Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čtyřdveřový Mercedes-AMG GT na prvních fotografiích. Tohle je nový konkurent Panamery

David Bureš
Mercedes čile pracuje na konkurentovi pro Porsche Panamera. Uvidíme ho již na nadcházejícím autosalonu v Ženevě.

Už od roku 2015 se hovoří o tom, že Mercedes-Benz pracuje na čtyřdveřovém autě odvozeném od sporťáku Mercedes-AMG GT, které by konkurovalo Porsche Panamera. Loni se tyto spekulace potvrdily, když takový automobil debutoval ve formě konceptu. Letos ho pak uvidíme v sériové podobě!

Ještě před premiérou naplánovanou na březnový ženevský autosalon tu máme první oficiální snímky auta, zveřejněné přímo Mercedesem. Na nich sice vůz zůstává zakryt kamufláží, přesto pod vrstvou maskování jsou jasně patrné detaily loňské studie Mercedes-AMG GT Concept, které bude mít sériové auto hodně blízko. Ve výsledku tak skutečně půjde o sporťák Mercedes-AMG GT doplněný o druhý pár dveří.

Loňský koncept byl hybridem, když kombinoval elektromobil se zážehovým, dvakrát přeplňovaným osmiválcem o objemu 4,0 litru o systémovém výkonu asi 600 kW. S takovým pohonným ústrojím se skutečně počítá i pro sériové provedení, v základu však očekávejme slabší ústrojí.

Základ údajně použije čtyřlitrový osmiválec twin-turbo o výkonu 444 kW, který bude kombinován s devítistupňovým automatem a pohonem všech kol. Silnější varianty dorazí až později.

Sportovní verze se po vzoru Porsche Panamera budou spoléhat na hybridní pohon. Mercedes s britskou firmou High Performance Powertrains pracuje na superlehkých bateriích, které využije i již odhalený hypersport Project One.

To je zatím vše, o bližších informacích zatím můžeme jen spekulovat. Jistý není třeba ani název, auto je vyvíjeno s interním označením Mercedes-AMG GT4, zda takové jméno využije i sériové provedení je ale zatím ve hvězdách. Do prodeje má novinka každopádně vstoupit letos v září.

Jestliže vás pak překvapuje, proč Mercedes přichází s dalším sportovně laděným čtyřdveřovým modelem, když už má v nabídce CLS, vězte, že automobilka věří, že je na trhu dostatek prostoru pro oba modely. Čtyřdveřový Mercedes-AMG GT bude o hodně sportovnější, aby si však dvojice příliš nekonkurovala, CLS v letos uvedené generaci už nedostane ostrou verzi Mercedes-AMG CLS 63.

David Bureš