Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Car Of The Year 2005 - ekologie zvítězila - Toyota Prius

Ladislav Čermák
Diskuze (37)
Mezinárodní jury ocenila kvality nové generace hybridní Toyoty Prius prestižním titulem Car Of The Year 2005.

S největším náskokem za posledních 6 let - od doby drtivého triumfu Focusu I - zvolilo 37 motoristických novinářů z celé Evropy automobil s nejlepší kombinací všech vlastností - tentokrát průkopnický hybridní automobil, již sedmým rokem úspěšně popularizující ekonomickou a ekologickou kombinaci moderního spalovacího motoru, trvale pracujícího v optimálních otáčkách, a elektronicky řízeného elektromotoru.

Vítězství je o to cennější, že se jedná o historicky první Vůz roku, poháněný jinak, než mechanicky spalovacím motorem; japonskému autu tento titul připadl teprve potřetí, z toho podruhé Toyotě (1993 - Nissan Micra, 2000 - Yaris). Druhý se s odstupem umístil Citroen C4, třetí (s polovičním počtem nominací na vítěze, ale s body od všech novinářů) Ford Focus II. Pořadí na dalších místech je následující - 4 místo: Opel Astra: 180 bodů, Renault Modus: 151 bodů, Peugeot 407: 135 bodů, BMW 1: 83 bodů.

České sebevědomí, pošramocené faktem, že výborná Octavia II se narozdíl od předchůdkyně neprobojovala do finále, se opět hojit domácím zastoupením v porotě (Tomáš Hyan). Pro zajímavost jsme se podívali, jak volil on, a dozvěděli jsme se, že byl poněkud konzervativnější - u něj to vyhrál Focus před BMW 1 a Priusem.

4,45 m dlouhý pětidveřový hatchback přichází opět se zážehovou patnáctistovkou s Atkinsonovým cyklem o výkonu 57 kW a 115 Nm a synchronním střídavým elektromotorem (50 kW, 400 Nm). Špičkově je jejich kombinace schopna vyvinout 81 kW a zejména 478 Nm při 22 km/h, což stačí k opravdu dynamické jízdě. Narozdíl od starého modelu se s Priusem budeme setkávat i v českých autosalonech, jeho prodejní cena začíná na 809 tisících.

Naše jízdní dojmy s Toyotou Prius jsou zde !





komerční sdělení:

Elegance i v zimě - LEVNÁ hliníková kola!

Jednou ze zajímavých akcí nadcházející zimní sezóny je ELEGANCE I V ZIMĚ, která nabízí hliníková kola za podobnou cenu, za jakou byste nakoupili plechová kola spolu s poklicemi.

Ladislav Čermák
Diskuze (37)