Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cupry Formentor, Born a Leon čeká facelift. Takhle budou vypadat!

Ondřej Šámal
Diskuze (2)

Španělská dcera Seatu se nadechuje k velkým zítřkům. Příští rok představí hned trojici omlazených modelů v čele s veleúspěšným crossoverem Formentor, které doplní elektrické SUV Tavascan.

Cupra jako samostatná entita funguje teprve od roku 2018. Přesto si za tak krátkou dobu stačila vydobýt velmi silnou pozici. Největší zásluhu na tom má kompaktní crossover Formentor, jehož premiéra proběhla před třemi lety. Příští rok se tenhle model dočká tradičního omlazení, jež se ponese v duchu nového stylistického směru nastaveného větším modelem Tavascan s čistě elektrickým pohonem.

Mladá španělská značka, jež si za prvních jedenáct měsíců roku 2023 v Evropě připsala 150.608 registrací (mateřský Seat zaznamenal 193.284 zápisů), se bude nově prezentovat o něco uhlazenějšími tvary a předními světlomety s trojúhelníkovými světelnými segmenty. U formentoru se dočkáme též přepracované masky chladiče, jiného předního nárazníku a dalších úprav.

Osvěžením mimochodem projde také kompaktní řada Leon. Jak naznačují první snímky, také tenhle sourozenec Škody Octavia a Volkswagenu Golf změní výraz. Místo reflektorů se světelnou linkou omlazenou Cupru Leon poznáte podle zmíněných světelných trojúhelníků.

Video se připravuje ...

Třetím do party bude kompaktní elektrický hatchback Born, sourozenec Volkswagenu ID.3. I v jeho případě se počítá s novou přední částí a dalšími úpravami. Na techniku se však zřejmě příliš sahat nebude. Maximem tudíž zůstane zadokolka s výkonem 150 kW, krátkodobě zvýšeným až na 170 kilowattů.

Naproti tomu Cupra Ateca, historicky první vyslanec španělské značky, skončí. Její místo SUV Terramar s délkou okolo 4,5 metru a plug-in hybridním pohonem kombinujícím zážehovou patnáctistovku TSI s elektromotorem se systémovým výkonem až 200 kilowattů. Terramar se mimochodem stane poslední cuprou se spalovacím motorem.

Portfolio nakonec doplní ještě základní model v podobě malého elektromobilu odvozeného od konceptu UrbanRebel. Ten bude stát na vstupní platformě pro bezemisní modely MEB Entry, jako sesterský Volkswagen ID.2all.

Ondřej Šámal
Diskuze (2)

Doporučujeme

30. 12. 2023 13:55
Hrozný facelift
Fuj hrozný facelift... starý je 1000 krát krajsi
30. 12. 2023 11:38
???
Terramar se mimochodem stane poslední cuprou se spalovacím motorem.....

A co bude pak? Bude sportovní Cupra jen elektrická? 😂
Chápu alektrickou Fabii na ježdění po městě. Ci kolem města. Nechápu velké rodinné SUV v elektrice pro rodinné cestování (karavan, Chorvatsko, Itálie lyže). A také elektrický sporťák. 🤣