Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia Duster je nejprodávanějším SUV Evropy. Žádanější už je pouze jeden model

Stanislav Kolman
Diskuze (12)

Cenově dostupná Dacia Duster se v minulém měsíci vyšvihla na první místo mezi nejžádanějšími SUV. Více už se prodalo pouze golfů.

Čísla organizace JATO Dynamics ukazují, jak se daří jednotlivým automobilkám a modelům v celoevropských prodejích. Trh je ještě pořád zkreslen příchodem přísnějších emisních norem, což v některých případech znamená snížené prodeje, jinde se ale naopak radují z většího zájmu. Spokojeni rozhodně mohou být v rumunské Dacii.

V srpnu letošního roku bylo ve 27 evropských zemích prodáno 1.070.276 automobilů. První místo drží Volkswagen Golf s 26.411 prodanými kusy, i když už je současná generace na sklonku svého životního cyklu a my netrpělivě vyhlížíme nástupce. Velké překvapení se vyšvihlo na druhé místo, které obsadila Dacia Duster s 19.451 kusy. Cenově dostupné SUV si meziročně polepšilo o 10,8 %. Také třetí příčku obsadilo SUV, tentokrát VW T-Roc s 18.262 prodanými kousky. Ten z první trojice zaznamenal vůbec největší meziroční skok, polepšil si o 27,8 %.

Kompletní tabulku jednotlivých značek a modelů si můžete prohlédnout v galerii, v nejlepší pětce najdeme ještě Dacii Sandero a VW Polo. Škoda Octavia skončila sedmá, Fabia třináctá. V pořadí všech značek je Škodovka na sedmém místě, v srpnu prodala 57.538 automobilů a meziročně si polepšila o 6,1 %.

Lídrem i přes meziroční pokles o 13,1 % zůstává Volkswagen, který prodal 128.882 automobilů. Následují Ford, Mercedes, Renault a Audi. Z první pětky se podařilo meziročně zlepšit pouze modrému oválu a stříbrným šípům. Nejvýraznější pokles zaznamenal Nissan (-47,1 %), naopak nejvíce se ve srovnání s předchozím rokem vyšvihlo Suzuki (+ 40,5 %).

Další graf ukazuje meziroční rozdíly v jednotlivých automobilových segmentech. Tím největším jsou pochopitelně SUV s 38,1 %, následují malé vozy (18,6 %) a kompakty (16,4 %). Obě tyto kategorie jsou ale na úkor SUV rok od roku menší.

Stanislav Kolman
Diskuze (12)

Doporučujeme

28. 9. 2019 20:02
Duster
Ano, lidé to kupují, protože se jim to líbí a mají možnost mít 4x4 za vcelku nízkou cenu. Osobně nemohu posoudit, ale úplně všude tyto auta všichni haní, že to jsou nejhorší auta.
Avatar - Beefcake
27. 9. 2019 22:15
Re: Mazec
O chvilu uz aj dva isofixy budu dost :)
27. 9. 2019 19:06
Re: Mazec
Áno, a v istom ohľade je to plus.
Avatar - 3_diamanty
27. 9. 2019 18:48
Re: Mazec
nepovedal by som ze chudobnie pretoze dustera si kludne moze kupit otec rodiny jazdiaci povedzme este fabiou I alebo II a v tomto pripade to je aj cenovy a velkostny posun vpred ;-) ... navyse preco vyhadzovat melona za SUV ked s nim pojdes raz do tyzdna na chalupu 20km za mesto a v tyzdni len po meste... tu netreba range rover .. na toto postaci predsa aj duster v pohode... takze nemyslim si ze je to o chudobe... naopak.. auta uz pre mnohych prestavaju byt uz to naj naj najdolezitejsie na svete.. ludia dnes uz radsej svoje peniaze investuju inde... a sam poznam velmi solventnych hludi v okoli ktori by kludne uzivili aj nejaku audinu A6 ale jazdia normalne vitarou alebo octavkou lebo by aj tak auto za 2 melony v reale bezneho dna nevyuzili na bezne jazdenie a jeho hodnota by im uz po par rokoch prudko klesla a v tom pripade su to vyhodene prachy...

europa nechudobnie... to len ludia uz zistili ze na to aby z bodu A sa dostali do bodu B a popri tom si odskocili na vikend do bodu C im uz dnes postaci aj duster ( ktory ma dnes uz tiez klimu aj prehladny displej aj veskere bezne veci ) ... a usetrene peniaze vrazene do auta ( ktoreho hodnota pada kazdym dnom ) mozu takto investovat do niecoho rozumnejsieho.. napriklad do rozsirovania domu... do pozemkov... na cestovanie po svete alebo na rozne financne narocne konicky... golf.... jazdectvo... horolezectvo a pod ...
Avatar - Emel
27. 9. 2019 18:33
Re: Rumunská prachovka
Vy jste se hledali až jste se našli :-D