Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bývalý šéf Volkswagenu Winterkorn čelí obžalobě z podvodu

ČTK
Diskuze (15)

Státní zastupitelství v německém Braunschweigu obžalovalo bývalého šéfa koncernu Volkswagen Martina Winterkorna z podvodu.

Volkswagen léta u svých aut manipuloval měření emisí. Jedenasedmdesátiletý Winterkorn dosud jakoukoli zodpovědnost odmítal. Za těžký případ podvodu mu nyní hrozí šest měsíců až deset let odnětí svobody.

Spolu s Winterkornem státní zástupci obžalovali i čtyři další manažery, jejichž identitu ale zatím nezveřejnili. Všichni se podle prokuratury provinili těžkým případem podvodu a také porušením zákona o nekalé soutěži. Někteří se navíc budou muset zodpovídat ze zpronevěry, krácení daní nebo falšování dokumentů.

"Obžalovaní jednali ve snaze zajistit firmě co nejvyšší prodejní čísla s co nejvyšším ziskem," konstatuje v tiskové zprávě státní zastupitelství, podle něhož s tímto cílem koncern prodal i miliony dieselových aut značek VW, Škoda, Audi a Seat s nelegálně upraveným softwarem, díky němuž vozy při emisních testech produkovaly výrazně méně škodlivin než ve skutečném provozu.

To, že automobilky při měření emisí manipulují, se přitom podle obžaloby Volkswagen i za přispění zmíněné pětice snažil cíleně zamlčet.

O přijetí obžaloby, jež se vztahuje na trestné činy z období mezi listopadem 2006 a zářím 2015, nyní musí rozhodnout zemský soud v Braunschweigu, který ji obdržel v pátek.

Kvůli emisnímu skandálu už loni německá prokuratura Volkswagenu vyměřila pokutu ve výši jedné miliardy eur (téměř 26 miliard Kč). Volkswagen tehdy uvedl, že pokutu přijímá, a přiznává se tak ke své zodpovědnosti.

ČTK
Diskuze (15)

Doporučujeme

17. 4. 2019 01:10
Re: Schizofrenie
No to je právě ten problém zpráv četky, resp. to co jsem psal - zcela jistě je nestíhají za nějaký “nelegální” sw (protože nic takového neexistovalo) jak by z článku mohlo vyznět.
17. 4. 2019 01:02
Re: Schizofrenie
V německých médiích se ohledně tohoto sporu popsalo mnoho stránek a drtivá většina autorů se shoduje na tom, že pozadí bylo následující, Piech tak jako prakticky všichni šéfové firem pohybující se v autoprůmyslu věděl, že se s emisemi dieselů podvádí a že to není problém v EU, ale v USA to problém je a že si Zimoklásek v USA s diesely nabíhá na velký průšvih a tudíž jej chtěl odstranit z vedení. To se mu nepovedlo, protože Zimokláska podržela většina akcionářů (zástupci dolnosaské vlády, zástupci odborářů i jeho bratranec Porsche s kterým byl Piech na kordy) a k průseru posléze došlo. Takže to nyní odhaduji na dva možné scénáře, Zimoklásek se se s pomocí svých právníků z průšvihu vyseká a uvedené skutečnosti zůstanou navždy skryty před veřejností, protože je nikdo nepotvrdí a zůstanou v rovině novinářských úvah nebo se prokurátorovi podaří Zimokláska skřípnout a ten pod hrozbou doživotního krymu a ztráty majetku zazpívá a napráská celou dozorčí radu VW a další členy tehdejšího vedení a do tepláků půjde dalších minimálně 10 lidí.
17. 4. 2019 00:10
Re: Problém je jeden
Jistěže ne, oni jen chtěli, aby splnil jejich představy. Jak je splní jim bylo samozdřejmě úplně jedno. Akcionáře zajímá jediný parametr - růst dividendy na akcii. A tomu je i podřízeno všech v takových společnostech. Pokud někdo tvrdí něco jiného, tak kecá.
17. 4. 2019 00:07
Re: Schizofrenie
Bylo by velmi zajímavé znát skutečné pozadí událostí v roce 2015, kdy se Piech pokusil odstranit Winterkorna z vedení VW.
16. 4. 2019 21:48
Re: Schizofrenie
No oni jej také nestíhají za to, co se dělo s emisemi v Německu potažmo v EU (tam je všechno košer a brambory jsou v řádku), ale za to co se dělo v USA. V kostce řečeno, stíhají jej za to, že věděl o tom, že bude v USA problém s EPA a přesto se před dozorčí radou resp. akcionáři velmi dlouho tvářil, že se nic neděje (klamání doz. rady, burzovního dohledu etc.). Korespondence, e-maily které má prokurátor k dispozici jej pravděpodobně usvědčují z toho, že věděl a snažil se ututlat a když to prasklo veřejně tak se tvářil, že to slyší poprvé.