Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Crash test Geely CK1: Bez bodů od Latin NCAP (video)

Diskuze (43)
Nový vlastník Volva se má od své evropské divize co učit.

Čínské automobilky zatím vzdaly úsilí prosadit se v Evropě, to ale neznamená, že nejsou aktivní v jiných částech světa. Potýkají se ovšem s podobnými problémy jako v Evropě.

Geely v Evropě známe jako nového majitele švédského Volva, tato čínské automobilka ale vyrábí také vlastní modely a pokouší se je prodávat i na exportních trzích.

Historie se ale v jistém smyslu opakuje – model Geely CK1 se v Jižní Americe potýká se stejnými problémy, jaké postihly další čínská auta v Evropě.

Tento kompaktní sedan si vybrala organizace Latin NCAP pro svůj první crash test. Latin NCAP zahájila činnost tento týden. Působí v brazilském São Paolu a v uruguayském Montevideu a funguje za podpory FIA, programu OSN pro zvýšení bezpečnosti silničního provozu a dalších mezinárodních institucí. Metodika Latin NCAP je místní obdobou v Evropě uznávaných testů Euro NCAP.

Geely CK1 1,3 v tomto testu nezískalo za čelní náraz jediný bod. Zkouška proběhla za obvyklých podmínek – v rychlosti 64 km/h s přesazenou deformovatelnou překážkou. První úskalí spočívá v absenci airbagů. Ale i kdyby byly v autě instalovány, posádku by příliš neochránily. Na straně řidiče se totiž zlomil rám čelního okna i střecha, ale tyto partie vykázaly menší deformaci i u spolujezdce. Překážka pronikla až na úroveň kabiny a hlava řidiče přišla do kontaktu s volantem. Inženýři Latin NCAP vyjádřili pochybnosti, zda by řidič kolizi v takové rychlosti vůbec přežil.

Model Geely CK1 se kromě zemí Latinské Ameriky prodává v mnoha dalších státech, například v Jihoafrické republice, Indonésii, Malajsii nebo v zemích na pobřeží Perského zálivu. Značka jako taková úspěšně prodává své modely na Ukrajině.

I přes neschopnost vyhovět běžně uznávaným bezpečnostním standardům má Geely ambiciózní prodejní cíl. Automobilka chce letos prodat 400 tisíc aut, za první tři čtvrtletí jich přitom dodala zákazníkům už 274 tisíc kusů.

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/Kav4epNjzeU?fs=1&hl=cs_CZ" style="auto"}

Diskuze (43)
28. 10. 2010 15:55
Re: Kašlať na to...
Kdyby se tercem podobneho utoku stali Slovaci v Madarsku (nebo treba na jiznim Slovensku) a utocnici byli Madari resici "slovenskou otazku", prisel by ti trest spravedlivy? Pokud bys teoreticky do spolecnosti zavedl reseni problemu minority jeji exterminaci, driv nebo pozdeji se to obrati proti tobe, protoze i ty jsi, jako my vsichni, soucasti nejake minority, (pri duslednem uplatnovani tohoto pravidla by zustali na zivu jen dva lide, tam by uz neslo rozhodnout, kdo je minorita). A odpoved na otazku, kterou te svrbi prsty, abys ji uz napsal, kdyz jsem tak chytrej, jak bych to resil ja? Predevsim neuplacet nemotivujicimi socialnimi davkami, ktere lze utratit za cokoliv a naopak stimulovat mladou generaci k vyssimu vzdelani stedrymi prospechovymi stipendii pouze pro Romy, protoze neverim, ze jina cesta, nez vdelani a budovani vlastnich pozitivnich vzoru (ne uspesny pasak, dealer, lichvar, ale romsky lekar, pravnik, podnikatel). Ale stalo by to penize, trvalo by to nekolik generaci, navic by to nepomohlo vsem. Presto jsem presvedcen, ze by se to vyplatilo. Priklady tu jsou.
Avatar - Ham.
27. 10. 2010 22:10
Masakr motorovou silou...
Dost dobrý na strašení zlobivých děti o 5 do 150 let.
Avatar - twistedTSD
24. 10. 2010 11:55
Re: Graf kvality a bezpečnosti
skoro o 10 bodů míň něž její stejně stará konkurence není moc průměr, nemyslíš?
Avatar - twistedTSD
24. 10. 2010 11:51
Re: Graf kvality a bezpečnosti
tak ono je docela rozdíl 20 let (VW-škoda) a půl roku (geely-volvo). >:-[] ...za tu dobu prakticky stejné opravdu zůstalo
Avatar - gld
22. 10. 2010 13:43
Re: time travel incorporated
50/90/130 dokážu ísť s prehľadom oba, takže tam by som moc rozdiel nevidel..a čakal-nečakal že sa v tom rozdrbe, to je subjektívna vec. Vo felde očakávaš, že sa v prípade nárazu zabiješ, tak vo finále to bude mať iný efekt ako v čínskom aute v ktorom to nečakáš? ;-) Vystrihnú a naložia ťa do báglu tak či tak..

Jediný zmysel toho auta mi príde na rozvojových trhoch, kde sa bezpečnosť nerieši vôbec