Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacie Sandero, Jogger a Logan prošly modernizací. Jsou teď bezpečnější

Ondřej Šámal
Diskuze (14)

Rumunská trojice prošla decentním omlazením, které se zaměřilo především na bezpečnost. Vedle toho se dočkáme také mírných estetických a praktických změn.

Dacia Sandero byla loni s 235.893 kusy druhým nejprodávanějším novým automobilem v Evropě. Lepší byla jen Tesla Model Y s 254.822 vozy. Rumunský hatchback boduje především u soukromých zákazníků, kde je dokonce jedničkou. Spolu se svými sourozenci v podobě praktického kombi Jogger a sedanu Logan, který se v Česku od loňska oficiálně neprodává, teď prošel malým faceliftem, který přináší především bezpečnostní novinky.

Trojice vozů v rámci plnění normy GSR II (Global Safety Regulation), jenž v Evropě vstoupí v platnost letos v červenci, dostává balíček standardních bezpečnostních prvků. Jsou mezi nimi záznamové zařízení dat o událostech (nehodách), rozpoznávání dopravních značek s upozorněním na překročení rychlosti, varování před opuštěním jízdního pruhu, asistent pro jízdu v jízdním pruhu, příprava na tzv. alkoholový imobilizér, upozornění na únavu řidiče, zadní parkovací senzory, dešťový a světelný senzory, pokročilý systém nouzového brzdění s detekcí chodců a cyklistů a signál nouzového zastavení.

Některé z těchto systémů bude možné před každou jízdou deaktivovat tlačítkem na přístrojové desce. Kromě toho je celá modelová řada vybavena nálepkou Rescue QR Code, která zůstává zřetelně viditelná na čelním a zadním skle. Po naskenování pomocí speciální aplikace umožňuje přístup k informační brožuře Dacia Rescue. Hasiči tak získají veškeré informace, které potřebují k bezpečnému a rychlému zásahu v případě nouze, a ušetří tak cenné minuty.

Dacie Sandero, Sandero Stepway a Jogger dostanou též nové disky kol, přičemž „terénní“ stepway se může pochlubit novým béžovým metalickým lakem Safari. Metalický lak Šedá Shiste, dříve vyhrazená pro model Jogger, a metalický lak zelená Cèdre, symbolizující výbavu Extreme, jsou nyní dostupné pro všechny modely.

Video se připravuje ...

Hybridní Dacii Jogger lehká modernizace přináší sedmipalcový přístrojový štít, který se v rámci značky ukázal u nedávno představené u třetí generace SUV Duster. Novinkou u hybridu je též funkce E-Save, pomocí níž lze nastavit cílovou úroveň nabití trakčního akumulátoru (~70 %), aby bylo možné ušetřit dostatek energie na pozdější část cesty. Pokud řidiči vědí, že je čekají specifické jízdní podmínky (stoupání), mohou režim aktivovat několik kilometrů předem (<5 km) a deaktivovat jej, jakmile strmé stoupání skončí. Řidiči se tak aktivně rozhodnou aktivovat režim E-Save; ten se pak sám vypne při každém opětovném nastartování motoru.

Jogger a Sandero Stepway Expression jsou vybaveny novou samolepkou na obou předních dveřích pod bočními zrcátky. Nálepka obsahuje znak Dacia Link a GPS souřadnice odpovídající poloze ikonické rumunské silnice Transfăgărășan.

Ondřej Šámal
Diskuze (14)

Doporučujeme

20. 2. 2024 21:28
Re: Eurošizung
Blbý je, že auto "neví" co já, jako řidič a "pán" vozu zamýšlím. Třeba vyhnout se propadlýmu kanálu, výtluku atd. A v zcela nevhodný okamžik mi zatáhne za řízení stylem jakej nepotřebuju nebo hůř přímo proti tomu co v tu chvíli potřebuju. To není pomoc, ale sabotáž nebo třeba pokus o vraždu.
20. 2. 2024 18:38
Re: Eurošizung
Když myslíš :-)
Avatar - Mikesus
20. 2. 2024 17:38
Re: Eurošizung
když to pípá, tak asi nejsi schopen sám se udržet v pruhu nebo v rychlostním limitu.
20. 2. 2024 11:56
Re: Eurošizung
S tím nelze jinak než souhlasit. Z toho pípání by pomalu trefil šlak. :no: Kdo toto prosadil, tak bych ho do toho auta posadil na doživotí, ať si toho užije. V nějakém článku o Tesle, bylo uvedeno, že třeba lane assist se dá v profilu uživatele trvale vypnout. Škoda že totéž neumí evropské automobilky.
20. 2. 2024 10:35
Úplné peklo
To sledovanie prekročenej rýchlosti je teda pekne otravné a som zvedavý ako sa bude v Daciach vypínať. Napríklad pri nových Hondach musíte kvôli tomu zastaviť, dať P a potom sa pohrabať v menu asistentov. Plusový bodík tým, čo sa to snažili spraviť čo najviac user friendly a dali to napríklad ako skratku na volante ako Hyundai či Volvo.