Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ceaušeskův terénní vůz ARO 304 se prodal v aukci za milion korun

Diskuze (0)

Terénní vůz ARO 304, který byl v roce 1977 vyroben speciálně pro bývalého rumunského komunistického prezidenta Nicolae Ceaušeska, byl vydražen za 189.180 lei (milion Kč), tedy takřka za dvojnásobek vyvolávací ceny.

Ceaušescu v Rumunsku vládl čtvrt století, nastolil zde jeden z nejhorších autoritářských režimů v Evropě a učinil z něj jednu z nejchudších zemí kontinentu. Byl popraven se svou ženou Elenou 25. prosince 1989.

Komunistický diktátor používal bledě modrý automobil s luxusními koženými sedadly a elektricky ovládaným střešním oknem na lovy a při oficiálních návštěvách. Při návštěvě Rumunska z něj v roce 1987 na davy v rumunské metropoli mával sovětský vůdce Michail Gorbačov. Na předchozí aukci v lednu vůz s náhonem všech čtyři kola nepřilákal ani jednoho zájemce.

Daňový úřad před páteční aukcí snížil vyvolávací cenu o čtvrtinu na 103.125 lei. O vůz se ucházelo pět dražitelů, kteří přihodili šestnáctkrát.

Rumunská automobilka ARO, která v roce 2006 zbankrotovala, pro potřeby komunistické hlavy státu a jeho tělesné stráže vyrobila několik vozů. V pátek vydražený automobil se dlouho skrýval v hangáru na okraji Bukurešti a bylo možné si ho tam na požádání prohlédnout. Poprvé byl prodán v aukci v roce 2002. O několik let později ho ale zabavil daňový úřad, protože jeho majitel, bohatý podnikatel, skončil ve vězení pro podvod.

Diskuze (0)

Doporučujeme