Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Co sleduje kamera uvnitř Tesly? První informace zveřejnil hacker

Ondřej Mára
Diskuze (18)

Nové Tesly Model 3 a Model Y jsou vybaveny kamerou, která sleduje pohyb v kabině. Nikdo ale dlouho nevěděl, na co přesně se zaměřuje.

Model 3 byl prvním elektromobilem značky Tesla, který dostal již v základní výbavě standardně montovanou kameru sledující pohyb v interiéru. Tehdy přitom automobilka uváděla, že kamera prozatím není aktivní a do budoucna by měla sloužit především k „ohlídání“ cestujících, kteří budou vůz využívat v režimu robotického autonomního taxíku.

Kamera zůstala vypnutá zhruba tři roky, v průběhu tohoto roku však automobilka upozornila majitele Modelu 3 a Modelu Y, že kameru (s jejich souhlasem) aktivuje. Jako důvod přitom uváděla výzkumné důvody, které by měly pomoci zlepšovat bezpečnost elektromobilů Tesla.

Automobilka zákazníky upozornila, že kamera umístěná nad zrcátkem bude snímat a odesílat krátké záběry z kabiny zejména ve chvílích před nehodou či jinou potenciálně rizikovou situací. Tyto záběry by přitom měly pomoci technikům do budoucna vyvinout software, který omezí riziko vzniku podobných nehod.

Z prvních prohlášení jsme tedy pochopili, že Tesle nesleduje pozornost řidičů během celé jízdy, ale zaměřuje se pouze na jejich reakce ve vybraných momentech. Co konkrétně ale automobilku zajímá? Odpověď na tuto otázku přinesl hacker s přezdívkou green, který na Twitteru odhalil, co přesně se snaží kamera v autě detekovat, sledovat a zaznamenat.

Prozatím se tedy jedná pouze o souhrn anglických termínů (BLINDED, DARK, EYES_CLOSED, EYES_DOWN, EYES_NOMINAL, EYES_UP, HEAD_DOWN, 0HEAD_TRUNC, LOOKING_LEFT, LOOKING_RIGHT, PHONE_USE, SUNGLASSES_EYES_LIKELY_NOMINAL a SUNGLASSES_LIKELY_EYES_DOWN), ze kterých můžeme vypíchnout pojmy jako: Oslepený, temno, oči zavřené/dolů/nahoru/nominální, pohled doprava/doleva, používání telefonu nebo pravděpodobný pohled očí při nasazených slunečních brýlích.

Video se připravuje ...

Z toho, co kamera Tesly sleduje, se dá usuzovat, že automobilka konečně pracuje na sofistikovanějším softwaru pro sledování bdělosti řidiče. V současnosti totiž dokonce i systém semi-autonomního řízení Tesla Autopilot používá k ověření bdělosti řidiče pouze tlak rukou na volant, zatímco jiné konkurenční systémy (jako GM Supercruise) pracují právě se systémy sledování pohledu řidiče vnitřní kamerou.

Tesla by však mohla využít poznatky i k lepší prevenci dopravních nehod, které bývají často přičítány právě nepozornosti (viz sledování pohledu řidiče či natočení hlavy) nebo rozptýlení, což může souviset právě s mobilním telefonem.

Ondřej Mára
Diskuze (18)

Doporučujeme

6. 10. 2020 14:15
Re: čumí na tebe dlouho
Za chvili bude prymula detekovat zpivajici deti v autech... :-)
Avatar - _Karel_
6. 10. 2020 07:46
Re: Reklamy
Kéž by! :yes: :-)
6. 10. 2020 05:38
Re: když se podívám na úvodní fotku
Zjisti si poradne, jaky byl ten rozsudek.
;-)
5. 10. 2020 22:57
Reklamy
Po dlouhé době jsem otevřel auto.cz na Windows a nestačil jsem se divit. https://prnt.sc/utp0o0 Ne že by to na Macu bylo nějak extra jiné, ale ten dokáže aspoň ty reklamy stíhat. V diskusi mi ta stránka taky nějak jezdí nahoru dolů občas...

Pokud s tím provozovatelé chtějí něco dělat a dosah reklamy třeba i zvýšit, ale zároveň zajistit aby se tady dalo něco přečíst, pošlete mi SZ a moji kolegové s tím udělají krátký proces :)
Avatar - palix
5. 10. 2020 21:24
Re: když se podívám na úvodní fotku
Akurát dnes sme boli pozrieť jedno BMW 3 r.v. 2012... Nakoniec ho kamoš kúpil. To auto sa mi veľmi páčilo. Až na automatickú prevodovku bolo pomerne jednoduché = žiadny veľký display, žiadna asistencia... Skoro dokonalé auto. A ten posed - nízko pri zemi :yes:
Nie každého dostane obrovský display v kvalitatívne diskutabilnom aute s odpadávajúcimi kolesami a 1000 inými neakceptovateľnými chybami... Poniektorí máme radi iné veci - niekedy je v jednoduchosti krása.