Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle jsou ta nejlepší SUV na českém trhu

David Bureš
Diskuze (83)

Podle českých zákazníků patří mezi nejlepší SUV Škoda Kodiaq, Dacia Duster nebo Peugeot 2008. Jedná se o nejprodávanější SUV na trhu a jedny z nejprodávanějších aut u nás vůbec.

SUV je i na českém trhu stále populárnější kategorie. Na rostoucí zájem zákazníků reaguje i nabídka, která se postupně rozšiřuje. Podle statistik Svazu dovozců automobilů je na českém trhu aktuálně nabízeno skoro stovka takových modelů. Které jsou nejprodávanější a jaké jsou jejich přednosti?

Na rozdíl od oficiálních statistik SDA jsme SUV rozdělili do tří kategorií podle velikosti (malá SUV, kompaktní SUV a velká SUV), které jsme doplnili o offroady, tradiční terénní auta, která jsou dodnes primárně zaměřena na jízdu v terénu. Které vozy jsou tedy v jednotlivých kategoriích nejprodávanější?

Malá SUV

Peugeot 2008 (2.184 kusů v období 1-8/2019): Stále širší kategorii malých SUV u nás vládne francouzský model Peugeot 2008. Elegantně tvarovaný automobil myslí hlavně na styl, charakterem se jedná o „městské“ SUV, které ani nenabízí pohon všech kol. Ten supluje systém Grip Control umožňující úpravu nastavení elektronických asistentů. Plusem 2008 je též atraktivní cenovka nebo komfortní podvozek. Už brzy dorazí na trh druhá generace, která dosavadní prvky crossovery nahradí plnohodnotnou podobou SUV

Renault Captur (2.055 kusů v období 1-8/2019): Také Renault Captur láká na líbivý vzhled, který je navíc díky různým balíčkům možné personalizovat podle svých představ. Auto zaujme i nízkou cenovkou nebo variabilním interiérem – zadní lavice je posuvná, a tak si lze hrát s velikostí zavazadelníku a prostorem pro cestující vzadu. Také tohoto úhlavního rivala 2008 brzy čeká mezigenerační výměna, druhá generace Capturu debutovala ve Frankfurtu.

Suzuki Vitara (1.558 kusů v období 1-8/2019): Japonské SUV si na rozdíl od mnohé konkurence zachovává bytelnou konstrukci s pohonem všech kol, díky čemuž se Suzuki Vitara jízdy mimo zpevněné cesty rozhodně nebojí. Připočtěte k tomu povedené úsporné motory nebo jisté jízdní vlastnosti a je rázem jasné, proč je tohle SUV mezi českými zákazníky tak oblíbené. Plusem je i zajímavá cenovka.

Kompaktní SUV

Škoda Karoq (6.772 kusů za 1-8/2019): Nejprodávanějším SUV v Česku za prvních osm měsíců letošního roku je Škoda Karoq, nástupce Yetiho. Oproti předchůdci se Karoq natáhl o 160 mm, jedná se o střed SUV-nabídky mladoboleslavské značky, stojící mezi městským crossoverem Kamiq a až sedmimístným SUV Kodiaq. Podobně jako jiné modely Škoda hraje na praktickou notu, nabízí třeba vyjmutelné zadní sedačky po vzoru předchůdce.

Dacia Duster (4.589 kusů v období 1-8/2019): Automobil stojící na pomezí malých a kompaktních SUV patří mezi vůbec nejlevnější modely na trhu. Nízká cena ale není jeho jediným plusem, Duster nabízí i solidní terénní schopnosti nebo komfortní podvozek. Nyní nabízená druhá generace Dusteru nedávno obměnila svoji nabídku motorů – kvůli novým emisním normám se dočkala nové generace jednotek Renault-Nissan, čítající mimo jiné tříválec 1.0 TCe nebo čtyřválec 1.3 TCe.

Škoda Kodiaq (4.490 kusů v období 1-8/2019): Hned po vstupu na trh v roce 2017 se Škoda Kodiaq stala populárním vozem a zájem o ní zatím neustává, přestože v daném segmentu není nejžádanější. Výrobce o Kodiaqu říká, že je jedno z největších kompaktních SUV na trhu. Až sedmimístné auto zaujme prostorným interiérem nebo pohodlným podvozkem. K dispozici je i sportovně laděná varianta Kodiaq RS poháněná turbodieselem 2.0 BiTDI (176 kW).

Velká SUV

BMW X5 (761 kusů v období 1-8/2019): Prodejům velkých aut obvykle dominují zástupci německé prémiové trojky a nejinak je tomu také v kategorii sportovně-užitkových vozidel. BMW X5 láká na širokou nabídku motorů včetně hybridní nebo osmiválcové varianty, zaujmou i jízdní vlastnosti, pohodlná přední sedadla nebo hladce pracující osmistupňový automat. Aktuální generaci zkrátka není moc co vytknout.

Volkswagen Touareg (520 kusů v období 1-8/2019): Velké SUV od Volkswagenu bylo u nás odjakživa populární, což platí i pro nejnovější, třetí generaci. Ta se sice vzdala poctivé čtyřkolky s uzávěrkou středového a zadního diferenciálu a redukcí ve prospěch techniky s diferenciálem Torsen, cílové klientele to ale vadit nemusí. V třetí generaci se totiž Touareg stal plnohodnotnou vlajkovou lodí Volkswagenu, nabízející všemožné luxusní prvky, a tak se klidně neváhá postavit zástupcům prémiových značek.

Volvo XC90 (369 kusů v období 1-8/2019): Druhá generace XC90 přijela v roce 2014 jako první zástupce nové generace vozů Volvo, na něhož svým designem i technikou navazují i další modely této švédské značky. Stejně jako předchůdce vsadila na komfort a praktičnost. Nabízí výhradně čtyřválcové motory, jako vrchol nabídky slouží plug-in hybrid T8 Twin Engine.

Offroady

Mercedes-Benz G (119 kusů 1-8/2019): Historie slavného G-Klasse se datuje až do roku 1979. Několikrát mělo skončit, našlo si ale svoji klientelu, a tak žije dál, v roce 2018 dokonce dorazila nová generace. Ta se sice musela přizpůsobit dnešní době (hlavně co se týče bezpečnostních a emisních norem), zachovala si ale tvar předchůdce i jeho charakter poctivého automobilu do terénu.

Jeep Wrangler (89 kusů 1-8/2019): V automobilovém světě je Jeep Wrangler pojem, a to nejen díky svému charakteristickému vzhledu, ale také díky perfektním schopnostem v terénu. Platí to i v nejnovější generaci JL, která stále nabízí třídveřové a pětidveřové provedení, nově je navíc od ní odvozen pick-up Gladiator. Specialitou je pak možnost sejmutí střešních panelů a jízdy bez střechy.

Toyota Land Cruiser (87 kusů 1-8/2019): Nabídka Toyoty je i na českém trhu široká, čítá nejen miniauto Aygo, typický kompakt Corolla nebo kupé s pohonem zadních kol Supra, ale také poctivý offroad v podobě slavného modelu Land Cruiser. U nás je sice oficiálně k dispozici ten menší (jinde ve světě známý s přídomkem Prado), stále ale jde o 4,78 metru dlouhý automobil. Pořídíte ji s třídveřovou nebo pětidveřovou karoserií, pod kapotou najdete výhradně turbodiesel 2.8 D-4D.

David Bureš
Diskuze (83)

Doporučujeme

10. 7. 2021 08:28
Re: :-) Usměvné :-)
Nejbezpečnější a tedy pro mě nejlepší je VOLVO XC60 D5
19. 9. 2019 22:22
Re: :-) Usměvné :-)
To len mne pride uplny nezmysel porovnavat cenu CX5 a Kodiaq? Ved tie auta niesu velkostne v rovnakej triede ani nahodou. Jasne ze kodiaq je drahsi ale je aj neporovnatelne vacsi. To mozte rovno porovnavat ceny CX3 vs Karoq 🤓 to by bol rovnaky nezmysel
Avatar - Beefcake
18. 9. 2019 20:17
Wtf
To mi nevravte, ze take mnozstvo recyklacii clankov je nahoda.
Avatar - xxc
18. 9. 2019 18:14
Re: Čo je to zas za blbosti...
Áno, ľudia kupujú naschvál najhoršie veci :-) Podľa kritérií ľudí a ich peňaženiek sú pre nich kúpené autá najlepšie.
Avatar - xxc
18. 9. 2019 18:12
Re: Vitara z Maďarska
Presne to robí aj nový Scénic, že sa nedá komunikovať na diaľnici bez zvýšeného hlasu. A ľuďom to väčšinou nevadí..