Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejprodávanější auto na světě už není Toyota. Teď je to nový hit českého trhu

Ondřej Šámal
Diskuze (103)

Nejoblíbenějším novým automobilem v Evropě se loni stala Tesla Model Y. Jaký vůz se však stal nejprodávanějším celkově?

Přes čtvrt milionu aut v Evropě, dalších téměř 404 tisíc exemplářů ve Spojených státech, do toho Čína a další velké trhy. Tesla Model Y se díky úspěšnému globálnímu tažení v roce 2023 stala nejprodávanějším automobilem světa, když předstihla Toyoty RAV4 a Corolla.

Zatímco japonská automobilka loni zvládla dodat 1,07 milionu RAV4 a lehce přes milion coroll všech karosářských variant, americká Tesla podle předběžných čísel prodala zhruba 1.230.000 kusů elektrického SUV, které během posledního roku několikrát zlevnilo. Naposledy teprve nedávno, když cena základní verze na českém trhu spadla na dohled milionu korun, díky čemuž se Model Y stal nejdostupnější teslou u nás. Američané se evidentně zbavují zásob dosavadního modelu, představení výrazně omlazeného provedení s přídomkem Juniper je totiž už za rohem.

Americké elektrické SUV bylo v listopadu loňského roku v průměru o 18, respektive 23 procent levnější než průměrný lokálně bezemisní vůz v Německu a ve Spojených státech. Klíčové byly také dostupné výrobní kapacity. Například v gigafactory nedaleko Berlína loni vzniklo okolo 375 tisíc „ypsilonek“.

Tesla Model Y si za rok 2023 na globálním trhu připsala meziroční růst prodejů o výrazných 63 %. Největším odbytištěm se stala Čína s více než 456 tisíc exempláři (+45 procent proti roku 2022). Výhledy na letošní rok jsou ovšem obecně nejisté.

Video se připravuje ...

V Německu v půlce loňského prosince skončily dotace na elektromobily, přičemž poptávka po těchto autech bude na důležitých trzích zřejmě kolísat (například kvůli stále vyšším úrokovým sazbám). Kdo totiž po elektrickém autě toužil, už si ho většinou koupil. Modelu Y ovšem určitě velmi pomůže zmíněná modernizace, která kromě odlišného vzhledu přinese i kvalitnější kabinu, nové technologie a komfortnější podvozek.

Ondřej Šámal
Diskuze (103)

Doporučujeme

4. 2. 2024 22:43
Děkuji, ne.
Nikdy si nekoupím bateriový elektrovehikl. V nejhorším budu raději bez auta.
1. 2. 2024 22:06
Re: Huráá
Dotácie zariadili celosvetový predaj Tesla y?

Fakt?
Avatar - kuk
1. 2. 2024 13:26
Re: Blahoprejeme
Jediný co bude stoupat bude tvoje blbost. Cena elektřiny bude nepříjemně klesat. Cha cha.
Avatar - kuk
1. 2. 2024 13:20
Rakovinomety mašírujou do hrobu.
Tesla všem natrhla prd.el a v závěsu přichází Čína, která spadne naším fňukajícím autodinosaurům na hlavu jako meteorit. To bude zase kňučeníčka a fňukáníčka. Ha ha ha.
Každej nahrazenej spalovák se počítá. :))))
Avatar - Barrichello
29. 1. 2024 13:47
Re: Blahoprejeme
Hodně ubohé.

Ty 20 let starý auta sou spolehlivější jak ty nový okradený jebky. Vylágorvané veterány co maj najeto třeba 65 nebo 100 tis, to je fakt vylágorvané, hahaha.

Na každý 20 let starý auto je Felicie v naftě Lojzíku :-)