Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čeští řidiči jsou třetí nejagresivnější na světě

Jan Mička
Diskuze (104)
Češi se v žebříčku agresivity řidičů umístili na třetím místě. Do studie se zapojily tři tisícovky šoférů služebních aut z dvaceti zemí světa.

Vybrzďování, jízda v nesprávném pruhu dálnice, neslušná gesta nebo třeba příliš pomalá jízda – to jsou faktory, které dokážou miliony řidičů aut po celém světě dohnat k nepříčetnosti. Studie agentury TNS odhalila, ve kterých státech jsou nejagresivnější řidiči služebáků, přičemž Česko nedopadlo příliš dobře – jsme třetí za Brity a Francouzi.

Výsledky průzkumu zveřejnil iDnes.cz na základě zprávy polského serveru wp.pl. V první desítce se kromě výše zmíněných zemí umístili také Němci, Indové, Belgičané, Italové, Američané, Australané a Lucemburčané. Polský server se podivoval nad tím, jak je možné, že se zdejší řidiči umístili až na 18. místě, protože na tamních silnicích jsou prý nadávky, vybrzďování a jiné neduhy velmi časté. My se naopak podivujeme, že se Česko umístilo poměrně vysoko nad Italy, kteří jsou svou horkokrevností a častým ignorováním dopravního značení pověstní.

Velice nás zaujala část průzkumu, která odhalila, jaké chování štve tři tisíce respondentů nejvíce. Vedle nedodržování bezpečné vzdálenosti od vozidla jedoucího před vámi, zbytečně pomalé jízdy a takzvaných „myšek“, skončilo na čtvrtém místě řazení do kolon s velmi malými rozestupy. Kvůli jedné silniční komplikaci pak mohou vznikat další, ve kterých nejde jenom o pokroucené plechy.

Podle zkušeností z českých silnic bychom doplnili například nedodržování řazení podle metody zipu, bezdůvodnou jízdu v prostředním či levém pruhu dálnice, a chování takzvaných „školitelů“, kteří se řídí podle pravidla „je tu devadesátka, tak takhle pojedete všichni“.

Jan Mička
Diskuze (104)
18. 1. 2015 16:17
Nervaci
Jezdim XXXX let a na silnicich jsem nepotkal zadneho nervaka. potkavam jen ridice kteri neumi jezdit a jezdi jak podelani jen aby nedostali pokuty a proto jezdi pod rychl. limitem a nebo brzdi cely provoz po Praze a nejen tam. Dalnice jsou plne techto ridicu kteri jedou a brzdi ty ostatni a pokuty? Nedostavaji ti bezohledni ale ti co chtej jet a ne popojizdet. Nas bod. systém prevzaty od Nemcu je neuplny a divím se ze kdyz neco funguje dobre v nemecku tak proc nevzit cely system aby fungoval i u nas. My vemem jen cast a jeste z toho udelaji paskvil ktery je nejhorsi na svete, se nedivim ze vetsina ridicu je nerozni kdyz potka ovci jak se rika tem co jezdi jen aby nedostali zadnou pokutu a body ale vlastne delaji plno chyb ktere jsou jinde pokutovany a bodovany.
10. 12. 2014 07:22
Re: Nemyslím si ....
Ona to zvýšená koncentrace idiotků v Praze je právě dána tou "nervní" dopravou ve větších městech. Jednou z mála světlých vyjímek je asi Pretorie/Joburg, kde se jezdí super a všude dost místa ... Já jsem z Brandýsa a pokud se neflákám (jako teď) nebo nejsem v zahraničí, tak fachám v Praze ....
Avatar - Bully_
9. 12. 2014 20:55
Re: Jaká policie,
Jako ze cim vic kontrol a cim prisnejsi postihy, tim min agresivnich ridicu? No to zni opravdu jako kravina.
Avatar - Bully_
9. 12. 2014 20:37
Re: Nieco tu nesedi
Vsak ty jsi mel taky SK znacku a ja jsem Lucemburcan jenom podle placky, taxe to nepocita >:D
Posilam ti SZ!
Avatar - Pepa_007
9. 12. 2014 20:21
Re: Studie agentury TNS.
Auto.cz článek převzalo od idnes a ti jej okopírovali z wp.pl a ti jej mají od LeasePlan Fleet Management. Podle všeho šlo o online dotazník a těch 3000 řidičů hodnotilo ostatní řidiče v provozu.
A pochopitelně záleží jaké byly otázky. Správnou volbou otázek mohu predikovat výsledky průzkumu.