Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čína předstihla Japonsko na pozici největšího světového vývozce aut

ČTK
Diskuze (35)

V prvním čtvrtletí Čína vyvezla podle oficiálních statistik zveřejněných minulý týden 1,07 milionu vozů, což je meziročně o 58 procent více. Z Japonska putovalo na světové trhy 954.185 automobilů, o šest procent více než ve stejném období loni, píše zpravodajský server BBC. Čínský vývoz podpořila poptávka po elektromobilech a prodej do Ruska.

V loňském roce Čína předstihla Německo a stala se druhým největším vývozcem automobilů na světě. Podle čínské Generální celní správy vyvezla Čína v roce 2022 zhruba 3,2 milionu vozidel, zatímco Německo exportovalo 2,6 milionu vozidel.

Vzestup čínského automobilového průmyslu pomohl podpořit odklon od fosilních paliv. Vývoz nových energetických vozidel (NEV), mezi něž patří i elektromobily, vzrostl v prvním čtvrtletí ve srovnání s předchozím rokem o více než 90 procent.

Mezi největší čínské vývozce NEV patří čínská pobočka americké společnosti Tesla, SAIC, vlastník značky MG, a fima BYD, kterou podporuje americký investor Warren Buffett.

Tesla má v Šanghaji obrovský výrobní závod, který vyváží do regionů včetně Japonska a Evropy. Obří továrna Tesly zvaná gigafactory je v současné době schopna vyrobit 1,25 milionu vozidel ročně, společnost plánuje další zvýšení kapacity. Minulý měsíc začala vyrábět sportovně-užitkové vozy Model Y určené na vývoz do Kanady.

Video se připravuje ...

Od začátku války na Ukrajině, kdy západní země uvalily na Moskvu obchodní sankce, zaznamenala Čína také prudký nárůst vývozu do Ruska. V loňském roce čínské automobilky - včetně společností Geely, Chery a Great Wall - vykázaly skokový nárůst svého podílu na ruském trhu poté, co po invazi na Ukrajinu ze země odešli jejich konkurenti včetně německého Volkswagenu a japonské Toyoty.

ČTK
Diskuze (35)

Doporučujeme

24. 5. 2023 09:40
Re: Čínský automotive je na brutálním vzestupu
:-) :yes: :yes: :yes:
Avatar - Barrichello
23. 5. 2023 19:32
Re: A útočí Mexico, Indie?
pozdravuje tě pan Smil a čína

aneb čína na papíře snižuje emise, v reálu je masivně produkuje

"Řekněme si, jak na ni kdo reaguje. Největší aktér v emisích je Čína, sama slibuje uhlíkovou neutralitu v roce 2060, ale to není žádná reakce – to je příliš daleko. Zato Čína poskytuje všemožně půjčky na stavby uhelných elektráren, třeba v Pákistánu. Takže Čína nereaguje vůbec."

https://www.seznamzpravy.cz/…-to-smysl-231348

Tak co zelený utopisti, pořád tomu nerozumíme a říkáme opak co vědci a vzdělaní lidé? Já naopak vidím naprostou shodu s tím co říká emeritní profesor University of Manitoba Václav Smil.

Zakázat spalovací auta a tlačit elektromobily znamená vytvářet katastrofální závislost na komunistické Číně. Na elektromobilitu potřebujete třeba měď, ale 60 procent světové dodávky mědi zajišťuje Čína. Největším výrobcem je sice Chile, ale koncentrát se odváží ke zpracování do Číny na lodích, poháněných největšími dieselmotory na světě.

Před 50 lety byla v chilské rudě obsažena asi tři procenta mědi, ale kvalita rudy klesá, dnes je v ní jen asi 0,7 procenta mědi. Kolik rudy musíme obrátit, abychom dostali tunu mědi? A čím jsou poháněna rypadla, která tu rudu těží? Solárním pohonem asi ne.

Jenomže normální auto má v sobě asi 15 až 20 kilogramů mědi. Elektrické auto 85 až 100 kg. Znásobte si, kolik mědi bude potřeba, kdyby elektroauta měla nahradit 1,5 miliardy aut, která na světě jezdí. To je cena zelenosti, k níž směřujeme. Nedává to smysl.

Taky jestli dnes Čína instaluje nejvíc solárních a větrných zdrojů, nemá to žádnou cenu pro klima. Protože na celé zeměkouli se vypouští každý rok víc a víc karbonu, dnes o 60 procent víc než před 20 lety. Celková tonáž karbonu v atmosféře celosvětově stoupá, protože Čína, Indie, Saúdská Arábie, JAR, Brazílie spotřebují o 60 procent víc energie,“ uvedl vědec.

To se Vám těžce nehodí do krámu co, tenhle rozhovor
Avatar - Barrichello
23. 5. 2023 19:29
Re: Čínský automotive je na brutálním vzestupu
Já ho znam už dlouho od kluků z iuhli a od Páji Tykače)
https://iuhli.cz/…u-klimatu-smysl/?…

https://paveltykac.com/…ak-funguje-svet/

Ale dneska vyšel ten pravej článek, co vašim lžím dává totálně na frak :-)
Avatar - Barrichello
23. 5. 2023 19:27
Re: a v kamionu uvezes vic repy nez v porsche ...
To je jedinej výžblvt, na kterej ses zmohl jako reakci na Smila?
https://www.seznamzpravy.cz/…-to-smysl-231348


Tak to je hodně trapný i na tebe :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Avatar - Hammunasakra
23. 5. 2023 17:43
Re: Dnešní Singer na Seznamu
nojo JE TO KLAUSův kluk = jo toho KLAUSe vyškolenýho KGB :*)

je to ekonom s HODNĚ DOBROU kariérou = a viz blekoty (CHYBY) při covidu = analýza mu MOC NEJDE ;-)