Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia Duster se dočkala sběratelské edice. Výjimečná bude i způsobem pořízení

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Pro většinu z nás je Duster hlavně nenáročným, jednoduchým a spolehlivým pracantem, na francouzském trhu se z něj však rozhodli udělat i sběratelskou záležitost.

Dacia představila sběratelskou edici Duster Black Collector limited edition již v červnu, kdy se v Paříži konal velký Dacia piknik (Big Dacia Picnic). Zahájení prodejů však Dacia odložila až na září, konkrétně na 17. den v měsíci, kdy spustila speciální rezervační web.

Je to vůbec poprvé, kdy Dacia nabízí možnost rezervovat si model on-line. Stále se však jedná pouze o rezervaci, po které se ale budou muset zákazníci stejně dostavit na dealerství, kde objednávku dokončí a uzavřou. Speciální Duster přitom vyjde na 19.490 euro (cca 505.000 Kč).

Automobilka připravila celkem 500 kusů, rovnou vás ale musíme zklamat. Nabídka je omezena pouze pro francouzský trh.

Každopádně se nabízí otázka: Co za více jak půl milionu korun dostanete? Základem každého z 500 kusů je vrcholná výbava Prestige, kterou doplňuje černý lak s perleťovým efektem. Ochranné plasty jsou lakovány tmavě šedou barvou a na krytu zpětných zrcátek nalezneme linku v odstínu limety. Žlutozelená barva se pak objevuje ještě v zadní části vozu, kde zvýrazňuje nápis Duster a přitahuje pozornost k šedé grafice.

Video se připravuje ...

Po otevření dveří přivítá majitele vozu plaketa se sériovým číslem modelu. Nechybí však ani speciální koberečky s logy Duster nebo audio-systém Focal. Standardní výbavou je pak hands-free, kamera s pokrytím okolí vozu, multimediální systém s podporou Android Auto i Apple Car Play, rezerva a mnoho dalšího.

Limitovaná edice má pod kapotou 1.3 litrový přeplňovaný čtyřválec TCe 130 FAP o výkonu 96 kW (130 k), který je spojen s manuální šestistupňovou převodovkou. Zamrzí však absence pohonu všech kol.

Nicméně pokud byste byli ochotni podniknout kvůli vozu výlet do Francie a následné peripetie s jeho převozem přes hranice, stále máte možnost. V současnosti totiž zbývá ještě 434 kusů a nezdá se, že by se o ně mohli zájemci přetrhnout. Ale to se může brzy změnit.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme