Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet Cruze 2015: Modernizace pro druhý americký poločas

Aleš Dragoun
Diskuze (32)
Chevrolet přiveze na autosalon do New Yorku avizovanou novinku: faceliftovaný Cruze coby sedan. Globální druhá generace se ukáže na jiném místě: v Pekingu.

Nový Cruze se od předchozí verze odlišuje na první pohled maskou chladiče. Na dosud zveřejněných firemních snímcích je zámořská specifikace výbavy LTZ s chromovanými doplňky. Tímto kovem se blyští hlavně maska chladiče. Je znovu oddělená pásem v laku karoserie s logem výrobce, ale hranatější. Voštinovou mřížku pak překrývají chromované rámečky a vodorovné lišty. Nahoře je jedna, dole tři. Stupňům LT a LTZ nechybí pásky z denních diod, další nesou názvy LS a RS. Radikální proměnou prošla spodní část předního nárazníku.

Vůz nyní připomíná větší řadu Malibu, čímž se nijak netají ani automobilka samotná. Na zádi se žádná velká revoluce neodehrála a boky zůstaly prakticky beze změny. Ovšem pozor, globální verze určená údajně pro ostatní trhy bude úplně jiná. Nedávno ji zachytili špióni na čínských silnicích a představí se již za zhruba týden na autosalonu v Pekingu. Má i kratší rozvor, takže se jedná o novou generaci.

O žádných úpravách pod kapotou pro USA se divize koncernu General Motors u faceliftu nezmínila. Základem zámořské palety zůstává zážehový čtyřválec objemu 1,8 l se 103 kW a 169 N.m. Stejnou porci výkonu, ale rovných 200 N.m točivého momentu poskytuje turbodmychadlem přeplňovaná čtrnáctistovka, jejíž prodej byl v březnu dočasně zastaven. Dvoulitrový turbodiesel pak nabídne 112 kW a 357 N.m.

Interiér se chlubí přemístěnými ovladači, tlačítko otevírání zavazadelníku je nyní na středové konzole, vnitřní zamykání se přesunulo odsud logicky na přední dveře. Překonstruovány byly i držáky na nápoje, což představuje nejen pro komfort na delších jízdách velmi důležitý fakt. Nový Cruze může být vybaven sedmipalcovou dotykovou obrazovkou, infotainmentem MyLink, nezbytným Bluetooth a USB porty, navigací, integrací aplikace Apple Siri pro posílání nejen hlasových zpráv a systémem OnStar 4G LTE s připojením na internet. Díky tomu je jasná podpora nejnovějších iPhonů s iOS 6 a 7. Airbagů napočítáme standardně deset (!), mezi elektronickými asistenty nechybí parkovací čidla a kamera či hlídač mrtvého úhlu.

U amerických prodejců značky se modernizovaný Cruze objeví na podzim. Chevrolet se do roku 2016 stáhne ze starého kontinentu, zda vůbec a v jaké podobě se zástupce nižší střední třídy dostane do Evropy, není v tuto chvíli vůbec jasné. Od uvedení na trh na jaře 2009 se Cruze prodalo celosvětově přes 2,5 milionu kusů ve všech třech karosářských verzích (sedan, hatchback a kombi). Jedná se tedy o globálně obchodně velmi úspěšné auto.

Aleš Dragoun
Diskuze (32)
Avatar - WinNatural
15. 4. 2014 22:33
Re: škoda !!
Avatar - WinNatural
15. 4. 2014 22:26
Re: škoda !!
Je to až neskutečný rozdíl. Cruze má podvozek Astry s tím, že má o nějaké desetikilo míň. Zatáčky vykružuje jako na kolejnicích. Fluence je takový, takový francouzsky žoviální, mírně se nakloní, prostě je to spíš jako obout si domácí bačkory a v nich si sprint netroufneš. To nemyslím zle, to nemusí být nutně špatně, jen mi to tolik nesedí.
Co je ale naprosto super, je hydralický posilovač řízení. To je sice "stará škola" a vezme si nějaké deci navíc, ale to musí zažít!
15. 4. 2014 21:54
Re: škoda !!
A kdy u nás definitivně konči prodeje? Nestihneš za rok, až budeš obměňovat, ještě stávajícího?
15. 4. 2014 21:51
Re: škoda !!
Plněním motoru končí technika? Co třeba konstrukce podvozku, ventilové rozvody...
15. 4. 2014 21:50
Re: škoda !!
V žádném z výše uvedených jsem nejel, proto se ptám :-)