Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chcete tovární závoďák NSX GT3? Honda vám ho prodá!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Honda oficiálně zahajuje prodej modelu NSX GT3 a program podpory pro soukromé závodní týmy na sezónu 2018.

Honda odhalila závodní derivát supersportu NSX pro třídu GT3 již na jaře loňského roku. V současnosti má tento model na svém kontě přes 85.000 km testování i nasazení v ostrých závodech severoamerické série IMSA WeatherTech SportsCar Championship, v jejichž letošní sezóně již získal několik výrazných úspěchů.

Vývoj i testování NSX GT3 je nyní již v tak pokročilé fázi, že Honda oficiálně potvrdila spuštění globálního zákaznického programu pro tento model, jehož cena je stanovena na 465.000 euro (zhruba 12.200.000 Kč).

Honda uvádí, že výroba karoserie i přeplňovaného zážehového šestiválce o objemu 3,5 litru pro NSX GT3 probíhá v Ohiu vedle NSX pro běžný silniční provoz, zatímco za kompletaci závodních vozů a jejich finální přípravu pro zákazníky je zodpovědná partnerská společnost JAS Motorsport s hlavním sídlem v italském Miláně.

Honda NSX GT3 s rozvorem náprav 2630 mm, celkovou délkou 4612 mm, šířkou 2040 mm a hmotností 1240 kg se od silničního provedení odlišuje na první pohled aerodynamicky optimalizovaným zevnějškem, jemuž vévodí rozměrné přítlačné křídlo na zádi i interiérem s ochrannou klecí, jediným skořepinovým sedadlem a pro závodní účely přepracovanou palubní deskou i volantem.

Nejzásadnější změny se ovšem odehrály v oblasti motoru. Ze čtyř motorů zůstal jen jeden a to již zmiňovaný šestiválec, zatímco trojice elektromotorů spolu s akumulátory i komplikovaný pohon všech kol a devítistupňová převodovka jsou pryč. S motorem nyní spolupracuje šestistupňová sekvenční převodovka, jejímž prostřednictvím jsou roztáčena kola zadní nápravy.

Podvozek Hondy NXS G3 se pyšní stavitelnými tlumiči značky Bosch, kterou nese i ABS M4, zatímco dodavatelem brzdových kotoučů o průměru 390 mm vpředu a 355 mm vzadu i šestipístkových, resp. čtyřpístkových třmenů je Brembo. Kovaná kola jsou standardně 18palcová.

Honda hodlá ve spolupráci s JAS Motorsport nabízet model NXS GT3 zákazníkům po celém světě a série prvních dvanácti vozů má být pro soukromé týmy připravena včas, aby mohly být nasazeny v závodech sezóny 2018.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)