Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet ukáže v Paříži nejen Trax, ale i modernizovaný Spark a dieselové Malibu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Hlavní novinkou Chevroletu se na letošním autosalonu v Paříži stane malé SUV, ale automobilka se bude snažit přitáhnout pozornost i k dalším modelům.

Chevrolet ve svých materiálech uvádí, že má evropským zákazníkům s celkem 10 novými modely uvedenými na trh během 18 měsíců od počátku roku 2011 co nabídnout. V Paříži bude pozornost návštěvníků na stánek Chevroletu přitahovat především malé SUV Trax, které zde bude mít svou světovou premiéru.

Chevrolet Trax sdílí svůj technický základ s Opelem Mokka a Buickem Encore. Malé SUV na délku měří 4.221 milimetrů a na šířku 1.776 mm, rozvor činí 2.555 mm.

Paleta pohonných jednotek má být stejná jako u Opelu Mokka. Základem je zážehová atmosférická šestnáctistovka. Ta zřejmě nabídne výkon 85 kW. Z benzinových jednotek tu je ještě přeplňovaný 1,4 Turbo o výkonu 103 kW a točivém momentu 200 Nm, který spolupracuje se šestistupňovým manuálem. Turbodiesel je v nabídce jediný, 1,7 CDTI o výkonu 96 kW a točivém momentu 300 Nm.

Další novinkou na stánku Chevroletu bude Spark s modernizovaným designem. Přepracování se dočkala mřížka masky chladiče a přední nárazník, nové jsou kryty hlavních světlometů i mlhových světel. Na zádi bylo centrální, horní LED brzdové světlo začleněno do spoileru nad oknem, což má zlepšit výhled řidiče dozadu. Nový je i design 14 a 15 palcových litých kol.

Změny provedené uvnitř obsahují nové ozdobné prvky, předělanou středovou konzolu s rozšířenými úložnými prostory. Chevrolet Spark je poháněn benzínovými motory 1,0 l (50 kW) nebo 1,2 l (60 kW). Oba motory mají v kombinovaném cyklu spotřebu 5,0 l benzinu na 100 km a emise CO2 průměrně 118 g/km.

V případě MPV Orlando provedl Chevrolet zásadní změnu v nabídce pohonných jednotek a na evropský trh míří tento model s přeplňovaným zážehovým čtyřválcem 1,4 turbo. Ten doplní stávající atmosférický benzinový 1,8 l a dvoulitrové turbodiesely. Tato nová jednotka má výkon 103 kW (140 k) a disponuje maximálním točivým momentem 200 Nm dostupným od 1850 do 4900 min-1.

Standardně bude Orlando s motorem 1,4 turbo vybaveno systémem start/stop a šestistupňovou manuální převodovkou. Chevrolet uvádí průměrnou spotřebu paliva v kombinovaném cyklu 6,2 litru benzinu na 100 km.

Díky začlenění elektrického posilovače řízení a systému start/stop, mají být dvě osvědčené varianty vznětového motoru o objemu 2,0 litru úspornější. Automobilka uvádí předběžný údaj v podobě snížení spotřeby paliva až o 11 % v kombinovaném cyklu. Další novinky pro Orlando modelového roku 2013 představují zadní parkovací kamera a sklopné sedadlo spolujezdce.

Pozornost má návštěvníků má v Paříži přitahovat i Chevrolet Cruze Station Wagon, který je stále žhavou novinkou a jeho prodej se má rozběhnout na podzim letošního roku. Kombi, které doplňuje populární sedan a hatchback, je schopno pojmout do svého zavazadlového prostoru až 1478 litrů.

Vyšší úrovně výbavy obsahují Chevrolet MyLink, nový informační systém, který přenáší obsah z chytrých telefonů na 7palcový plnobarevný dotykový displej s vysokým rozlišením. Aplikace navigace s názvem Engis Bringo bude k dispozici začátkem příštího roku.

Nabídka motorů pro Cruze Station Wagon se skládá z benzínového motoru 1,4 turbo, naftového 1,7 l, vylepšeného dieselového motoru 2,0 l a samozřejmě i benzínových motorů 1,6 l a 1,8 l.

Podobně jako v případě MPV Orlando hodlá Chevrolet i u své vlajkové lodi pro evropský trh rozšířit nabídku pohonných jednotek. Doposud si mohli zájemci o Chevrolet Malibu objednávat tento sedan střední třídy pouze se zážehovým motorem o objemu 2,4 litru a výkonu 123 kW.

Ten doplní dvoulitrový turbodiesel, který má vysokotlaké vstřikování paliva common rail, dvě vačkové hřídele a variabilní geometrii turbodmychadla s mezichladičem. Poskytuje maximální výkon 118 kW (160 k) při 4000 otáčkách a 350 Nm točivého momentu při 1750 otáčkách za minutu. Stejně jako benzinový motor i turbodiesel bude k dispozici s manuální nebo automatickou převodovkou.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
29. 8. 2012 15:25
ten Spark...
... by potřeboval menší přední světla a větší boční okna. Tohle je strašně disproporční... ;-\
Avatar - PeterLuk
28. 8. 2012 21:32
Re: Malibu
Mne sa práveže ten interiér páči... :yes:
Avatar - 3_diamanty
28. 8. 2012 17:51
Re: Malibu
jedno malibu je vystavene v jednom nakupnom centre na vychodnom slovensku, vcelku pekne auto vzdy sa na neho rad pozriem :yes: ked nakupujem ale ten interier trosku zaostava za exterierom ale aj tak vcelku riadny a poctivy kus auta :yes:
Avatar - WinDiesel
28. 8. 2012 11:49
Re: Malibu
Ale no tak, nevzdávej to předem. Člověk sebou musí mrskat. Sezením a čekáním se peníze na Malibu nevydělají. A že je to pěkné auto !
28. 8. 2012 10:59
Re: trax
interier nic moc ;-\