Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia připravila limitovanou edici Dusteru. Vznikne jen 695 kusů

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Rumunská automobilka Dacia se pochlubila novou verzí modelu Duster. Vznikne v omezeném počtu kusů a navíc bude k objednání jen na třech trzích.

Těmi jsou Německo, Francie a Rumunsko. Zajímavé je, že Dacia tvrdí, že limitovaná edice má oslavovat dva miliony prodaných kusů modelu Duster. Překonáním této hranice se však automobilka pochlubila už před rokem - v únoru 2022. Speciální verze tak má drobet zpoždění...

A co nabídne? Limitka dostala jméno Mat Edition, prozrazující, že hlavním tahákem je matný "finiš" karoserie. Dacia dokonce tvrdí, že lakování matným tmavě šedým lakem probíhá do značné míry ručně, proto v rumunském výrobním závodě může denně vzniknout pouze šest vozidel.

Video se připravuje ...

Matně šedý odstín pak doplňují černé prvky: 17palcová litá kola, vnější zrcátka (zdobená navíc oranžovým pruhem) a anténa ve tvaru žraločí ploutve. Na stejné barevné schéma sází také interiér, v němž najdeme černo-šedá sedadla s oranžovým prošíváním.

Výbava limitované edice vychází z druhé nejvyšší verze Journey a zahrnuje například automatickou klimatizaci, zadní kameru nebo navigaci. Navíc nabízí vyhřívaná přední sedadla, handsfree kartu pro přístup a startování nebo soustavu kamer monitorující okolí vozu.

Mat Edition je k dispozici výhradně s motorizací TCe 150, tedy s turbodmychadlem přeplňovaným zážehovým čtyřválcem o objemu 1,3 litru, který poskytuje maximální výkon 110 kW a nejvyšší točivý moment 250 Nm. Jednotka je spojena s šestistupňovou dvouspojkovou automatickou převodovkou, přes níž síla motoru putuje pouze na přední kola.

Dacia limitku nabídne zájemcům výhradně prostřednictvím online prodeje, objednávky začne přijímat hned po kompletním odhalení auta, k němuž dojde 3. března. V Německu cena činí 26.400 eur, což je v přepočtu asi 627 tisíc korun. Mimochodem, pro německé zákazníky výrobce vyrobí maximálně 225 kusů, pro francouzské 400 a pro rumunské 70.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme