Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Číňané zakážou automobilkám výrobu 553 modelů. Jaký mají důvod?

David Bureš
Diskuze (13)
Mezi více než pěti stovkami zakázaných automobilů jsou i zástupci od Audi, Mercedes-Benzu nebo Chevroletu.

Čína už delší dobu tvrdě bojuje proti znečištění ovzduší. Silně propaguje automobily s elektrickým pohonem, jednotlivá města omezují automobilový provoz ve svých ulicích. Nyní tamější vláda přikročila k dalšímu řešení, v boji proti smogu lokálním automobilkám zakáže výrobu hned 553 modelů, které nesplňují stanovené limity v otázce spotřeby paliva. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Mezi zákazanými automobily jsou přitom i mnohé modely západních výrobců. Řadí se mezi ně vybrané verze Audi A3 sedan vyráběné v továrně FAW-Volkswagen (s interním kódem FV7145LCDBG), Mercedes-Benz C s prodlouženým rozvorem produkovaný v Beijing Benz (BJ7302ETAL2) nebo Chevrolet Cruze ze SAIC-GM (SGM7161DAA2). Výroba aut je přitom zakázána k 1. lednu 2018.

Zákaz výroby více než pět stovek modelů se může zdát jako vysoké číslo, čínské úřady ale zdůrazňují, že z pohledu celkového trhu osobních vozů se jedná o nízké procento. Jedná se totiž jen o vybrané varianty daných automobilů. Zároveň ale analytici varují, že v blízké budoucnosti mohou k těmto vozům přibýt i další. Na podzim totiž vyšlo, že by Čína mohla do budoucna zakázat prodej aut s motory na benzin či naftu.

Pro Čínu je to jedno z více řešení, jak zlepšit životní prostředí. Už dříve bylo rozhodnuto o omezení využívání uhlí. Vybraná města jako Peking pak omezují provoz ve svých ulicích, když v liché dny mohou vyjet jen auta s lichým číslem na konci registrační značky a v sudé dny se sudým číslem.

Na druhou stranu emisní limity osobních aut nejsou v Číně tak přísné jako třeba v Evropě. Norma kombinující evropské a americké limity má být v nejlidnatější zemi světa platná až v červenci 2020.

David Bureš
Diskuze (13)
31. 12. 2017 17:00
Re: Mají rozum
Tal dostali bychom pochvalu za predacasne uplatnovani EU norem pro rok 2040.
Avatar - Floyd
30. 12. 2017 23:24
Re: Proč
Už to bylo příliš velké a nešlo to nakopírovat do schránky >:D >:D >:D

Bureš :no: :no: :no:
Avatar - Floyd
30. 12. 2017 23:23
Re: že je mezi nimi
Za toho bimbase >:D >:D >:D :yes:
30. 12. 2017 02:46
Re: Mají rozum
...diesle by som napríklad ja nijako nezakazoval, ale jediné povolené by boli so zaslepeným výfukom, keď už je zaslepený majiteľ, tak nech aj výfuk...
Avatar - Ada je zase tady
30. 12. 2017 02:19
Re: Mají rozum
Zakázat smradlavé benzínové motory je dobrý počin!