Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Cupra Formentor VZ5 Taiga Grey – Nasupená limitka mezi limitkami

Ondřej Mára
Diskuze (25)

Pětiválcový formentor je sice limitovanou edicí, ale pokud chcete něco ještě exkluzivnějšího, možná i se sběratelským potenciálem, je tu pro vás edice Taiga Grey.

Design, interiér


Cupru Formentor, první svébytný model samostatné značky Cupra, nejspíš netřeba dlouze představovat. Ostatně v minulosti jsme se v testu podívali jak na základní patnáctistovku, tak i na vrcholný model VZ5, osazený legendárním 2,5litrovým turbem přeplňovaným pětiválcem. A ten se nyní opět vrací.

Můžeme připomenout, že nejostřejší pětiválcová verze VZ5 je limitovanou edicí, která má vzniknout v počtu pouze 7000 kusů. Aby to však bylo zajímavější, rozhodla se značka limitovanou nabídku okořenit ještě jednou specialitkou, nesoucí označení Taiga Grey.

Edice pojmenovaná podle speciálního laku v odstínu šedá Taiga, který zdobí karoserii, se začala vyrábět v červnu loňského roku a celkem vznikne pouze 999 kusů. Přinejmenším jeden se přitom dostal i do rukou českého zastoupení značky, které nám ho půjčilo ke klasickému testu.

Je to štramák

Nutno přitom dodat, že šedá Taiga Grey karoserii formentoru sluší. Hezky působí jak kontrast s černě lakovanými povrchy, tedy například maskou chladiče, kryty zrcátek nebo nástavci prahů a lemy, tak i s tradiční měděnou barvou loga značky a 20“ litých kol. Pozornost ovšem přitahuje i výrazný karbonový nástavec předního nárazníku nebo karbonový difuzor v zadním nárazníku, ze kterého vystupuje čtveřice kulatých koncovek výfuku v měděném odstínu. VZ5 Taiga Grey si zkrátka dokáže říct o pozornost, nedělá to ale zbytečně křiklavě.

Se specifickou úpravou exteriéru souvisí také úpravy kabiny. Pozornost přitahuje zejména čalounění sedadel hnědou kůží Nappa, která je kombinovaná s ozdobnými prvky z černého materiálu Dinamica s perforací. Kromě toho se opět setkáváme s měděnými doplňky a tradičním uživatelským rozhraním, které již v minulosti důkladně popsali kolegové.

Cupra Formentor VZ5 Taiga Grey Cupra Formentor VZ5 Taiga Grey

Výrazným specifikem interiéru limitované edice Taiga Grey je pak i speciální laserem vytvořené číslo na obložení dveří, které zobrazuje pořadové číslo vozidla v rámci této speciální edice.

Z praktického hlediska pak nelze Cupře Formentor VZ5 Taiga Grey nic moc zásadního vytýkat. Sportovní sedadla jsou celkem pohodlná, především ale nabízí skutečně dobré boční vedení a dostatek opory i při ostřejší jízdě. Dostatek místa nabízí i zadní řada sedadel, tedy přinejmenším při mých 183 centimetrech. Zavazadelník o standardním objemu 410 litrů patří spíše k průměru, na dovolenou vás ale rozhodně odveze.

Video se připravuje ...

Jestli mě něco opravdu mrzelo, byla to softwarová výbava dvojice hlavních displejů. V obou případech sice nabízí hezkou grafiku, nicméně u infotainmentu dlouhodobě bojuji s přehledností a logikou ovládání. Navíc ani reakce nepatří vždy k nejrychlejším. K modernímu koncernovému ovládání teploty ventilace a audia se pak už ani nebudu vyjadřovat.

U digitálního přístrojového štítu potěší praktické a přehledné režimy zobrazení, po úpravě nastavení asistentů ale stále dochází k nepochopitelnému přepnutí na výchozí nastavení. Na tenhle nešvar už upozorňovali moji kolegové i v minulosti, stále se ale nic nestalo.

Motor, jízdní vlastnosti


Nebezpečně ostrý

Pod kapotou modelů s označením VZ5 je napříč uložený řadový pětiválec o objemu 2,5 litru, přeplňovaný turbodmychadlem, který motorový prostor kompletně vyplňuje a řidiči dává pod pravou nohu nejvyšší výkon 287 kW (390 k) v rozmezí 5700 až 7000 otáček za minutu, zatímco nejvyšší točivý moment 480 Nm je dostupný v rozmezí 2250 až 5700 min-1.

Motor je spojen se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG, která posílá výkon na systém pohonu všech kol s mezinápravovou spojkou a schopností variabilního rozdělování točivého momentu mezi kola zadní nápravy. Technika charakteristická pro Audi RS3 přitom ve španělském crossoveru, který nabízí i občasné výlety mimo zpevněné cesty, umí působit nenápadně, současně s ním ale umí i pořádně zacvičit.

Cupra Formentor VZ5 Taiga Grey Cupra Formentor VZ5 Taiga Grey

V komfortním jízdním režimu se přitom nemusíte bát, že by auto působilo zbytečně agresivně nebo přitahovalo nechtěnou pozornost. Rozjíždí se sice pořád hezky svižně, převodovka ale nenechává motor zbytečně vytáčet, plynule přeřazuje a motor nemá šanci se pořádně rozezpívat. Jak ovšem v minulosti podotkl kolega Standa Švarc, místy jsou reakce převodovky v komfortním režimu snad až příliš „pozvolné“. Pokud se podřazení pokusíte urychlit důraznějším sešlápnutím plynu, převodovka se často splaší, podřadí o několik stupňů a auto vyšle vpřed až s přílišnou razancí, která vás kopne do sedačky.

To správné pětiválcové divadlo přichází až s přepnutím do sportovního režimu Cupra, kde může pohonná soustava naplno ukázat svůj divoký charakter. Jakmile se navíc otáčkoměr dostane do druhé poloviny svého pole, začne auto předvádět i správné hromobití, doprovázené práskáním a střílením do výfuku. Převodovka řadí svižně, nechává motor ve vyšších otáčkách a v manuálním režimu vám ani nesahá pod ruce.

Na prázdné okresce je pak velmi snadné nechat se tímhle rošťáckým charakterem unést, zejména na zapadlejších okreskách se ale tempo může stát za chvilku až nebezpečným. Ostatně VZ5 se z klidu na stovku dostane za 4,2 sekundy a dech rozhodně neztrácí ani při pružné akceleraci v rychlostech, jež zůstávají legální jen na dálnicích německých sousedů.

Vytěžit potenciál auta naplno pak optimálně vyžaduje uzavřený okruh, kde budete moci vypnout všechny pojistky v hlavě, díky kterým jste přežili pubertu. VZ5 totiž až nebezpečně často svádí k pořádnému divočení, které není na běžných silnicích nejlepším nápadem.

Dovádění se pak výrazně podepisuje i na spotřebě, která se může běžně pohybovat v rozmezí 10 až 14 l/100 km. Na dálnici se sice lze dostat i k 8 l/100 km, ovšem palba na okreskách může znamenat i nějakých 20 litrů. Když jsem ale vůz po společném týdnu vracel, svítil na palubním počítači dlouhodobý průměr 13 l/100 km.

Hezky zvládnutý kompromis

Formentor VZ5 je sice crossover, ve srovnání s běžnými motorizacemi je však podvozek o 10 mm nižší, standardně nabízí adaptivní tlumiče s 15 úrovněmi nastavení a podběhy vyplňují 20“ litá kola obutá do pneumatik s rozměrem 255/35. Ladiči v Martorellu se zkrátka opravdu usilovně snažili nabídnout unikátní jízdní vlastnosti, což se jim i povedlo. Pořád je to ale o určitých kompromisech.

V komfortním jízdním režimu sice auto působí celkem poddajně a zvládá i rozbité okresky, nepočítejte ale s konejšivým pohupováním. Auto je stále poměrně tvrdé, cítíte práci kol i tlumičů a místy se nevyhnete ani nějakému tomu natřásání. Navíc je potřeba se smířit i s nepatrně vyšší hlučností od podvozku. Na druhou stranu je nutno uznat, že podvozek ani v tuhém sportovním nastavení nemlátí a tlumených ran se dočkáte až po vymetení opravdu velkých nerovností. Kombinace pořádného stáda koní pod kapotou a koncentrovanosti podvozku v tužším nastavení je navíc skvělý důvod proč zvolit lepší, ale delší cestu. Časový rozdíl se totiž stahuje opravdu lehce.

Na hezky zakroucených kvalitních silnicích pak potěší jak minimální náklony karoserie, tak schopnosti zadní rozvodovky Torque Splitter, který dokáže rozdělovat hnací sílu variabilně na jedno z kol a až neskutečným způsobem potlačuje nedotáčivost. Z crossoveru se tak rázem stává spíše hravý hatchback, který se vrhá do zatáček, drží stopu a vyráží vám dech svými schopnostmi. Příjemně působí také přesné řízení nebo brzdy, které mají parádní nástup a dobře se dávkují.

Závěr


Závěr

Cupra Formentor VZ5 je sama o sobě fascinujícím crossoverem, který umí nabídnout až nečekané jízdní zážitky. Speciální edice Taiga Grey pak přináší vlastně jen estetické drobnosti, které nemusí být pro zájemce o unikátní crossover zas tak důležité.

Vytvořit z limitované edice 7000 vozů ještě speciální edici 999 vozů s drobnými (ale nepřehlédnutelnými) detaily však přesto může dávat smysl. Formentor VZ5 není žádná masovka a s trochou fantazie, tedy alespoň pokud se nezmění plány EU, by se do budoucna mohlo jednat o vůz s potenciálem hezky si držet hodnotu. Tedy alespoň pokud ho někdo v záchvatu závodnické nálady příliš neošleháte.

Pak je tady ale ještě cena, která rozhodně není lidová. Zatímco základní patnáctistovka s výkonem 110 kW a manuálem stojí od 879.900 Kč, za pětiválec zaplatíte nejméně 1.949.900 Kč. Testovaný vůz pak vyšel na 1.995.800 Kč, což už je opravdu síla.

Silnější z dvoulitrových čtyřválců, který je na stovce o 0,6 sekundy později a stále nabízí zajímavý a výbušný charakter, přitom startuje s cenovkou od 1.524.900 Kč. Investice do pětiválce je tak na zvážení.

Nejlevnější verze modelu 879.900 Kč (1.5 TSI, 6st. man., 110 kW)
Základ s testovaným motorem 1.949.900 Kč (VZ5 2.5 TSI DSG 4WD, 287 kW)
Testovaný vůz bez příplatků 1.949.900 Kč (VZ5 2.5 TSI DSG 4WD, 287 kW)
Testovaný vůz s výbavou 1.995.800 Kč (VZ5 Taiga Grey, 2.5 TSI DSG 4WD, 287 kW)

Plusy

  • Zvuk a výbušnost motoru
  • Výrazný design
  • Praktičnost pro každodenní použití
  • Bohatá standardní výbava
  • Skvělé jízdní vlastnosti
  • Zadní diferenciál Torque Splitter
  • Potenciál udržet si hodnotu

Minusy

  • Omezený komfort
  • SW infotainmentu a přístrojového štítu
  • Extrémní cena
Zobrazit celý článek
Ondřej Mára
Diskuze (25)

Doporučujeme

Cupra Formentor VZ5 Taiga Grey
Cena základní sestavy 1 949 900 Kč
Výbava základní sestavy 20" kola z lehkých slitin, 6pístkové brzdy Akebono - pevné třmeny, vnitřně chlazené vrtané kotouče s průměrem 375 mm vpředu, rozdělovač točivého momentu a Drift Mode, Matrix LED světlomety, karbonové aero doplňky, Top View kamera vč. zadní parkovací kamery, bezdrátová nabíječka telefonu, ambientní osvětlení, kožený multifunkční volant s pádly pro řazení a vyhříváním, sportovní přední sedadla s vyhříváním, navigační systém s 12" dotykovým displejem, 2x USB-C vpředu a 2x USB-C vzadu, bezdrátový Apple CarPlay a Android Auto, progresivní řízení Servotronic, adaptivní regulace podvozku, prediktivní adaptivní tempomat, Side Assist, Exit Assist, Exit Warning, rozpoznávání dopravních značek, Travel Assist, parkovací asistent, Cupra Connect, černé čalounění stropu, sportovní výfukový systém, automatická 3zónová klimatizace, digitální přístrojový štít (10,25"), zásuvka 230 V v zavazadlovém prostoru a další Kč
Cena testované sestavy 1 995 800 Kč
Výbava testované sestavy Alarm (7.500 Kč), BeatsAudio (13.900 Kč), Bezdotykové ovládání pátých dveří, Limited Edition VZ5 Taiga Grey, Pre-crash Assist (4.500 Kč), Prodloužená záruka na 5 let Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 5 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2480
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 287 / 5700
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 480 / 2250 - 5700
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 250
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 4.2
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 12.3 / 7.5 / 9.3
Emise CO2: 212
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 410 / 0
Objem nádrže (l): 55
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1685 / 445
Rozměr pneu: Hankook 255/35 R20
Cupra Formentor VZ5 Taiga Grey
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4450
b) šířka (mm): 1839
c) výška (mm): 1511
d) rozvor (mm): 2680
e) rozchod vpředu (mm): 1585
f) rozchod vzadu (mm): 1559
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 850 / 1140
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 620 / 850
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 1000
k) šířka vpředu (mm): 1470
l) šířka vzadu (mm): 1450
délka sedáku vpředu (mm): 520
délka sedáku vzadu (mm): 450
výška opěradla vpředu (mm): 670
výška opěradla vzadu (mm): 670
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - iudex
18. 8. 2023 09:02
Re: Investiční Cupra...
U nás RS3 ide objednať (minimálne sedan), nedávno som si dal robiť cenovú ponuku a v pohode.
18. 8. 2023 07:40
Re: Investiční Cupra...
Taky se jich moc neprodá, tipnu si do 10ks ročně v ČR :-[]
Avatar - twistedTSD
17. 8. 2023 13:41
Re: Investiční Cupra...
Technicky samozřejmě velmi zajímavé, nějaké zákazníky si najde, ale pro mě bude Formentor vždy jeden velký nesmysl. Aneb nejlepší Formentor se jmenuje RS3 (Audi teda píše, že se nedá objednávat, ale whatever). Ani designově mě, stejně jako ostatní dnešní Seaty, nezaujal.
Avatar - 3_diamanty
17. 8. 2023 11:39
Re: pico
Pockaj este na prichod euro 7 za 2 roky... ked uz aj fabia s mpi pod 20 tisic eur nebude a napriek tomu to aj tak bude stale jedno z najlacnejsich aut na trhu... kto chce usetrit tisicky eur tomu odporucam dovtedy stihnut este kupit auto s euro 6.... sam mam v tomto tiez fofry... ale stiham to ... :yes:
Avatar - 3_diamanty
17. 8. 2023 11:30
Re: 5 hviezd?
Lebo cupra... a pritom novy tigi bude lepsi a lacnejsi... a za mna vsadim sa ze aj krajsi... alebo ked uz tak zobrat topku tonale s 206kw za take prachy

Ale cupra nie je o value for many ... proste si to kupia len ti co ju chcu... idu stylom DS... kde je tiez mainstreamovy produkt zabaleny do premioveho obalu ( najlepsie este s nejakou nestandardnou farbou kasne ) a za premiovu cenu... a nikto to tiez neriesi ... lebo... lebo DS... a tu mas pre zmenu lebo cupra... ono za 2 melony je defakto uz touareg... ale ok... opat sa vratim k tomu lebo cupra...