Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Český fotograf pátrá po vracích Škody 110 R a tatrovek. Podívejte se na jeho úžasné snímky

Stanislav Švarc
Diskuze (1)

Na opuštěných automobilech je něco fascinujícího. Zvláštní půvab zapomenutých vraků ohromil také českého fotografa Vladimíra Cettla.

V jeho fotografické tvorbě totiž téma vraků automobilových veteránů hraje výraznou roli. Lovu opuštěných aut se věnuje od roku 2006.

Na počátku bylo pátrání po vracích Škody 110 R. Cettl tehdy coby zapálený majitel a restaurátor erka začal s kamarády pátrat ve vesnických zahradách a u různých sběratelů po odložených kusech legendárního českého kupátka. Okruh hledání se postupně rozšiřoval dál a dál. A Cettl samozřejmě fotil, tenkrát ještě s fotoaparátem na kinofilm.

"Podle toho, odkud mi přišly jednotlivé tipy, jsem pak podnikal výpravy do různých částí naší země. Bavilo mě to! O prázdninách roku 2009 jsme s kamarády Michalem a Michalem vyrazili na pánskou "expedici" na Valašsko s cílem jezdit, hodovat a fotit naše oblíbené vozy Škoda 110 R ve stavu krásném i omšelém," popisuje fotograf z Ústí nad Labem.

Už tehdy měl v hlavě nápad, že by z nasbíraného materiálu mohla vzniknout kniha. Tahle vize se mu splnila loni, kdy vydal publikaci Pátrání po vracích Škoda 110 R Coupé. A byl to obrovský úspěch, kniha se velice rychle vyprodala. "Proto jsem letos vytiskl druhé vydání," doplňuje Cettl, který už na výpravě v roce 2009 vyfotil také několik vraků tatrovek.

Tak se zrodila další jeho vášeň, jež se nakonec promítla do jiné knihy. Sbírka Zátiší s vraky Tatra vyšla v roce 2018 a nedávno se dočkala druhého vydání. Tyto publikace ještě doplňuje kniha Vraky letadel studené války. Co v ní najdete, je podle názvu zřejmé.

A jak takový lov vraků probíhá? Cettl dnes těží z toho, že fotky zbědovaných a opuštěných autoveteránů zveřejňuje už dlouhá léta. "Mám dnes díky tomu mezi milovníky starých vozů mnoho přátel, kteří jsou doslova srdcaři, a když na nějaký rezivý kousek narazí, pošlou mi upozornění, že pro mě něco mají. Píšou mi lidé z nejrůznějších končin světa. Je to taková symbióza – lidé mi dávají tipy a já se snažím přijet na místo, domluvit se s majiteli a zdokumentovat, co se dá," říká fotograf.

Vladimír Cettl má však ještě širší záběr, zajímavé jsou třeba i jeho snímky českých aut na Kubě. A zřejmě se můžeme těšit také na film. "Pozvolna pracuji na krátkém animovaném snímku o pátrání po vracích, v nejlepším případě bude snad hotový na podzim," prozrazuje Cettl.

Už se těšíme!

Stanislav Švarc
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
21. 6. 2021 10:15
To je
hodně bolestivá podívaná. A nejvíc ty autobusy.