Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínské elektromobily zaplavují Německo, jejich dovoz ztrojnásobil

Ondřej Mára
Diskuze (113)

Za první čtvrtletí roku 2023 tvořily více než čtvrtinu dovezených elektromobilů.

O útoku čínských značek na evropské trhy se mluví již poměrně dlouho, nyní ho však stále výrazněji ukazují také statistiky. Nebavíme se přitom už jen o severských zemích, kde je elektromobilita dlouhodobě prosazována, ale třeba i o Německu, které je jinak jednou z evropských automobilových velmocí.

Podle oficiálních statistik, na které upozornili kolegové z Carscoops, ale 28,2 procenta elektromobilů importovaných během prvního čtvrtletí roku 2023 do Německa pocházelo z Číny. Za stejné období loňského roku, tedy od ledna do března 2022, přitom čínské vozy tvořily jen 7,8 % dovezených elektromobilů.

Ze statistik je tedy dobře patrný zesilující vliv Číny a čínských automobilek na globální přechod na elektromobilitu. Nejde však pouze o elektromobily. Dovoz z Číny do Německa tvořil také 86 % dovezených počítačů, 67,8 % dovezených chytrých telefonů nebo 39,2 % dovezených lithium-ion baterií.

Video se připravuje ...

Sledujeme tak stále rostoucí závislost na čínském dovozu v různých odvětvích, před kterou již mnozí odborníci varují. Naopak vývoz německých automobilů do Číny proti loňskému prvnímu čtvrtletí klesl o 23,9 procenta.

Čínské automobilky podle dostupných údajů exportovaly do světa za rok 2022 kolem dvou milionů automobilů, což byl čtyřnásobek oproti roku 2020. Při současném tempu se pak očekává, že za rok 2023 už půjde o tři miliony automobilů.

Ondřej Mára
Diskuze (113)

Doporučujeme

Avatar - Ondore
18. 5. 2023 16:54
Re: Nelogicky keci proti EU
Súhlas. Podľa argumentov ktoré tu padajú by sa dalo odvodiť, že každý kto hovorí, že máme chodiť po ulici oblečení je agent Pekingu. Veď vieme, ako svet závisí od čínskeho odevného priemyslu...
Dávno som nebol na Tvojom blogu, ste stále v zahraničí, alebo už si späť a užívaš si oblú stenu? :-)
Avatar - rohYpnol
18. 5. 2023 16:46
Re: Kdo to kupuje?
Jistě. Radši si koupíš třeba Škodu, která má čínské jen čipy, baterie, elektroniku a prokremelská vůbec není co?!?
18. 5. 2023 12:37
Re: Nelogicky keci
Ono je asi lepší to nebrat moc vážně. Místní diskuzní komedie pod velením čaroděje ze země Ozz je toho jasným úkazem. Bohužel na straně dobra jsou poměrně slabí herci (Hammuna, Vito, Hendly), kteří si pamatují jen krátké navrčené repliky a nemají žádné osobní názory ani zkušenosti. Strana dezolátů je o moc zábavnější a jsou vybaveni i schopností diskuze se zapojením vlastní hlavy a zkušeností. Bohužel podobně to vypadá i u politických figur. Jak čeští reprezentanti, tak postavičky z Evropské komise jsou velmi nepřesvědčiví a asi mají i schválně napsaný špatný scénář, aby vypadali ne úplně chytře. Poměrně dobře mě pobavila německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, když v Číně reagovala na nezáludný dotaz čínské novinářky ohledně progresu vyšetřování sabotáže plynovodů Nord Stream. http://news.cgtn.com/…jRnVK/index.html
Avatar - Barrichello
18. 5. 2023 11:32
Re: Kdo to kupuje?
a co není madei in china je vietnam, bangladéš, thajsko kamodža, malajsie (hadry, obuv , tašky, kabelky atd) nebo Korea (elektronika ) a byly tu i prudkuty made in russia (v Ikee skleničky, v bauhuasu OSB desky, nábytek, pneumatiky nokian, penumatiky kama, oleje Lukoil atd)

Naopak mimo potravin je prolbém koupit něco vyrobeného v EU, ještě tak zubní kartáčky a ústní vody a kosmetiku, to ještě plácaj švýcaři, frantíci, němci švédové a pár dalších zemí.

i většina automobilových dílů je dnes made in china, i panumatiky nečínských výrobců už se dělaj v číně atd
Avatar - Barrichello
18. 5. 2023 11:24
Re: Kdo to kupuje?
Jasně hammuno a kde se ty suroviny budou anlézat, když se nachází na území ruska, afriky ovládané čínou a ruskem, jižní ameriky co kamarádí s ruskem a čínou?
A zbytkem asie typu Mongolsko, které opět akamrádí s ruskem a čínou

:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)