Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cupra vyhlíží budoucnost. Připravuje elektrický Born a letos chce zdvojnásobit prodeje

David Bureš
Diskuze (6)

Cupra pro letošní rok chystá elektrický hatchback Born. Do budoucna by jej mohlo doplnit i velké SUV Tavascan, na kterém značka nadále pracuje.

Značka Cupra při svém vzniku před třemi lety vzbudila velký poprask. I dnešní její šéf a zároveň ředitel Seatu Wayne Griffiths přiznává, že se ve Španělsku potýkali s odsuzováním tohoto nápadu. Vedení Seatu ale osamostatnění sportovní divize do zcela nové značky vyplňující mezeru mezi mainstreamem a prémií věřilo a jak se po třech letech existence ukazuje, byl to sice odvážný, ale prozíravý krok.

Cupra totiž předčila veškerá očekávání svých tvůrců a její prodeje čile rostou. V roce 2018, v roce svého vzniku, prodala 14.400 aut, o rok později to však bylo už 24.700 automobilů a loni 27.400 aut. Navzdory světové pandemii koronaviru se tak Cupře v roce 2020 povedlo meziročně zvýšit své prodeje o 11 %.

Úspěšný růst se loni povedl hlavně díky modelu Leon. Ten měl za rok 2020 na svém kontě 13.400 prodaných kusů, zatímco loni modernizovaná Ateca 10.400 exemplářů. To prodeje Formentoru se teprve začaly na konci roku rozjíždět, navíc zprvu v těch nejsilnějších variantách, přesto však už registroval na 3.600 kusů.

Právě od Formentoru, prvního ryze vlastního modelu, který neexistuje v podobě Seatu, si nová značka hodně slibuje. I proto Wayne Griffiths ambiciózně tvrdí, že prodeje Cupry se letos zdvojnásobí. Navzdory tomu, že pandemie koronaviru nekončí a prodeje nových automobilů nadále ovlivňuje.

Video se připravuje ...

„Ne všem se musí Cupra líbit, ale někteří se do ní zamilují,“ říká Griffiths a zdůrazňuje, že Cupra je hlavně o výkonu a vášni. Nejvíce si ji zatím zamilovali v Německu, kde se loni prodalo přes 10.000 aut. Mezi největší trhy patřila také Velká Británie, domovské Španělsko, Švýcarsko nebo Mexiko.

Další růst bude ve znamení elektrifikace, které ve Španělsku sídlící značka hodně věří. Nabídnout chce hned šest derivátů s plug-in hybridním pohonem (konkrétně Formentor už nabízí dva) a také čistě elektrický model. Tím bude již letos hatchback Born. Ten v roce 2019 debutoval jako Seat el Born, vedení automobilky ale nakonec rozhodlo, že se bude prodávat s logy Cupry. Značka přitom nadále pracuje i na realizaci konceptu Tavascan, a tak stále není vyloučeno (ale současně ani potvrzeno), že se od Cupry dočkáme i velkého SUV s elektrickým pohonem.

Podle Griffithse bude Born nový impuls pro značku, ale také pro daný trh. Sportovně laděný hot hatch s elektrickým pohonem a dojezdem okolo 500 kilometrů tu totiž ještě není.

Jako mladá značka chce Cupra sázet i na neotřelé prodejní mechanismy. Do budoucna počítá s přímým prodejem svých automobilů, právě Born pak má být k dispozici třeba ve formě předplatného. Nadále pak chce budovat svoje neobvyklá dealerství Garage Store. Nejde o klasické autosalony v tom tradičním duchu, ale spíše stylové showroomy umístěné v centrech městech. Už takto existují v Mexico City, Hamburku a Barceloně, přičemž letos k nim přibude i jeden v Mnichově a další mají následovat i v dalších velkých městech. Spolu s  tím se rozšíří také tým „Cupra mistrů,“ což jsou specialisté prodeje, kteří klienta doprovází po celou dobu nákupního procesu. Dnes je takto na celém světě proškoleno na 600 prodejců, přičemž do konce roku jich má být přes tisíc.

David Bureš
Diskuze (6)

Doporučujeme

25. 2. 2021 10:16
Re: Další rána pro fanatické elektrofašisty
Uvidíme, tohle by mohla být cesta. Z Cupry bych určitě volil Leona.
24. 2. 2021 11:42
Další rána pro fanatické elektrofašisty
https://www.autoforum.cz/…jako-elektricke/
24. 2. 2021 07:59
Re: Prd se dvojnásobí lehce
Spíš k čemu je nové auto, když není kam jezdit? Letos nás pod babišem čekají další tři vlny pandemie, a i když se pak odporoučí covid i babiš, tak nás pak doženou vlny krachů, inflace a zadlužení.
Avatar - Ada je zase tady
24. 2. 2021 07:48
Re: Prd se dvojnásobí lehce
e-vehikly zahubí průmysl https://cz.sputniknews.com/…azeni-elektriny/
Avatar - Roman Horký
23. 2. 2021 15:44
Re: Prd se dvojnásobí lehce
Připoměl jsi mi tím, nevím proč, toto:

Chytili jsme lososa
1. C Chytili jsme lososa
chytili jsme ho v no G ci
G chytili jsme ho-vno chytili jsme ho vno
chytili sme ho v no C ci.
2.......