Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čistě elektrické Ferrari dorazí nejdřív za 5 let, naznačil šéf značky

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Ferrari se elektrifikaci svých modelů nebrání, čistě elektrického modelu se však nedočkáme před rokem 2025.

Vozy značky Ferrari se proslavily především v kombinaci s vidlicovými osmiválci a dvanáctiválci, představitelé značky ale již v minulosti opakovaně naznačili, že se do budoucna nebrání ani elektrifikaci - ostatně nic jiného jim ani nezbývá. Navzdory očekáváním se však nyní ukazuje, že první čistě elektrické Ferrari dorazí o něco později.

Původní plány totiž počítaly s prvním elektrickým Ferrari až po dokončení současného průmyslového plánu, který je rozvržen až do roku 2022. Analytici tak předpovídali, že první elektrické Ferrari dorazí někdy po roce 2023. Jenže to byly až příliš optimistické odhady.

Louis Camilleri, současný šéf značky Ferrari, totiž v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že první čistě elektrické Ferrari nedorazí před rokem 2025. Na vině je přitom technologie baterií, která vyžaduje další vývoj. „Technologie baterií není tam, kde by měla být,“ uvedl Camilleri reportérům během oběda v Centro Stile v závodě Ferrari v Maranellu.

Stále jsou zde významné otázky v oblasti autonomie a v oblasti rychlosti nabíjení. Takže nakonec jeden (elektromobil) představíme. Ale až po roce 2025. Určitě ne dříve,“ dodal Camilleri. V současnosti se tak značka zaměří především na tradiční modely se spalovacími motory a hybridy, jako bylo například nedávno představené první plug-in hybridní Ferrari SF90.

Právě hybridní modely by pak podle představ Ferrari měly do roku 2022 tvořit až 60 % prodaných vozidel. Kromě toho však Ferrari zvažuje i další technologie alternativního pohonu, včetně vodíku a biopaliv.

Zkoumáme různé pohonné jednotky a snažíme se zjistit, co bude nejúčinnějším a nejefektivnějším z hlediska naší vize automobilů Ferrari v budoucnosti,“ uvedl Camilleri.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme