Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Buick ukázal modernizovaný Encore GX, nese nový designový jazyk značky

Filip Melich
Diskuze (0)

Americký Buick modernizoval svůj nejprodávanější model Encore GX. Vtisknul mu svou zcela novou designovou tvář a zásadní proměnou prošel rovněž interiér vozu.

Americká automobilka Buick se chystá na proměnu, kterou v polovině loňského roku avizovala konceptem Wildcat EV a následně v Číně odhaleným konceptem Electra-X. Kromě většího zaměření na elektromobilitu proměna značky přináší také nový designový styl s úzkými světlomety, jinak pojatou maskou a s přepracovaným logem značky.

Pár měsíců po konceptu značka v Číně ukázala crossover Envista, který na sebe vzal produkční podobu Electry-X. Nyní Buick v proměně pokračuje a na americkém trhu ukázal modernizovanou podobu modelu Encore GX. Ten dal sbohem tradičním střídmým faceliftovým proměnám a jako první model mimo Čínu přijíždí se zcela novým designovým jazykem značky, včetně nového loga.

Video se připravuje ...

Model Encore GX byl představený v roce 2019 a stojí na platformě VSS-F, jíž sdílí s Chevroletem Trailblazer. V nabídce značky se zařadil do mezery mezi modely Encore (jeho první generace u nás byla známá jako Opel Mokka) a Envision. A proč se Buick rozhodl začít designovou obměnu jedním ze svých nejlevnějších modelů? Mezi důvody zástupci značky uvedli, že  Encore GX byl zkrátka na řadě s faceliftem, ale pravděpodobně tím důležitějším je, že jde o nejprodávanější model značky, přičemž jeho odbyt roste a přitahuje mladé zákazníky.

Po vzoru výše zmíněných konceptů dostal faceliftovaný Encore GX zcela novou příď s úzkými světlomety a novou maskou. Zadní světla jsou rovněž nová, stejně jako nárazník a zjednodušené logo. Novinkou jsou dále dvě provedení nazvaná Sport Touring (ST) a Avenir. ST sází na sportovnější notu a zahrnuje například černé detaily exteriéru, specifická kola nebo volant se zploštěnou spodní stranou věnce. Provedení Avenir pak sází na honosnější notu s lemy blatníků a prahy v barvě karoserie nebo kožené čalounění interiéru s elektricky nastavitelnými předními sedadly.

Když už zmiňujeme interiér, tak uvnitř byla v podstatě kompletně přepracována palubní deska, kam se nastěhovala standardně dodávaná 8palcová digitální přístrojová deska a 11palcový dotykový displej infotainmentu. Ten umí zároveň zrcadlit obrazovku chytrého telefonu, ale tlačítka pro ovládání ventilace naštěstí nepohltil, takže ta zůstávají samostatná a v pozměněné podobně jsou umístěna na samostatném panelu pod středovými výdechy ventilace.

Video se připravuje ...

Zatímco se vnější i vnitřní vzhled vozu výrazně měnil, pod kapotou zůstává z větší části vše po starém. Základní pohonnou jednotkou je 1,2litrový přeplňovaný tříválec o výkonu 102 kW při 5.000 ot/min a 219 Nm při 2.500 ot/min. Kdo touží po výkonnější jednotce, může si připlatit za 1,3litrový přeplňovaný tříválec se 115 kW při 5.600 ot/min a 236 Nm při 1.600 Nm. Oba motory spolupracují s variátorem CVT a poháněna mají přední kola. K dostání je rovněž čtyřkolka, která se automaticky pojí se silnějším tříválcem a devítistupňovou automatickou převodovkou.

Američtí zákazníci budou moci modernizovaný Buick Encore GX objednávat od května letošního roku, a to za cenu od 26.895 dolarů (cca 600 tisíc korun). Za ni dostanou výbavu Preferred, zatímco provedení ST přijde minimálně na 28.095 dolarů (cca 627 tisíc korun) a cena Aveniru startuje na částce 33.195 dolarů (cca 740 tisíc korun). Všechny částky jsou tradičně bez daně a poplatků.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme