Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chcete Bugatti Chiron? Tak spěchejte! Už je volných jen 40 kousků

David Bureš
Diskuze (2)

Výroba Bugatti Chiron se pomalu blíží ke konci. Základní provedení už k dispozici není, vybírat lze jen z variant Super Sport a Pur Sport.

Bugatti se již pomalu chystá na ukončení výroby modelu Chiron. Automobil poprvé prezentovaný na ženevském autosalonu 2016 dopředu avizoval, že vznikne jen v 500 kusech. A právě této hranici se produkce pomalu blíží.

Automobilka totiž oznámila, že na zákazníka čeká už jen nějakých 40 kousků tohoto modelu, který kombinuje luxus na palubě se závratnou rychlostí. Vybírat lze přitom už jen z provedení Chiron Super Sport a Chiron Pur Sport. Základní provedení Chironu už objednat nelze.

„S modely Chiron Pur Sport a Super Sport nabízíme zákazníkům vyvrcholení roků neustálého vývoje platformy Chiron. Toto spektrum výkonu, ať už jde o dosažení vrcholu na trati nebo jízdu po dálnicích v naprostém luxusu, posouvá Chiron na zcela novou úroveň,“ říká k tomu obchodní ředitel Bugatti Hendrik Malinowski.

Konkrétně loni představený Pur Sport je derivát zaměřený na ovladatelnost. Ve srovnání s výchozí verzí zhubl asi 50 kilogramů a dostal upravené nastavení, pro ještě lepší jízdní vlastnosti. Super Sport oproti tomu využívá prvků z rekordního Super Sport 300+. Výkon tak ve srovnání se základním Chironem vzrostl o 100 koní na celkových 1.600 k (1.176 kW), zároveň však provedení láká na luxus na palubě.

Na těch čtyřicet volných Chironů si nicméně jejich klienti ještě počkají. Výrobní kvóty jsou naplněny na několik měsíců dopředu, tyto poslední kousky tak zřejmě vzniknou až v roce 2023. Na rok 2024 je pak plánována stavba avizované 40kusové série modelu Bolide, speciálu pro jízdu na závodních okruzích.

S blížícím se koncem produkce Chironu se už nicméně začíná rýsovat nástupce. Ten už vznikne v rámci společného podniku s chorvatským výrobcem elektrických superaut Rimac. Jeho šéf Mate Rimac přitom již potvrdil, že potenciální klienti nástupce Chironu zřejmě uvidí už během roku 2022. ve výrobě se ale takové auto objeví až někdy v roce 2024. Základem bude jistě zcela nová platforma, v tuto chvíli však není zřejmé, zda půjde o plug-in hybrid, nebo už auto s čistě elektrickým pohonem.

David Bureš
Diskuze (2)

Doporučujeme