Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Carver One: zábavná tříkolka se představí v Ženevě (VIDEO)

Michal Otruba
Diskuze (7)
Je to auto? Je to motorka? Ne, je to Carver!

Na 77. ženevském autosalonu bude mít světovou premiéru jedno neobvyklé vozidlo. Jmenuje se Carver One. Směsice malého auta a motocyklu se po letech vývojových prací a zajišťování kapitálu nakonec bude vyrábět.

Na délku Carver měří 3,4 metru, vysoký je 1,4 metru a při vzpřímené poloze je i stejně široký. Při naklonění se jeho šířka zvětší o 20 cm. A pokud se bojíte, že je pro vás Carver malý, tak pro vás má výrobce dobrou zprávu. Carver je navržen tak, aby se v něm mohl prohánět člověk vysoký až 205 cm.

Pevná zadní náprava a naklápějící se kabina a přední kolo – někoho to může děsit, jinému zvyšovat hladinu adrenalinu. A právě pro ty druhé je Carver One určen. U této tříkolky totiž nejde ani tak o dosažené rychlosti, ale o radost z řízení, pocitu při projíždění zatáček – prostě Carver je určen pro opravdové řidiče, kteří si dokáží svou jízdu užívat. Překlopit se z jedné strany na druhou (překlopení o 90°) trvá pouhou jednu vteřinu. Tato skvělá ovladatelnost činí z Carveru One velmi zábavné vozidlo, jehož tvůrci se snažili o nejlepší kompromis mezi motocyklem a automobilem.

O pohon se bude starat malý, ale vzhledem k pohotovostní hmotnosti 643 kg naprosto dostačující, čtyřválec o objemu 659 cm3, který bude přeplňovaný pomocí turbodmychadla. Bude naladěn na výkon 50 kW při 6000 ot/min a maximum točivého momentu rovné 100 Nm při 3200 ot/min. Na stokilometrovou rychlost dokáže malý motor Carvera rozpohybovat již za 8,2 sekundy, maximálně se rozjede na 185 km/hod a to vše při průměrné spotřebě 6 l/100 km. O přenos výkonu se bude starat pětistupňová manuální převodovka, která bude roztáčet zadní nápravu s koly obutými do pneu 195/45 R15. Přední motocyklové kolo má průměr 17‘‘, pneu bude mít rozměr 140/70. O zastavení se starají kotoučové brzdy na všech třech kolech.

Vzhledem k rozměrům se můžete s Carverem mrštně protahovat přes městské zácpy, ale stejně tak si s ním můžete užívat na klikaté okresce. Zajímavost na konec. Carver One je schválen k provozu ve všech evropských zemích a k při jeho řízení nebudete potřebovat žádnou přilbu.

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/luFIZrEo-0Q" style="auto"}

Michal Otruba
Diskuze (7)