Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet v Evropě klesá, chybí mu nové modely

Diskuze (8)
Chevrolet je celosvětově nejprodávanější značkou koncernu GM, letos se mu ale v Evropě nedaří. Přitom další podobně zaměřené značky naopak rostou na úkor těch dražších.

Značka Chevrolet, tedy někdejší korejské Daewoo, se na evropském kontinentu potýká s poklesem prodejů. Problémem je zastarávající portfolio modelů, které pár novinek nezachrání. Letos uvedené malé SUV Trax nedokáže obrátit sestupnou tendenci v počtu registrací.

Z objemových modelů je druhým nejmladším malé Aveo, uvedené před dvěma lety. Právě ono ale pomáhá táhnout značku dolů – letos vykazuje pokles o 44 % na 10 tisíc kusů. Celkové výsledky Chevroletu za období leden až duben jsou 46 tisíc a -33 %, alespoň to uvádí agentura JATO Dynamics.

Podobná je situace u Sparku: model uvedený v roce 2010 letos spadl o 37 % na 12 tisíc nových registrací, podzimní facelift mu tedy nijak nepomohl. Navíc by se Spark, stejně jako kompaktní řada Cruze (v prodeji od 2009) měly dočkat nástupce až v roce 2016. Chveroletu chybí i výraznější zastoupení v segmentu SUV, vedle Traxe spoléhá už jen na sedmimístnou Captivu, která je na trhu od roku 2006.

Analytici dále vidí problém v globálním zaměření značky. Celosvětově se jí totiž daří, a tak nemá její management důvod se důrazněji zaměřovat na potřeby evropských klientů. Letos je 4 % v plusu a evropské registrace jsou jen symbolickým příspěvkem k rekordním celosvětovým prodejům ve výši 2,36 milionu kusů (1. čtvrtletí 2013). Handicapem je i koncentrace vývoje a výroby v Jižní Koreji. Domácí konkurenti Hyundai a Kia naopak výrazněji spoléhají na aktivity svých evropských center.

Na druhé straně se odborníci shodnou na úspěšném rozdělení rolí ve spolupráci se sesterskou značkou Opel. Mimo segment SUV si značky konkurují minimálně, studie ukazují, že jen velmi malé procento zákazníků provádí finální výběr mezi Chevroletem a Opelem.

Diskuze (8)
Avatar - WinNatural
12. 6. 2013 19:53
Re: cruze este ujde
To si nemyslím. Spark je docela povedené autíčko, v perleťové růžové ideální pro přítelkyni, rozhodně nevypadá jako podivná hračička Up? a jeho odvozeniny nebo Picanto s jeho pyskem a la Bubba.
Nové Aveo - ty přední světla bez plastového překryvu si dnes v době max. snižování aerodynamického odporu dovolí málokdo. Naposledy snad AF 159? Hmm, super :yes: Ale v této třídě je i Rio moc povedené, to se musí nechat.
12. 6. 2013 13:29
Re: Nová Captiva
Navíc v tom článku je dost srozumitelně vysvětleno proč. Doba údajně přeje globálním modelům a prosazovat se na trzích, kde lze umístit pár desítek tisící jednotek bude čím dál tím těžší, stejně jako pro některé se na nich vůbec udržet.

Evropa nikdy nebyla automobilový pupek světa, tím bylo vždycky USA a dneska mu zdatně spředběhla Čína, Evropa byla spíš s ohledem na nejvyšší nároky měřítko možností automobilek celého světa, takže to byla i prestižní záležitost. I touhle optikou je možné ve své době vidět ty nákupy Volv, Saabů, Jaguárů apod.. To ale teď končí....

Na druhou stranu je otázka, zda ona tvrdá globalizace a la Ford (a GM taky) bude tak úspěšná. Podle mně jsou výrobci z Japonka, Německa, ale i H/K schopni reagovat pružněji na podmínky místních trhů a proto se drží globálně lépe s lokálními modely (s maximem sdílení - i tady jsou dál než americká dvojka) skutečně všude.

Jinak je tohle klasická ukázka možného pojetí globalizace a obojí může být stejně správně jako stejně špatně.....a záleží to na mnoha faktorech a okolnostech. Při propadu trhů se zdá být možnost onoho globálního modelu jistější, při jeho rozvoji je druhá cesta naopak daleko výhodnější.
Avatar - Barrichello
12. 6. 2013 12:56
Re: Chevrolet v EU
Ale jo zbejvá.

Lodgy je příšerně ošklivý, francouze sposuta lidí nehce.

Ti zbejvá Kia a Mazda. Mazdu vidím tak jednou za půl roku a Kiu Carens leda tak 10 let starou. To taky o něčem svědčí.
Avatar - sendador
12. 6. 2013 12:32
Re: cruze este ujde
Vzhled Sparku je fakt prisernej. Ve sve tride, kde se vsichni snazi udelat "roztomile auticko", je Spark jak pest na oko. A nejenze je jiny, ale opravdu osklivy.
Avatar - Jaros71
12. 6. 2013 12:03
Nová Captiva
Je zapotřebí nové SUV..Captiva je již naprosto za zenitem.. :no:
Asi se dočkáme až s novým OPELEM Antara příští rok..?
Jinak se asi víc Chevrolet prodávat v EU nebude.. :-!