Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Červené londýnské doubledeckery se v roce 2012 vrátí do ulic britské metropole

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Dlouhá léta byly klasikou a jednou z typických tváří Londýna. Před pěti lety zmizely a nyní se vrátí, ovšem v moderní podobě.

Řeč je samozřejmě o patrových červených autobusech, tzv. doubledeckerech. Říká se jim rovněž routemastery, a to podle nejrozšířenějšího typu již zaniklého výrobce AEC.

Nové prostředky pozemní hromadné dopravy budou také vznikat v Británii, respektive v Severním Irsku u společnosti Wrightbus. Jejich definitivní podobu představil 17. května 2010 londýnský starosta Boris Johnson.

Budou vyrobeny z lehkých materiálů a skla. Pohyb cestujících usnadní tři vstupy dovnitř a další dva do horního podlaží, pochopitelně z levé strany. Dvojice dveří je dle finálního návrhu tradiční, vzadu ale nesmí chybět otevřená plošina. I tu ale bude možné uzavřít, například v noci. Interiér bude zcela jistě působit vzdušně. Vnější tvary se dají označit za futuristické, přední část je asymetrická, rovněž oba boky se od sebe liší. Na designu spolupracovalo s výrobcem Wrightbus a provozovatelem autobusové dopravy London Transport studio Heatherwick.

Spotřeba novinky by měla být o 15 % nižší než u současných hybridních vozidel tohoto typu a ve srovnání s konvenčními doubledeckery klesne dokonce o 40 %, o značně tišším provozu nemluvě. První prototyp vyjede příští rok, další kusy se dostanou do plného nasazení na začátku roku 2012.

Klasické AEC Routemastery se objevily v hlavním městě Spojeného království v polovině padesátých let minulého století a vydržely v činné službě až do prosince 2005. Pár kusů jezdí dodnes jako turistická atrakce, ale jejich zadní otevřené plošiny nevyhovovaly moderním bezpečnostním požadavkům. U nástupců jsou z obou bočních stran kryté.

Více o historii doubledeckerů naleznete v článku Routemastery: O patro výš.

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Avatar - da_b0mb
20. 5. 2010 14:40
Povedený
Jestli to bude vypadat tak, jako ty rendery, tak to bude paráda :yes:
20. 5. 2010 13:37
Re: Zmizely
Ano, v nydnolu jezdi doubledeckery, ale ne ty klasicke cervene od vyrobce AEC. Ty opravdu zmizely v roce 2005
20. 5. 2010 13:17
Re: Zmizely
Já tam byl loni a na každé ulici jich byly desítky ... někde udělali soudruzi z NDR chybu ;-)
20. 5. 2010 11:58
Zmizely
pred 5 rokmi? nejaka novinka pre mna..
pred dvoma aj tromi rokmi som tam bol a doubledeckery stale jazdili a bolo ich hodne. Urcite to potvrdia aj dalsi.
Avatar - positivemind
20. 5. 2010 09:31
Tohle hovado
Jsem viděl v Praze... ten chlap s tím málem neprojel pod semaforem :-)