Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínské automobilky zdemolují konkurenci, myslí si Elon Musk. Jsou prý extrémně dobré

Marek Bednář
Diskuze (166)

Nepřijdou-li obchodní bariéry např. ve formě cel, vlna elektromobilů z Číny zničí západní automobilky, obává se Elon Musk, hlava automobilky Tesla. Její Model Y byl přitom loni globálně nejprodávanějším autem.

Názory na automobilku Tesla můžeme mít jakékoliv, ovšem nelze popřít, že její elektrická auta jsou globálně velmi úspěšná. Dokonce tak moc, že se crossover Model Y stal za rok 2023 globálně nejprodávanějším autem s 1,23 milionu kusů. Přesto má šéf automobilky Tesla Elon Musk obavu z tsunami elektromobilů z Číny.

Vyjádřil ji na středečním konferenčním hovoru o výsledcích hospodaření. „Pokud nebudou zavedeny žádné obchodní bariéry, v podstatě zdemolují většinu ostatních automobilek na světě,“ cituje Muska agentura Reuters. „Jsou extrémně dobří,“ dodal.

Čína za loňský rok předstihla Japonsko co do počtu exportovaných aut, ovšem z těch tvořily zahraniční, v Číně vyrábějící automobilky pár desítek procent a velký podíl také tvořil export do Ruska, odkud se západní automobilky stáhly poté, co ruský prezident Vladimir Putin rozpoutal válku na Ukrajině. V roce 2024 však čínské automobilky plánují expandovat na evropských trzích.

Musk není sám, kdo se záplavy levných čínských elektromobilů obává, ovšem zrovna jeho automobilka proti nim patrně nebude bezbranná. Excentrický šéf představil plány automobilky na crossover prozatím pojmenovaný Redwood, který má mít základní cenu do 30 tisíc dolarů (682 tisíc korun) a přijít na trh v roce 2025.

Je však nutno mít na paměti, že zrovna automobilka Tesla je známá mnohaměsíčními zpožděními v přivádění nových aut na trh. Stejně tak sám Musk nechodí daleko pro přehnaná prohlášení.

Na druhou stranu, že mají čínské automobilky nefér výhodu oproti těm západním v podobě státních dotací, se obává i Evropská unie. Dokonce tak moc, že spustila vyšetřování, zda kvůli tomu nebude třeba na importované čínské elektromobily uvalit clo.

Video se připravuje ...

Marek Bednář
Diskuze (166)

Doporučujeme

31. 1. 2024 11:02
Re: Problém není Čína
Cena plynu sla nahoru behem zimy 2021 po zacatku války. a Ukrajine. Byla to souhra prázdných zásobníku ktere v evrope vlastnili rusko a zastavením dodávek plynu do Nemecka pod záminkou technickych potíží. To bylo hlavni casove období rustu cen plynu a elektriny.
Výbuch Nord Stream byl az v září 2022 kdy byla cena plynu diky politické shodě v EU a dodávkám LNG dole.
PS:
Delas si nazor na tak podstatne záležitosti bez zásadních informaci?
31. 1. 2024 10:37
Re: Problém není Čína
Hendly,nedari si mi to dohladat v googli,ale popravde nic take som neregistroval.Mozne je, ze to bolo,ale tym,ze nikde vo svojom okoli nevyuzivam plyn,tak nejako som nesledoval situaciu s vyvojom plynu na svetovom trhu,kedze sa ma to nijako nedotykalo.Registrovat som to zacal az potom co nasi degenerati vo vlade zacali vykrikovat silne reci o uplnom ukonceni dovozu ropy a plynu a potom naplnili zasobniky omnoho drazsim plynom ako tym z Ruska.Takze registroval som,ze odmietnutie prislo z nasej strany a nie zo strany Ruska.
31. 1. 2024 10:23
Re: Problém není Čína
Výbuch Nord Stream 1 a 2 byl dlouhou dobu po vypnutí dodávek ze strany ruska. A prave to vypnutí bylo důvodem extrémního rustu cen coz byl zpusob vydírání ruska po zacatku války na Ukrajine.
Avatar - Barrichello
31. 1. 2024 09:26
Re: Problém není Čína
Stát měl težce podojit veškeré energetické a ropné firmy, které na na situaci těžce napakovaly a extrémně zvýšily svoje zisky.

A nepřenášt toto na občany, kterým když přijde nedoplatek za elektřinu a plyn, tak si musí vzít půjčku, pokud jí maj teda ještě z čeho splácet :-) Mít doma 17 stupnů a chodit ve 2 svetrech a ponožkách není řešení, to nemusí mít rovnou barák a můžou bydlet ve stanu na zahradě.

Ušetří 4-10 mega za barák :-)
Avatar - Barrichello
31. 1. 2024 09:22
Re: Problém není Čína
OZE je způsob, jak se stát 100% závislý na Číně, která pro toto dodvá 45-98% kompnonet e netají se snahou tyto čísla dostat na 60-99% :-) :-) :-)

PS: proč po naplnění zásobníků nepadly ceny včetně distribuce na 4 kč, proč lidi platí 6-9 kč za 1 kwh?
Není to náhodou díky OZE? Co ty na to náš drahý utopisto Borisove :-)