Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Co říkáte na Škodu Trekka pro 21. století? S Kodiaqem byste si ji určitě nespletli

Stanislav Kolman
Diskuze (7)

Když se hovoří o SUV značky Škoda, většině se vybaví modely Kodiaq, Karoq či Kamiq. Zkušenosti v tomto odvětví má ale firma již z přelomu šedesátých a sedmdesátých let.

Novodobá historie sportovně-užitkových vozů automobilky Škoda se začala psát před pár lety příjezdem sedmimístného SUV Kodiaq. Následovaly modely Karoq a Kamiq, které mimo Evropu doprovázejí další SUV, namátkou Kamiq (avšak čínský, což je zcela jiné auto), Kodiaq GT či Kushaq.

První zkušenosti se segmentem terénně střižených vozů však Škodovka sbírala již v šedesátých letech. Roku 1966 se totiž na Novém Zélandu významně podílela na vývoji a výrobě modelu Trekka, jenž přijížděl na modifikovaném podvozku Octavie Super se zkráceným rozvorem a vyšší světlou výškou.

Video se připravuje ...

Rok před startem produkce byl z Mladé Boleslavi vyslán bývalý vedoucí vývoje karoserií Josef Velebný. Zkušený technolog stál za konstrukcí karoserie, jíž navrhl tamní designér George Taylor. Velebný navíc pomáhal s rozběhem výroby v Otahuhu. Trekka se tak stala prvním automobilem vyvinutým a vyráběným na Novém Zélandu. Mělo jít o cenově dostupný vůz sloužící tamním farmářům, řemeslníkům, ale třeba i obchodním cestujícím.

Celkem vzniklo asi 2800 kusů modelu Trekka, kromě Nového Zélandu byly vozy vyváženy také na souostroví Fidži, do Oceánie a vzorky v rozloženém stavu zamířily i do Pákistánu a Austrálie. Na Novém Zélandu byste stále našli hrstku dochovaných kousků. Jeden exemplář, který Škoda v loňském roce prezentovala na několika místních akcích, pochází z české sbírky.

Tolik stručná historie prvního SUV značky Škoda. Jak by ale takový model vypadal, kdyby měl vzniknout dnes? Oslovili jsme našeho kolegu a grafika Honzu Lušovského, aby projevil vlastní fantazii a nastínil nám možnou podobu tohoto auta pro 21. století. Na výsledek se můžete podívat v přiložené fotogalerii. Co vy na to?

Stanislav Kolman
Diskuze (7)

Doporučujeme

15. 11. 2021 23:02
Re: Plagiát
Jo ta malůvka je přímo strašná, slevenec všemožných linek a tvarů :-[]
15. 11. 2021 20:22
Re: paráda
Na čom fičíš?
15. 11. 2021 20:22
Re: Plagiát
A ako myslíš, že "kolega a grafik" tie svoje kreácie robí? Postrihá fotky, tu a tam niečo domaľuje a hotovo. Tvorba na úrovni dieťaťa. Hlavne že z toho chlapci majú radosť.
15. 11. 2021 20:09
Plagiát
Až na to, že zadní část je Renault Kangoo. :-(
Avatar - del42sa
15. 11. 2021 19:48
škoda lásky
Ano ano ano, nádhera, jen tak dál ;-) :yes: