Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chcete přežít apokalypsu? Tak to potřebujete Porsche 911 Baja!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Společnost Smash Customs stojí za proměnou klasického Porsche 911 v extrémní terénní stroj, který je inspirován speciály pro pouštní závody.

Porsche 911 se vzduchem chlazenými motory slavila úspěchy v klasických i dálkových soutěžích a mají na svém kontě i vítězství v Rallye Paříž-Dakar. Tento sportovní automobil v režii továrního i soukromých týmů a řady nadšenců již mnohokrát prokázal, že si po patřičných úpravách pro něj jízda v terénu nepředstavuje žádný problém.

Severoamerická společnost Smash Customs, která se specializuje na opravy, renovace a úpravy automobilů, má na svém kontě jednu z nejextrémnějších proměn Porsche 911 v terénní automobil.

Pro stavbu stroje s prostým označením Porsche 911 Baja posloužil automobil z roku 1969, resp. karoserie. Základem je zde totiž prostorový trubkový rám, který nese notně upravenou karoserii značky Porsche a i ta se dočkala řady úprav. Nejvýraznější z nich představuje jednodílná příď, která se odklápí směrem vpřed, což je řešení typické například pro Jaguar E-Type.

Karoserii na trubkovém rámu doplňuje podvozek, který svou konstrukcí a schopnostmi plně odpovídá speciálům pro pouštní závody. Přední i zadní nápravu charakterizuje široký rozchod a odpružení s velkými zdvihy. Na 15palcových kolech jsou obuty 30palcové terénní pneumatiky.

Původní šestiválce modelu 911 pak v zádi uvolnil prostor pro vzduchem chlazený plochý čtyřválec o objemu 2,3 litru. Tento motor značky Volkswagen roztáčí kola zadní nápravy prostřednictvím čtyřstupňové manuální převodovky. Zvolená technika plně odpovídá tradicím severoamerických pouštních závodů.  

Porsche 911 Baja svému zaměření plně odpovídá i strohým provedením interiéru. Mezi prvky komfortní výbavy zde lze zařadit i čelní okno, které je jediným zasklením karoserie. Za luxus pak lze považovat ARC audio systém. Pozornost si tento automobil zaslouží i díky svému černému laku. Ten má být totiž identický jako na letounech neviditelných pro radary.

Společnost Smash Customs postavila Porsche 911 Baja již v roce 2017 a připravovala jej přímo pro SEMA Show, kde prezentoval schopnosti svých tvůrců. Začátkem roku 2020 pak byl tento výjimečný automobil nabídnut k prodeji i prostřednictvím eBay, kde byla jeho vyvolávací cena 23.700 amerických dolarů (zhruba 550.000 Kč).

Zdroj: Smash Customs, eBay

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme