Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bývalý šéf Nissanu poprvé po zadržení promluvil a trvá na svém: Jsem nevinný

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Carlos Ghosn poprvé od zadržení promluvil před soudem, v cele strávil již necelé dva měsíce a trvá na své nevině.

Dne 19. listopadu minulého roku zadržela policie Carlose Ghosna a poslala jej do cely předběžného zadržení v Japonsku. Až po téměř dvou měsících dostal Francouz příležitost hovořit před soudem a obhájit se tak před obviněními, která se na něj v posledních týdnech snesla.

Ghosn dorazil k soudu v poutech a na nohou měl plastové sandále. Fotografové dovnitř nemohli, internetem však koluje několik kreseb ze soudní místnosti, které vykreslují atmosféru v době stání. I z nich je patrná pravdivost slov rodinných příslušníků, kteří tvrdí, že Ghosn za poslední týdny výrazně zhubl. Podle posledních informací deset kilo, přičemž v cele dostává jen rýži.

Ale co je hlavní, Ghosn i nadále trvá na své nevinně: „Vždycky jsem jednal zcela bezúhonně a za celou svou profesní kariéru nebyl obviněn ze žádného pochybení,“ řekl před soudem Ghosn s tím, že vyslovená obvinění jsou falešná a on sedí nespravedlivě na základě nepodložených obvinění.

Poté se rozhovořil o svých manažerských úspěších, přičemž před japonským soudem několikrát vyzdvihl úspěchy domácího Nissanu. Zatímco v roce 1999 se značka topila v dluzích a své produkty prodávala se značnou ztrátou, roku 2006 se již jednalo o ziskovou automobilku. „Hned po mé rodině jsou tyto úspěchy největším potěšením v mém životě,“ uvedl Ghosn a zároveň vyzdvihl práci špičkového týmu zaměstnanců Nissanu po celém světě.

Již odvolaný šéf Nissanu se brání a říká, že o finančních podvodech nemůže být v jeho případě řeč. Razantně popřel i obvinění z toho, že měl Khaledu Al Juffalimu, saudskému byznysmenovi, platit soukromé služby firemními prostředky.

„Pokaždé jsem jednal čestně a legálně s podporou příslušných zástupců uvnitř společnosti. To vše proto, abych podpořil Nissan a pomohl mu na cestě mezi nejrespektovanější společnosti v Japonsku,“ dodal Ghosn a poděkoval soudu za pozornost.

Na další kroky si manažer musí počkat do 11. ledna. Nepřijde-li další obvinění, mohl by se již za několik desítek hodin objevit na svobodě. Protože se ale tamní soudy bojí, že by mohl ovlivňovat svědky, případně ničit důkazy, počítá se spíše s variantou dalšího zatčení, které by jeho zadržení protáhlo minimálně o několik dalších dní.

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
9. 1. 2019 15:13
Re: japonci
Přesně, třeba přeživší američtí zajatci by mohli dlouze vyprávět, Japonci se za II. světové (i roky předtím na okupovaných územích) chovali ještě daleko hůř, než Němci. A s tím rozdílem, že ti si za II. světovou už nesčíselněkrtá posypali hlavu popelem, zatímco v Japonsku je toto období stále naprosté tabu! 8-s 8-s 8-s :no:
P.S. Věru hezky se vedení Nissanu Ghosnovi "odvděčilo" za téměř zázračnou záchranu její bankrotující firmy! 8-s 8-s 8-s
9. 1. 2019 13:43
Podivný kalendář na ACZ
Do vazby šel 19. 11. 2018. Před soudem promluvil 8. 1. 2019. To jsou prostě a jasně "necelé tři týdny". :-!

No proto! (opraveno)
9. 1. 2019 12:25
japonci
Japonci sa o svojich veznov vzdy vedeli vzorne postarat. Vidiet, ze sadrzia tradicii.