Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cizinci tankují v Maďarsku výrazně dráž než domácí

ČTK Jakub Švec
Diskuze (109)

Cizinci tankují u čerpacích stanic v Maďarsku výrazně dráž než domácí. Za pohonné hmoty musejí zaplatit tržní cenu, zatímco místní dál využívají pevně stanovenou cenu úřední, která je snížená.

Nařízení, které ruší pro auta se zahraniční poznávací značkou možnost tankovat stejně levně, se ve čtvrtek před půlnocí objevilo v maďarském úředním věstníku. Informovala o tom dnes agentura DPA.

Video se připravuje ...

Maďarští řidiči nakupují prémiový benzin s oktanovým číslem 95 a naftu za 480 forintů (30 Kč) za litr. Aktuální tržní cena je podle médií v průměru o 40 procent vyšší.

Vláda pravicového premiéra Viktora Orbána oficiálně určila cenu benzinu loni v listopadu. Chtěla zajistit, aby řidiči nemuseli trpět celosvětově rostoucími cenami pohonných hmot. Nařízení má prozatím platit do 1. července.

Až do dnešního dne směli v Maďarsku za úřední cenu kupovat pohonné hmoty i cizinci. Změnu oznámili překvapivě ve čtvrtek odpoledne zástupci vlády. Ve čtvrtek večer se proto před čerpacími stanicemi u hranic unijních sousedů Rakouska a Slovenska tvořily dlouhé fronty, protože řada cizinců chtěla natankovat ještě za nižší cenu.

Rozdílný přístup k občanům jiných států Evropské unie na čerpacích stanicích vyvolává otázku, zda Maďarsko neporušuje stávající zákaz diskriminace v EU. Šéf Orbánovy kanceláře Antal Rogán ve čtvrtek večer v televizi připustil, že nová cenová regulace by mohla vést k diskusím s Bruselem.

ČTK Jakub Švec
Diskuze (109)

Doporučujeme

Avatar - lamal
1. 6. 2022 10:58
Re: Tak příležitost tankovat levně v Maďarsku jsem už propás
Rusko zacalo vojnu a EU + USA umelo vytvorili inflaciu ? Nic nebrani nakupovat lacne suroviny z Ruska - jedine za predpokladu, ze by cely svet suhlasil s vojnou na Ukrajine, vtedy by skutocne nic nebranilo.
Zakaz nakupu ropy mozno vojnu neukonci, ale je to jeden z prostriedkov, ktore su k dispozicii, to ze to v konecnom dosledku Rusakom financne pomoze bude asi len na chvilu, kym si tam tie ostatne krajiny nenaplnia zasobniky, pretoze ich spotreba sa aj tak dramaticky nezvysi len kvoli tomu, ze je pocas konfliktu nizsia cena ropy.

´´Vše uměle vytvořeno.´´ - kde mas na to dokaz a kto to tvrdi ? Zit v utopii, ze vsetko je umelo vytvorene a tajomne sily nas manipuluju a klamu, to chce velku davku paranoie, alebo bezradnosti :-) Ze bezny clovek nevidi do strategii a politiky pripustam, ale mysliet si, ze inflacia je cielom, alebo ze Covid je vymysleny to je trochu moc :D Ach jo..
Avatar - Barrichello
1. 6. 2022 09:30
Re: Tak příležitost tankovat levně v Maďarsku jsem už propás
Nikdo nebrání Evropě aby od Ruska kupovala levné suroviny, tu inflaci uměle vytváří kroky EU + USA.

Rusko na tom samozřejmě masivně vydělává a co neprodá do EU, prodá obratem do Číny, Indie + dalších afrických a asijských zemí.
https://www.kurzy.cz/…e-plyn-i-dansku/

+ samozřejmě vydlěává USA na zbraních + LNG a členové OPEC na předražené ropě, u které schválně omezují těžbu.

Vše uměle vytvořeno.

A tím, že EU nebude kupovat od ruska ropu válku fakt neukončí. To je silně naivní představa.
Avatar - Barrichello
1. 6. 2022 09:24
Re: Tipuju že Barikov
Akorát že těch lidí co mi vyprávělo bylo tolik, že to naprosto bohatě stačí.

A neboj, byli z obou táborů, ti co jim socilasmus nevadil i ti, co ho nenáviděli a měli pocit že jim uškodil.
Avatar - Ronault.
31. 5. 2022 18:07
Re: Tipuju že Barikov
Takže socialismus znáš jen z vyprávění, ale budeš tady adorovat. Šašek je na tebe ještě hodně slušné oslovení
Avatar - lamal
31. 5. 2022 16:09
Re: Tak příležitost tankovat levně v Maďarsku jsem už propás
Inflacia ma jasne dovody, kto mal zabranit Covidu tiez helmuti ? Z velkej casti moze za inflaciu Rusko, svojim konfliktom sa postara o vacsi prepad ekonomiky nez Covid.