Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cena ojetin loni stoupla o pět procent na 234.900 Kč

ČTK
Diskuze (2)

Průměrná cena ojetých aut prodaných na českém trhu loni stoupla o pět procent na 234.900 Kč. Nejprodávanější byly diesely s průměrným stářím 9,5 roku a nájezdem 162.000 km.

V České republice klesl kvůli uzavření provozoven a dalším omezením prodej ojetin o 53.000 na 707.000 vozů. Polovinu z nich tvořila auta historicky dovezená ze zahraničí. Průměrná doba prodeje ojetého vozu se v důsledku vládních omezení vyšplhala na 100 dní, což je meziročně o 15 dní více.

"Uplynulý rok přinesl na trhu ojetin dvě významné změny. Naučil Čechy kupovat ojetiny on-line a zvýšil jejich preferenci směrem k většímu zavazadlovému prostoru. Jednoduše vzrostl zájem o větší automobily, zejména kombi a SUV,“ uvedl předseda Asociace obchodu ojetými automobily, Jiří Grund.

Mezi prodávanými vozy dominovala auta na naftu s podílem 55 procent. Vzrostl ale zájem o ojeté hybridní vozy. Toyota, která je vedoucí značkou v segmentu tzv. full hybridů, jich loni prostřednictvím své dealerské sítě prodala 1056, což bylo 40 procent všech prodaných ojetých Toyot a přibližně o devět procent více než v roce 2019. "Zákazníci u ojetých hybridů dávají přednost prověřeným vozům přímo u dealerů. I kvůli tomu jsme loni spustili program Toyota Prověřené Vozy v rámci kterého si mohou zájemci vyhledat on-line auta s garancí původu a stavu," uvedl generální ředitel Toyota a Lexus ČR Martin Peleška. Mezi nejčastější barvy patřily šedé a stříbrné vozy následované černými.

V důsledku nejisté či horší finanční situace změnilo 54 procent kupujících svůj přístup k nákupu vozu. Více než polovina z nich vůz vybírá déle, 36 procent z nich hledá levnější auto a třetina se zaměřuje více na prověření historie vozidla před jeho nákupem. Lidé se více obávají, že by se mohli stát obětí podvodu a koupit si auto se stočeným tachometrem či zatajenou havárií.

Prodávat ojetiny online bylo do začátku prvního lockdownu loni v polovině března téměř nepředstavitelné. I největší prodejci prodávali on-line formou pouze jednotky vozů měsíčně. Nyní jich prodávají tisíce. Zvýšila se i úspěšnost online prodeje. Pokud v dnešní době zákazník kontaktuje prodejce, je už ve většině případů rozhodnutý ke koupi.

ČTK
Diskuze (2)

Doporučujeme

1. 4. 2021 22:40
Toto zdražení je ovšem jen začátek...
...protože kvůli řádění ekoteroristického vedení EU cena ojetit bude čím dál rychleji stoupat! :-O :-( :no:
Nejprodávanější jsou diesely
Jak také jinak, že...