Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cena této Škody 110 R se blíží milionu. Láká na zajímavý původ a originální stav

Jan Zajíc
Diskuze (9)

Ceny klasických škodovek (a vlastně nejen jich) v posledních letech nepříjemně rostly.

A týká se to i oblíbeného kupé 110 R, které Škoda vyráběla v letech 1970 až 1980. Přestože jsme si ale na vyšší částky už docela zvykli, zaujalo nás, když jsme v Česku našli kousek, který je na prodej u společnosti Engine za 38.900 eur, tedy v přepočtu asi 922 tisíc Kč. Tedy za částku na první pohled vcelku nezvykle vysokou.

Video se připravuje ...

Oranžové auto pochází z roku 1975, za zadní nápravou má sériový čtyřválec o objemu 1,1 litru, spojený se čtyřstupňovou manuální převodovkou, a dosud najezdilo 107.899 kilometrů. Na první dobrou tedy nic zvláštního.

Teprve bližší zkoumání prozradí, v čem je tento exemplář neobvyklý. Jde zejména o údajně stoprocentně původní stav. Vůz nebyl nikdy renovován, technicky přitom má být v bezvadném stavu a všechno na něm má fungovat. Prodejce zmiňuje také absenci koroze, pěkné chromované doplňky a zachovaný interiér. V něm mimochodem vidíme moderní rádio.

Další přednost škodovky představuje dokonale zmapovaný původ a její příběh. Díky bohaté dokumentaci, která k autu patří, víme, že jako nové si "erko" objednal jistý Emil Chmurčiak, toho času pracující na československém velvyslanectví v iráckém Bagdádu. Vůz si koupil přes společnost Semex, prodejce škodovek v Německé spolkové republice (SRN), doručení si ovšem domlouval na hraniční přechod Folmava, v dopisech prodejci se totiž dočteme o jeho ukončení pobytu v Iráku.

V dokumentaci nás také zaujala objednávka mimořádného vybavení, konkrétně hasicího přístroje, tlumiče řízení, ozdobného potahu volantu, sportovní řadicí páky a sportovního volantu.

Společnost Engine v inzerátu tvrdí, že "erko" bylo až do roku 2021 u svého prvního majitele, poté bylo zakoupeno do soukromé sbírky. 

Podle dat automobilky Škoda bylo v letech 1970 až 1980 vyrobeno 57.085 kusů Škody 110 R a z nich jen 25.846 se prodalo v Československu. Nejvíce aut v zahraničí odebrali Britové, 10.412 kusů, do Jugoslávie zamířilo 7584 vozů a do západní části Německa 2617 kusů.

Jan Zajíc
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
4. 7. 2023 15:14
Cena nesmysl
za milion jde koupit Rolls Royce Silver Cloud, což je auto úplně někde jinde motor, výbavou, kvalitou zpracování, hodnotou značky a dalších asi milion zajímavějších aut
Avatar - Barrichello
4. 7. 2023 15:13
Re: zadarmo
V 50 letech auta moc nebyli, to je fakt, ale to skoro nikde. V 70 letech kdo tu neměl auto bych neschopnej lenoch, pvovalče a ožrala nebo člověk, kterýmu auta nic neříkala. Aut bylo hafo, včetně těch západních, domácích, aut z dalších zemí východní bloku + ještě i předválečné ojetiny.

Kdo auto chtěl, a uměl si na něj vydělat, ten ho měl.
4. 7. 2023 09:07
Re: zadarmo
Však se Erko v Rusku nikdy neprodávalo. Jediný kousek dostal do své sbírky Brežněv, ale nikdy v něm prý nevyjel... :-[]
Avatar - Barry Lyndon
4. 7. 2023 01:10
Re: zadarmo
Dle týhle logiky by se v dnešní NDR musel kdejakej ojetej Mercedes prodávat o milionu Euro výše :D :D
3. 7. 2023 14:50
Re: zadarmo
pisu tak jak me zobak narost
ale "AUTA NEBYLI"
bych teda nenapsal