Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cupra Formentor VZ5 v úpravě od ABT se objeví jako Safety Car v DTM

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Cupra, nový oficiální partner DTM pro sezónu 2022, představila nový Safety Car, kterým je upravený vrcholný Formentor VZ5.

Cupra představila pětiválcový Formentor VZ5 v loňském roce jako svůj nejvýkonnější model, jehož produkce bude omezena na 7000 kusů. Minimálně dva vozy, jistě mimo zákaznickou produkci, se však objeví také na letošní sezóně závodů DTM, jejichž partnerem se značka Cupra stala.

Zřejmě nejvýraznější rolí Formentoru na DTM bude funkce Safety Car. Aby však sportovně laděný crossover udržel tempo s nadupanými závodními vozy a zbytečně je nebrzdil, prošel ještě dodatečnou úpravou od renomovaného úpravce ABT Sportsline.

Video se připravuje ...

Od Audi vypůjčený 2,5litrový pětiválec tak prošel laděním, díky čemuž se jeho výkon zvedl z původních 287 kW (390 k) a 480 Nm na 331 kW (450 k) a 530 Nm točivého momentu. Akceleraci na stovku by tak Formentor měl zvládat za 3,9 sekundy a maximální rychlost by měla dosahovat až 270 km/h.

Po vizuální stránce vůz zaujme měděnou barvou karoserie a měděnými detaily. Ostatně měděná barva, která je pro značku charakteristická, se objevuje také na 20“ litých dvoubarevných kolech. Karoserii dále zdobí bílé polepy, včetně loga značky, a nechybí výrazné oranžové majáky.

V rámci partnerství s DTM poskytne značka Cupra celkem šest vozů. Dva budou plnit roli Safety Car, dva pro Race Control, jeden zdravotnický vůz a jeden vedoucí vůz. Vozy se objeví na všech 16 DTM závodech a na 14 DTM Trophy závodech. Letošní sezóna DTM přitom odstartuje již tento víkend na portugalském Portimão.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme