Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet Equinox: Což takhle dát si vodík?

Dan Vořechovský
Diskuze (6)
Automobilky se snaží čím dál více vymanit se ze závislosti na ropě. V oblasti vývoje pohonu na palivové články patří koncern GM ke špičce.

Americký koncern General Motors oznámil další generaci automobilu na pohon palivovými články, Chevrolet Equinox Fuel Cell. Na podzim příštího roku začne v rámci svého programu “Project Driveway” předávat 100 nových vozů do rukou vybraných amerických zákazníků. Zákazníci budou testovat chování vozu za nejrůznějších podmínek a vodík bude možné doplnit ve třech amerických státech.

Crossover Equinox je poháněn nejmodernější čtvrtou verzí vodíkového pohonu, kterou má koncern GM k dispozici. Equinox bude plně funkčním crossoverem s životností cca 80 tisíc km. To obnáší fungování palivových článků při teplotách v rozmezí -25 °C až 37 °C. Podle Chevroletu ujede Equinox 322 km na 4,2 kg plynného vodíku skladovaného ve třech nádržích, které jsou umístěny pod podlahou a před a nad zadní nápravou. Maximální rychlost by měla dosáhnout 160 km/h. Pro srovnání, jediný další zákazníkům dostupný vůz s pohonem na palivové články, Honda FCV, má dojezdovou vzdálenost 257 km a dosáhne maximální rychlosti 150 km/h.

Cílem tržního testu je zjistit reakce zákazníků na chod motoru, na doplňování vodíku a jejich zkušenosti z řízení vozu. GM chce jejich poznatky využít při dalším vývoji palivových článků.

Dan Vořechovský
Diskuze (6)