Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cadillac BLS Wagon: nové kombi se představí ve Frankfurtu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Cadillac sice nemá v Evropě na růžích ustláno a příliš se mu zde nedaří, ale nevzdává se a přichází s novým kombi. Podle tiskových zpráv automobilky se jedná o první model značky Cadillac v celé 104leté historii společnosti s karoserií kombi.

Když byl Cadillac BLS na počátku roku 2006 představen Evropě vypadalo to, že by mohl mít úspěch. Je to přeci Cadillac, postavený pro Evropany na základě Saabu 9-3. Prodejní čísla ale nejsou taková, jaká by podle Cadillaku měla být. Očekávaly se prodeje alespoň čtyřciferné, bohužel BLS jich nedosáhl. Vedení společnosti se tedy rozhodlo pro další krok směrem k evropským chutím a již počátkem léta vypustilo fotografie a údaje nového kombi, které je postaveno z BLS.

Premiéra vozu proběhne na autosalonu ve Frankfurtu. Cadillac BLS Wagon narostl do délky o 36 mm na celkových 4716 mm. Šířka včetně zpětných zrcátek činí 2038 mm a výška 1543 mm i se střešními ližinami. Pro kombi jsou bezesporu důležité i údaje o velikosti zavazadlového prostoru. BLS nabídne kufr o základním objemu 419 litrů, s dalšími 12 litry prostoru pod podlahou. Po sklopení druhé řady sedadel se zvětší na 1285 litrů.

Zájemci o BLS Wagon si budou moci vybírat ze tří zážehových nebo dvou vznětových pohonných jednotek a k dispozici bude i motor spalující bioetanol. Všech šest motoru spojuje jeden prvek, kterým je přeplňovaní.

Příznivcům benzinu nabídne BLS Wagon dva dvoulitrové přeplňované agregáty s výkony 129 kW (175 k) a 154 kW (210 k). Vrchol nabídky bude tvořit šestiválec do V o zdvihovém objemu 2,8 l s přeplňováním dvoukomorovým turbodmychadlem a variabilním časováním sacích vaček. Šestiválec produkuje 188 kW (255 k) při 5500 ot./min a točivý moment 365 Nm při 1800 až 4500 ot./min.

Fanoušci nafty budou mít k dispozici turbodiesel o objemu 1,9 l ve dvou stupních nastavení výkonu. Slabší dosahuje maximálního výkonu 110 kW (150 k). Silnější nabídne díky dvoustupňovému přeplňování výkon 132 kW (180 k) a točivý moment 400 Nm.

Verze schopná spalovat bioetanol bude vybavena dvoulitrovým přeplňovaným čtyřválcem o výkonu 147 kW (200 k).

V závislosti na použité pohonné jednotce bude Cadillac BLS Wagon vybaven šestistupňovou manuální nebo pěti- či šestistupňovou automatickou převodovkou.

Zájemci o BLS Wagon budou mít na výběr ze čtyř úrovní výbavy: Business (16” litá kola, klimatizace, rádio s CD, systém StabiliTrak a čelní, boční i hlavové airbagy), Elegance (17” litá kola, dvouzónová klimatizace, elektricky nastavitelná sedadla v osmi směrech či obložení interiéru dýhou ořešáku), Sport (18” litá kola, snížený sportovní podvozek či obložení interiéru hliníkem) a Sport Luxury (bi-xenonové světlomety, vyhřívaná a elektricky stavitelná kožená sedadla, dřevěné obložení).

Za příplatek se bude dodávat například prémiový audio systém BOSE, DVD navigace s dotykovým displejem či bluetooth rozhraní s handsfree sadou a ovládáním na volantu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Avatar - Ruffi
8. 9. 2007 11:38
predajnost
Som zvedavy kolko ludi si ho kupi... >:D Este som na nasich cestach nevidel ziaden sedan BLS.. :no:
6. 9. 2007 08:52
Nepredava sa ako ocakavali
...a preco sa tomu cuduju? Saab s poamerictenymi liniami, nepodarok, co nepatri tam ani tam. Kto ma rad americke auta, po tomto sa ani neobzrie, kto ide po technike, tak siahne radsej po Saabe. Nemusi to byt zle alebo nekvalitne auto. Ale "amerika" s dieslom 1.9, to je na smiech.