Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínské Bronco má oficiální název. Haval Velký Pes půjde po Land Cruiseru

Ondřej Mára
Diskuze (11)

Čínská automobilka Haval konečně oficiálně představila své nové SUV, kterému nadělila hodně nevšední jméno.

Design nového čínského SUV, které připomíná zvláštní mix nové generace Fordu Bronco a Toyoty Land Cruiser, pro nás nebyl žádným překvapením. Na veřejnost totiž unikl již před pár týdny. Dlouho jsme však neznali jeho název ani techniku. To se teď ovšem mění.

Vůz, který byl dlouho známý pouze jako projekt B06, se podle některých zdrojů měl stát nástupcem letitého modelu Haval H5. Automobilka se ovšem nakonec rozhodla pro zcela nové jméno. Drsné SUV se jmenuje Haval DaGou, což v překladu znamená Velký Pes.

Podle informací australského webu CarsGuide bylo jméno Big Dog vybráno z poměrně pestré směsice návrhů, mezi kterými se objevily i názvy jako Battle Axe (Bojová Sekera), Wolf (Vlk) nebo Reactor. To už snad ani není potřeba překládat.

Kromě jména jsme se také dozvěděli i první informace o rozměrech a použité technice. Velký pes by měl měřit 4.620 mm na délku, 1.890 mm na šířku a 1780 mm na výšku. Rozvor by měl mít hodnotu 2,738 mm, zatímco světlá výška dosahuje cca 200 mm.

Haval DaGou se tak svými rozměry nápadně přibližuje v Číně nabízené Toyotě Land Cruiser, která nabídne rozvor 2790 mm a světlou výšku okolo 195 mm. Podobnost je přitom i v zaměření. Velký Pes by měl stejně jako Land Cruiser nabízet kombinaci komfortu, luxusu i obstojných dovedností v těžším terénu.

Tomu je ostatně kromě designu exteriéru podřízen i vzhled interiéru. Tomu dominuje několik rozměrných obrazovek, současně je ovšem vybaven i velkými ovládacími prvky, masivními madly dveří, praktickým madlem na palubní desce před spolujezdcem, atd.

Není pochyb o tom, že Haval DaGou nabídne pohon všech kol. O jeho technice ovšem zatím nic nevíme. Automobilka již ovšem prozradila první dvě motorizace. Tou první bude 1.5 litrový přeplňovaný motor o výkonu 125 kW s maximálním točivým momentem 285 N.m, druhou pak přeplňovaný dvoulitr o výkonu 165 kW s maximálním točivým momentem 385 N.m.

Ondřej Mára
Diskuze (11)

Doporučujeme

23. 6. 2020 08:24
Re: Jj psi a Čína
Hlavne "žabých"... Kde si chodil do školy, že dokážeš napísať takú lopatu?
23. 6. 2020 08:23
Re: Jj psi a Čína
Popýtaj sa okolo Benešova, v niektorých dedinách mávajú psa tiež na jedálničku... A konský salám dostaneš trebárs v Uherskom Brode...
23. 6. 2020 03:01
Zvenku to docela ujde...
...ale interiér je dost hnus. Hlavně ty odporné lesklé plasty - bléé.... :-( :no:
P.S. Jak autor přišel na jakousi spojitost s připravovaným Fordem Bronco? Co je to za debilní titulek?! :-(
22. 6. 2020 15:55
Re: Jj psi a Čína
Nie je potrebné chodiť do Číny , na Slovensku máme na Horehroní obec kde ešte donedávna vyrábali na masopust klobásy zo psov . https://www.youtube.com/watch?… .Cigáni tiež jedávajú psov a sysle . Európa je v tomto tiež rozmanitá od slimákov(hlemyžďov) a žabých stehienok vo Francúzku cez Taliansko a konské mäso po balkán a ježkov na ražni .