Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Citroën C5 Aircross Hybrid – Svéráz do zásuvky

Stanislav Švarc
Diskuze (91)

Citroën slibuje, že do roku 2025 bude každé jeho auto k dispozici také v elektrifikované verzi. Velký plán francouzský výrobce startuje plug-in hybridním provedením modelu C5 Aircross.

Design, interiér


První dobíjecí hybrid značky přitom na český trh dorazil nedávno, i tuzemské ceny jsme se dozvěděli teprve v polovině září. A možná bychom mohli právě u nich začít.

Citroën pro C5 Aircross Hybrid nabízí čtyři úrovně výbavy. Základ představuje linie Feel, následují Feel Pack, Shine a Shine Pack. Standardní výbava zahrnuje například 18palcová hliníková kola, palubní počítač, přední a zadní parkovací asistent, zadní kameru, tlumiče pérování s progresivními hydraulickými dorazy, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, elektricky ovládaná okna předních a zadních dveří, elektricky vyhřívaná, ovládaná a sklopná vnější zpětná zrcátka s integrovanými LED směrovými světly a LED osvětlením boku karoserie, bezklíčový přístup a startování vozu, výškově a podélně nastavitelný kožený volant, vrstvené akustické čelní sklo, ECOLED přední světlomety, přídavná denní světla s LED optikou, zadní světla s LED optikou a efektem 3D, s funkcí denního svícení, automatické stěrače s dešťovým senzorem, výškově nastavitelné sedadlo řidiče a spolujezdce, středovou klimatizovanou loketní opěrku, dvě 12V zásuvky, USB konektory, automatickou dvouzónovou klimatizaci s funkcí čištění vzduchu, digitální sdružený palubní přístroj s úhlopříčkou 12,3“, navigační systém v češtině s integrovanou mapou, infotainment s 8” dotykovém displejem, rádio AM/FM/DAB, audio se 6 reproduktory, tempomat a omezovač rychlosti, systém rozpoznávání dopravních značek omezujících rychlost, aktivní systém varování před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu a další prvky.

Citroën C5 Aircross Hybrid Citroën C5 Aircross Hybrid

Ano, je to dlouhé a asi nudné čtení. Nicméně aspoň víte, že základní výbava modelu C5 Aircross není zrovna chudá. Zvláštní je přístup k vyhřívaným sedadlům, ta dostanete jen k nejvyšší Shine Pack, jinak jsou vždy za příplatek 9 až 12 tisíc korun.

V případě plug-in hybridu Citroën za vstupní výbavu požaduje 945.000 korun. Jde o akční cenu (se slevou 60.000 Kč), která se dá ještě srazit bonusem za starý vůz (50.000 Kč). Kromě výše uvedené výbavy dostanete pohonné ústrojí o maximálním výkonu 165 kW.

K srovnání se zatím ještě konvenčními motorizacemi vytáhnu provedení 1.5 BlueHDi 130 s 1,5litrovým turbodieselem o výkonu 96 kW a automatickou převodovkou, které s výbavou Feel stojí 690.000 Kč (s akční slevou ve výši 40.000 Kč). Silnější nafťák v ceníku aktuálně není, dříve nabízená jednotka 2.0 BlueHDi chybí.

Výkonem se hybridu nejvíc blíží zážehová verze 1.6 PureTech 180 s přeplňovanou jedna-šestkou se 133 kW a samočinnou převodovkou. Tahle motorizace je ovšem k dispozici jen ve výbavovém stupni Shine. Stojí 765.000 Kč - a opět s akční slevou (50.000 Kč).

MPSUV?

S designovým odlišením elektrifikované varianty se Citroën příliš netrápil, poznáte ji nejlépe podle písmene H na předních blatnících a decentního nápisu Hybrid na horní části víka zavazadlového prostoru. A samozřejmě také podle dvou víček na bocích - pod jedním najdeme zásuvku pro nabíjení, na druhé straně je klasické víčko nádrže.

Jinak je to C5 Aircross, jak ji známe od roku 2018, tedy kompaktní SUV s pro Citroën charakteristickým designem, délkou 4,5 metru a 2730mm rozvorem. Ve srovnání s konvenčně poháněnou variantou také potěší, že zástavba plug-in hybridní techniky nijak neovlivnila variabilitu a praktičnost vozu. Jedinou nevýhodou je menší palivová nádrž. Zatímco spalovací auto pojme 53 litrů, u hybridu je to o 10 litrů méně.

Prostorové uspořádání jinak opravdu zůstalo stejné, C5 Aircross totiž těží z platformy, která od počátku počítala se zabudováním baterie - ta mimochodem našla místo pod zadními sedadly.

V praxi to znamená, že francouzské SUV nabídne tři samostatná, sklopná a především podélně posuvná sedadla s nastavením sklonu opěradla. Sedačky jsou posuvné v rozsahu 150 mm, opěradla umí pět poloh.

V závislosti na pozici sedadel se zavazadlový prostor pohybuje od 460 do 600 litrů v pětimístném uspořádání, po sklopení opěradel (vznikne rovná plocha) je k dispozici 1510 litrů. V kufru potěší zejména dvojitá podlaha, poskytuje totiž prostor pro uklizení dobíjecího vybavení.

I když řešení s posuvnými sedačkami ve druhé řadě evokuje praktická “empévéčka” a rozhodně je užitečné, vyloženě královský komfort nečekejte. Samostatná sedadla jsou úzká, plochá a s poměrně krátkými sedáky i opěradly. Prostoru je prostě tak akorát pro cestující menších až průměrných postav, ti na krajích navíc musí sedět trochu nalepení na dveře.

A mimochodem, jestli vás zajímají možnosti ukotvení dětských sedaček, C5 Aircross má vzadu úchyty Isofix jen na krajních sedadlech.

Je svůj

Citroën v případě uspořádání a koncepce interiéru tradičně uplatňuje svérázný přístup, v němž hraje prim důraz na takový “domácký” a docela šik komfort. Naopak při zmínce o sportovní atmosféře si interiéroví designéři zřejmě opovržlivě odplivnou.

Takže i v C5 Aircross máme velmi zajímavě tvarovaná přední sedadla, bohatě polstrovaná a velmi, velmi měkká. Na můj vkus možná až moc. Sedák je plochý a boční vedení spíš jen tak naznačené, aby se neřeklo. Sedačky svým pohodlím připomínají až pohovku.

V jiném autě by to možná i vadilo, ale v tomhle SUV mi to přišlo tak nějak adekvátní. S Aircrossem se totiž nejezdí divoce. Ale o tom později.

V souvislosti s komfortem si musím postěžovat na mohutný středový tunel, nebo lépe řečeno na zvláštní “výlisek” v něm, který mě občas nepříjemně tlačil do nohy.

Pokud jde o kvalitu materiálů a zpracování, je na tom C5 Aircross slušně - jak na pohled, tak na omak. Jen mě mrzí, že si v Citroënu nedali víc záležet na výplních dveří, použitý tvrdý plast celkem kazí jinak sympatický dojem.

Nezapomnělo se ani na řadu odkládacích schránek, hodně prostoru ukrývá loketní opěrka a objemné jsou rovněž kapsy ve dveřích.

Hybridní Citroën má už v základní výbavě digitální přístrojový panel s úhlopříčkou 12,3 palce, který nabízí několik možností zobrazení a ve srovnání s běžnými verzemi má odlišnou grafiku - to má ostatně i prostředí multimediálního systému na 8palcovém středovém displeji.

Citroën C5 Aircross Hybrid Citroën C5 Aircross Hybrid

Přístrojovému panelu dominují obdélníky, v nichž jsou zobrazené informace sdruženy. Vypadá to minimalisticky, jednoduše, ale podle mě i přehledně. Líbí se mi to.

Zato multimediální systém je spíš průměrný. Nepatří k nejrychlejším, ani nejpřehlednějším. Občas se musíte zbytečně složitě proklikat k funkcím, k nimž byste se rádi dostali rychleji. Uvítal bych i přehlednější a obsáhlejší informace spojené s jízdou na elektřinu. A vyloženě mě pak rozčilovala nutnost po každém nastartování vypínat asistent pro udržování v jízdním pruhu.

Motor, jízdní vlastnosti


Ten nejsilnější

Už víme, že plug-in hybrid představuje nejvýkonnější motorizaci C5 Aircross. Elektrifikované ústrojí tvoří turbodmychadlem přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,6 litru, maximálním výkonu 133 kW (v 6000 min-1) a nejvyšším točivém momentu 300 N.m (v 3000 min-1) doplněný o elektromotor o výkonu 81 kW.

Synchronní třífázový elektromotor je integrovaný do samočinné osmistupňové převodovky a od spalovacího agregátu ho odděluje další spojka. Celkový využitelný výkon dosahuje 165 kW a maximum točivého momentu 360 N.m. Hnaná jsou přední kola. Hybridní C5 Aircross zrychluje z klidu na stovku za 8,9 sekundy a jede až 225 km/h.

Soustava dokáže pracovat ve třech jízdních režimech, jejichž funkce vás asi nepřekvapí - je tu mód čistě elektrický, dále hybridní a pak sportovní, v němž máte vždy k dispozici maximální dostupný výkon.

Baterie s kapacitou 13,2 kWh (reálně využitelných je 11,8 kWh) podle oficiálních údajů stačí na 56 km elektrické jízdy, skutečnost je ovšem trochu horší. Reálně počítejte spíš se 40 až 45 km. Dobíjení ze standardní zásuvky zabere 7 až 8 hodin, z výkonnější dobíječky či wallboxu (6,6 kW, 32 A) můžete mít plno za zhruba dvě hodiny.

Jen pozor na palubní nabíječku. Citroën je standardně vybaven nabíječkou o výkonu 3,7 kW, výkonnější se 7,4 kW je za příplatek 8.000 Kč. Ta vám pak dokáže u “stojanu” ušetřit spoustu času.

Citroën C5 Aircross Hybrid Citroën C5 Aircross Hybrid

Jízda v elektrickém režimu je pochopitelně tichá a hezky plynulá. Schopnosti elektromotoru bohatě stačí do městského provozu, obstojí však i mimo obce. Ve vyšších rychlostech už sice není touha akcelerovat kdovíjak úžasná, ale na rozumné svezení to pořád stačí. Pokud vám vyhovuje dojezd okolo 40 km, C5 Aircross Hybrid se rozhodně dá používat výhradně jako elektromobil. Dokonce i na dálnici, třebaže s přimhouřenýma očima. Citroën totiž na elektřinu jede maximálně 135 km/h.

I v elektrickém režimu ale můžete prošlápnout plynový pedál přes „pojistku“ a pak vám okamžitě přispěchá na pomoc spalovací motor. To se hodí v situacích, kdy od auta potřebujete víc, než co nabízí jeho čistě elektrická část.

Právě nezávislost na elektřině představuje velkou výhodu plug-in hybridů. Díky ní se nemusíte omezovat a můžete se vrhnout na delší cestu - i na takovou, během níž nebudete mít jak dobít baterii.

Ke slovu tak přichází hybridní režim, v němž jsou veškeré toky řízeny palubní elektronikou tak, aby jízda byla co nejefektivnější. Dokonce, i když palubní počítač ukazuje nulový dojezd na elektřinu, auto se snaží co nejvíc vypínat spalovací motor a využívat ten elektrický. Soustava čtyřválec odpojuje typicky ve chvílích, kdy vůz funguje v nízkém zatížení. Hybrid samozřejmě také umí během jízdy ukládat energii do akumulátoru, nejvíc se baterie dobíjí při brzdění.

Hybridní mód elektromotor využívá také co nejčastěji při rozjezdech, tedy pokud vyloženě nedupnete na plyn. Spalovací jednotka se zapojí až po chvíli. Naskočení většinou probíhá tiše a jemně, takže jestli zrovna nesledujete palubní počítač či grafiku toku energií, nemusíte mít ani ponětí o tom, co vlastně vůz v danou chvíli pohání.

Bohužel tomu tak není vždycky. Občas zapojení spalovacího motoru doprovodí zřetelné cuknutí, které zaregistrujete i v podobě hluku.

O dynamice už byla trošičku řeč, ale údaje o akceleraci z nuly na sto a maximální rychlosti toho neřeknou zas tak moc. I když těch celkově využitelných 225 koní v hybridním režimu na papíře vypadá dobře, SUV nepředvádí nic ohromujícího. S elektrifikovanou technikou se totiž pochopitelně do Citroënu nastěhovala velká baterie. A spousta kilogramů. Zatímco provozní hmotnost nejtěžší C5 Aircross s naftovým motorem činí 1574 kg, u té hybridní dosahuje 1845 kg.

Výsledkem je tedy dynamika spíš solidní a slušná, než vyloženě zajímavá. Na svižná předjíždění, zrychlování do táhlých stoupání a na bezpečné cestování s plně naloženou kabinou má ale hybrid síly dost. Díky elektrické pomoci navíc zátah přichází poměrně rychle a akcelerace působí plynule.

A za kolik první dobíjecí hybrid značky Citroën jezdí? Jak píšu v každém testu plug-inu, jednoduchá odpověď neexistuje. Nad rámec klasických proměnných, známých z "normálních" automobilů, jako jsou rychlost, styl jízdy, profil trasy a tak dále, totiž záleží, s jak moc nabitou baterií jste vyrazili. A jak daleko.

Citroën C5 Aircross Hybrid Citroën C5 Aircross Hybrid

Představu si však můžete udělat z výsledků mých dvou pokusů na stejné, 100 kilometrů dlouhé trase vedoucí mimo dálnice a přes několik obcí. Na první zkoušku jsem vyrazil s plně nabitou baterií, na druhou s akumulátorem “vytlučeným”. V obou případech jsem aktivoval hybridní jízdní režim.

Zatímco s elektrickou rezervou (na startu mi palubní počítač ukazoval plné nabití a dojezd 40 km) jsem do cíle dorazil s průměrnou spotřebou 2,9 l/100 km (a ještě mi zbyla elektřina na 2 elektrické kilometry), s prázdnou baterií to bylo rovných 6 l/100 km. Průměrná rychlost v obou případech činila 68 km/h. Po městě jsem se v hybridním režimu s "prázdnou" baterií pohyboval za 9,1 l/100 km, na dálnici za 9,2 l/100 km.  Spotřeba elektřiny v elektrickém módu se pohybuje mezi 15 až 25 kWh/100 km.

Létající koberec?

Citroën C5 Aircross stojí stejně jako jeho koncernoví příbuzní na modulární podlahové plošině EMP2. Od spřízněných “esúvéček” od Peugeotu, Opelu a DS se ale v jedné věci liší. A jednu novinku ve srovnání s běžnými verzemi nabízí také přímo hybrid.

Vpředu C5 Aircross Hybrid využívá modifikovaný McPherson, vzadu ovšem místo zavěšení s torzně poddajnou příčkou najdeme víceprvkové zavěšení. To je tedy změna proti nehybridním modelům.

Specialitou všech variant C5 Aircross pak jsou tlumiče pérování s hydraulickými dorazy. V podstatě se jedná o zdvojený tlumič. Díky tomuto řešení může být hlavní tlumící část naladěna o něco měkčeji, aniž by to bylo v rozporu s bezpečností a ovladatelností vozidla. Při malém zdvihu kol tak pracuje jen primární část tlumiče, sekundární část v podobě hydraulického dorazu se přidává až při ostré jízdě, případně při projetí hlubokého výmolu.

Citroën v souvislosti s tlumiči rád hovoří o jízdě navozující dojem cestování na létajícím koberci. Těžko říct, létající koberec jsem ještě nepilotoval, ale musím uznat, že hybridní SUV pohodlné je. Většinou.

Líbilo se mi hlavně chování auta ve městě, podvozek totiž krásně funguje na takových těch městských nerovnostech, jako jsou kočičí hlavy, spáry a střídání různorodých povrchů. Citroën je navíc skvěle odhlučněný, takže ve spojení s ještě rozumně velkými pneumatikami o rozměru 225/55 R18 a především s tichou elektrickou jízdou je hybridní Aircross příjemně uklidňující stroj.

Citroën C5 Aircross Hybrid Citroën C5 Aircross Hybrid

V takovém případě mi ani trochu nevadilo lehké, až přeposilované řízení bez náznaku zpětné vazby. Je prostě stejně uvolněné jako samotné auto, jehož charakteru sluší i projev osmistupňové automatické převodovky, která řadí jemně a hladce.

Bohužel to ale není jen idylka. Ostré nerovnosti dovedou podvozek zaskočit, což se naštěstí neprojevuje odskokem kola, místo toho se karoserie zvláštním způsobem zavlní. Nedochází k tomu často, přesto je škoda, že projev není konzistentnější.

Celkově je jízda dostatečně plavná, skoro až houpavá. I přes zřetelné náklony karoserie v zatáčkách (nejsou však přehnané) ale Citroën působí poměrně stabilně. O sportovním projevu nemůže být řeč, v obloucích se však hybridní SUV, i díky skutečnosti, že baterie znamená více “masy” blízko silnici, drží docela dobře, slušně sleduje zvolenou stopu a netrpí přehnanou nedotáčivosti. Přesto dává najevo, že mu vyhovuje klidnější tempo.

Závěr


Závěr

Citroën C5 Aircross Hybrid je zajímavé auto. Osobně nejvíc oceňuji, že se jeho výrobce soustředil hlavně na komfort, což je vlastnost, kterou si u SUV považuji nade vše. A nejde jen o podvozek, ale také o zpracování interiéru nebo odhlučnění. Plug-in hybridní pohon se k charakteru vozu také hodí, zvlášť ta tichá elektrická část.

Je ale jasné, že dobíjecí hybrid není pro každého. První překážku představuje poměrně vysoká cena, v případě C5 Aircross Hybrid okolo milionu korun.

Aby byl plug-in hybrid opravdu úsporný, musíte ho mít kde nabíjet. Také musíte být smíření s tím, že tenhle proces zabere nějaký čas. Baterie má navíc určitou kapacitu, v případě Citroënu vystačí na nějakých 40 km, takže při delších cestách o největší výhodu v podobě tiché a levné jízdy čistě na elektřinu částečně přijdete.

Plug-in hybridy sice umí být úsporné i s vybitým akumulátorem, ale že by pak byly méně žíznivé než turbodiesel, to si nemyslím. Ano, s hybridem sice dostanete zajímavě vypadajících 225 koní, jenže to u poměrně těžkého SUV zas tak moc neznamená...

Nejlevnější verze modelu 580.000 Kč (Citroën C5 Aircross 1.2 PureTech 130 MAN6)
Základ s testovaným motorem 945.000 Kč (Citroën C5 Aircross Hybrid 225 Feel
Testovaný vůz bez příplatků 1.025.000 Kč (Citroën C5 Aircross Hybrid 225 Shine)
Testovaný vůz s výbavou 1.105.000 Kč (Citroën C5 Aircross Hybrid 225 Shine)  

Plusy

  • Zajímavý vzhled
  • Úsporné pohonné ústrojí
  • Komfortní projev
  • Samostatná posuvná zadní sedadla
  • Vcelku bohatá výbava

Minusy

  • Vysoká cena
  • Úzké zadní sedačky s krátkými sedáky i opěradly
  • Ergonomie ovládání
  • Trochu nekonzistentní jízdní projev (rány na ostřejších nerovnostech)
Zobrazit celý článek
Stanislav Švarc
Diskuze (91)

Doporučujeme

Citroën C5 Aircross Hybrid
Cena základní sestavy 1 025 000 Kč
Výbava základní sestavy 18palcová hliníková kola, palubní počítač, přední a zadní parkovací asistent, zadní kameru, tlumiče pérování s progresivními hydraulickými dorazy, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, elektricky ovládaná okna předních a zadních dveří, elektricky vyhřívaná, ovládaná a sklopná vnější zpětná zrcátka s integrovanými LED směrovými světly a LED osvětlením boku karoserie, bezklíčový přístup a startování vozu, výškově a podélně nastavitelný kožený volant, vrstvené akustické čelní sklo, přední Full LED světlomety, přídavná denní světla s LED optikou/LED směrové ukazatele, zadní světla s LED optikou a efektem 3D, s funkcí denního svícení, automatické stěrače s dešťovým senzorem, výškově nastavitelné sedadlo řidiče a spolujezdce, středová klimatizovaná loketní opěrku, dvě 12V zásuvky, USB konektory, automatická dvouzónová klimatizace s funkcí čištění vzduchu, digitální sdružený palubní přístroj s úhlopříčkou 12,3“, navigační systém v češtině s integrovanou mapou, infotainment s 8” dotykovém displejem, rádio AM/FM/DAB, audio se 6 reproduktory, tempomat a omezovač rychlosti, systém rozpoznávání dopravních značek omezujících rychlost, aktivní systém varování před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu, čalounění v kombinaci kůže/látka a další. Kč
Cena testované sestavy 1 105 000 Kč
Výbava testované sestavy : indukční nabíjení telefonu (4.500 Kč), Paket Look Modrý (1.500 Kč), Paket Bi-Color (12.000 Kč), palubní jednofázová nabíječka OBC 7,4 kW (8.000 Kč), perleťový lak (20.000 Kč), hands free otevírání víka zavazadlového prostoru (17.000 Kč), vyhřívaná přední sedadla (12.000 Kč), Paket Drive Assist Plus (5.000 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1598
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 133 / 6000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 300 / 3000
Nejvyšší toč. moment elektromotoru (Nm / ot/min): 320 / 0 - 0
Nejvyšší výkon elektromotoru (kW / ot/min): 81 / 0
Nejvyšší výkon soustavy (kW / ot/min): 165
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 225
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 8.9
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): - / - / 1.6
Emise CO2: 36
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 460 / 1510
Objem nádrže (l): 43
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1845 / 455
Rozměr pneu: 225/55 R18
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4500
b) šířka (mm): 1696
c) výška (mm): 1689
d) rozvor (mm): 2730
e) rozchod vpředu (mm): 1601
f) rozchod vzadu (mm): 1630
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 860 / 1100
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 570 / 810
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1020
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 975
k) šířka vpředu (mm): 1500
l) šířka vzadu (mm): 1470
délka sedáku vpředu (mm): 485
délka sedáku vzadu (mm): 450
výška opěradla vpředu (mm): 620
výška opěradla vzadu (mm): 610
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - wakantanka
12. 11. 2020 21:22
Re: Re: Re: Re: Kytrón za mega
Záleží kam v BG ideš. Ak Plovdiv tak Calafat. Ak niekam na sever tak cez Craiovu na Russe.
Avatar - Emel
12. 11. 2020 20:01
Re: Re: Re: Kytrón za mega
Lepší na Kalafat než na Ruse?
Avatar - wakantanka
12. 11. 2020 18:32
Re: Re: Re: Kytrón za mega
Varna je sever a česká dedina Primorsko je juh. A z môjho pohľadu je BG na juhovýchode. :) Proste ak ideš trebárs z BA ku Burgasu alebo južnejšie , tak má zmysel cesta rumunskom na Calafat - Vidin.
Avatar - Emel
12. 11. 2020 17:14
Re: Re: Kytrón za mega
Tak Varna je východ, ne jih...
Avatar - wakantanka
12. 11. 2020 17:05
Re: Re: Kytrón za mega
To áno, všeobecne aj z BA je to väčšinou rýchlejšie na juh BG cez Srbsko. Ak teda neskysneš na hraniciach. :) Ale ak by som si mal vybrať poskakovanie na hraniciach vs cesta cez RO, tak idem cez RO. Ono aj na ten Vidin pôjdeš po Lugoj po diaľnici a odtiaľ v podstate rovinou kde môžeš celkom švihať.