Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cadillac odhaluje nový elektrický koncept. Do výroby se prý nezmění

Filip Melich
Diskuze (5)

Cadillac odhalil koncept nového modelu Celestiq. Luxusní vlajková loď značky stojí na elektrické platformě a značí vstup Cadillacu do nové éry. Produkční verze má vypadat stejně.

Americká automobilka Cadillac po několika náznacích a upoutávkách odhalila koncept modelu Celestiq. Jedná se o luxusní elektrický sedan, který se stane vlajkovou lodí značky. Jeho produkční verze se má představit během několika let a navrátit Cadillac k dobám největší slávy. Auto bude dokonce vyráběné ručně, což samo o sobě koncern General Motors přijde na 81 milionů dolarů (cca 2 miliardy korun).

Video se připravuje ...

Společně s modelem Lyriq jde o modely přinášející do Cadillacu elektrickou budoucnost. Designéři při návrhu vzhledu konceptu hodně čerpali z historie značky. Inspirovali se především předválečnými šestnáctiválcovými vlajkovými loděmi, stejně jako o něco modernějšími vozy, například modelem Eldorado Brougham ročníku 1957.

Koncept stojí na elektrické platformě Ultium, kterou si vyvinul koncern General Motors, přičemž karoserie čtyřdveřového sedanu byla zvolena proto, že prý poskytuje nejlepší luxusní zážitek. V dnešní době preferující především mohutná luxusní SUV je to příjemná změna, byť otázka je, jestli to neuškodí prodejům budoucí produkční verze.

Exteriér konceptu Celestiq kombinuje prvky známého designového jazyka značky nazvaného Art Deco s nejmodernější světelnou technikou na přídi i na zádi. Zadní část vozu jako taková pak nemá tvar, na jaký jsme u sedanů zvyklí, ale spíše se blíží takovým vozům, jako je například Ioniq 6 nebo také Toyota Crown.

V červeném interiéru je zakomponováno pět obrazovek s vysokým rozlišením, přičemž ta největší má úhlopříčku 55“ a obsazuje celou šířku palubní desky. Tato obrazovka také disponuje technologií jakéhosi odcloněného zobrazování, kdy spolujezdec může například sledovat film, ale řidič ho ze svého místa nevidí a není jím rušen.

Specialitou je také prosklená střecha Celestiqu, která se umí na přání ztmavit, aby nepropouštěla světlo, a to dokonce nad každým sedadlem zvlášť. Cadillac do Celestiqu dále plánuje instalovat příští generaci balíčku asistenčních systémů, kterému v současnosti říká Super Cruise. Nová verze se bude jmenovat Ultra Cruise a přijde nejdříve v roce 2023. Slibuje schopnost částečně autonomní jízdy bez nutnosti toho, aby řidič držel ruce na volantu.

Produkční verze Celestiqu má být konceptu velmi podobná. Měnit se podle zástupců značky mají pouze detaily, ale celkové pojetí a výbava zůstanou prakticky stejné. O pohonném ústrojí zatím nic nevíme, ale počítá se s pohonem i natáčením všech kol a dojezdem přes 600 kilometrů na jedno nabití. Zároveň se předpokládá, že cena auta bude startovat kolem částky 300 tisíc dolarů, tedy přes 7 milionů korun. A my jsme zvědaví na to, jak se Cadillacu v boji s vozy značek Rolls-Royce a Bentley povede.

Filip Melich
Diskuze (5)

Doporučujeme

25. 7. 2022 18:17
Re: Zvýšení cen dobíjení od 1.8.
A za koľko rokov lacnejším "tankovaním" dorovnáš rozdiel v cene auta?
Avatar - Barrichello
25. 7. 2022 16:10
Re: Zvýšení cen dobíjení od 1.8.
Tak určitě, LPG 18,30 vid :-) :-) :-)
25. 7. 2022 12:53
Re: Zvýšení cen dobíjení od 1.8.
CEZ uz ma AC za 8Kc asi od cervna.

Je to dost, ale porad jezdim za min nez polovinu se spalovakem.
Avatar - Hammunasakra
25. 7. 2022 11:06
Re: Zvýšení cen dobíjení od 1.8.
Rohlíky co kupuju stávaly 9,90 pak 12,90 a teď 17,90 Kč

a to sem slyšel něco vo ruSSákovi a PLYNu https://www.idnes.cz/…_zahranicni_pitt :-O :D

Jinak = tenhle CADILLAC se mi docela líbí :yes:
25. 7. 2022 10:29
Zvýšení cen dobíjení od 1.8.
Můj "domácí" EON (drive) zvyšuje ceny dobíjení u veřejných stanic o cca 30 % u mnou používaného pomalého AC z 6 Kč (vč DPH) na cca 7,90.