Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Češi staví Dacii Duster pro závody do vrchu. Bude jezdit na elektřinu a výkon přesáhne 400 koní

Jan Zajíc
Diskuze (11)

V České republice se rodí jeden neotřelý zajímavý automobilový projekt. Jeho cílem je vznik závodního speciálu, který zkombinuje karoserii Dacie Duster s výkonným elektrickým pohonem.

Původním plánem projektu e-bullet byla stavba závodního jednomístného speciálu, jehož podvozek by vycházel z podvozku společnosti Sigma Motor.

Obě nápravy mají být lichoběžníkové, počítá se s odpružením vinutými pružinami typu push-rod a nastavitelnými tlumiči.

Už od začátku je v plánu také pohon všech kol realizovaný čtveřicí elektromotorů. Každé kolo by přitom roztáčel vlastní elektromotor s elektronickým měničem a řídící jednotkou.

"Chceme jezdit rychleji, nebýt omezeni výkonem pohonné jednotky, jedné poháněné nápravy, nedokonalým podvozkem. Chceme mít malý rychlý závodní speciál e-bullet, špičkový podvozek a brzdy, dokonale vyvážené auto, pohon 4x4 a hlavně, chceme zrychlovat bez řazení a tiše," píše se na oficiálních stránkách netradičního projektu.

Tvůrci také mají už od začátku jasno o nejdůležitějších parametrech. Každý elektromotor bude mít výkon 75 kW, celkový výkon vozu má dosáhnout 300 kW a točivý moment až 1000 N.m. 

Počítá se s baterií o kapacitě 10 až 15 kWh a hmotností okolo 800 kg.

Nedávno se stavitelé vozu na své facebookové stránce pochlubili zajímavou zprávou, v níž prozrazují, že speciál osadí karoserií Dacie Duster. Tedy na 99 procent. Ale vzhledem k tomu, že brzy poté zveřejnili také první obrázky naznačující, jak bude závoďák vypadat, zdá se, že se s touto variantou skutečně pevně počítá. První ilustrace mimochodem vyhlížejí opravdu zajímavě.

Prohlédnout si můžeme představu agresivně vyhlížejícího a nízko sedícího Dusteru s výrazným bodykitem, velkým křídlem a masivním difuzorem.

Oficiální představení vozu je plánováno na Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně v roce 2022.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (11)

Doporučujeme

Avatar - kuk
18. 11. 2020 02:25
Jo hlukový fetišisti se zase pos3rou :)))
Když to nedělá kravál tak se prostě neudělaj. Nějaký závodění je jim u zadele, nejdůležitější je ten kravál a taky smrad. :D :-!
Avatar - xxc
15. 10. 2020 20:25
Re: Ta první věta v nadpisu...
Zvukovy prejav nic moc, ale prave do vrchu ide ta raketa velmi pekne, mozem potvrdit :-) Velmi dobry zazitok a ovladatelnost. Dole kopcom je to uz horsie.
15. 10. 2020 19:29
Re: Ta první věta v nadpisu...
Musel jsem zavzpomínat a léta dávno minulá, kdy jsem nejen fotil ale skákal třebas i s vysílačkou po depu :-D

http://foto.martin-ol.name/index.php?dir=auto/lanskroun-LMBC-2010&id=3
http://foto.martin-ol.name/index.php?dir=auto/vitkov-2006&id=3
15. 10. 2020 19:21
Re: Ta první věta v nadpisu...
Když jedno z 200 aut nebude řvat a vonět to bude průser, že? A němé určitě nebude ;-). V rámci odlehčení bude určitě doháje izolace a ty motory budou hezky hvízdat ;-).. Poslechtěte si elektrickej harlej ;-).
Avatar - Stejsn
15. 10. 2020 10:56
Re: Ta první věta v nadpisu...
Formule playstation