Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DAF představil tahač Euro 6 XF Low Deck

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost DAF Trucks představila nové provedení tahače Euro 6 XF Low Deck, které má snížený podvozek a je vyvinuto pro velkoobjemovou přepravu.

Novinka je přírůstkem do řady Euro 6 XF představené na loňském IAA užitkových vozidel v Hannoveru. Točnice nového tahače je ve výšce pouhých 960 mm nad vozovkou, takže vnitřní výška návěsu může být až tři metry. Díky tomu lze přepravovat náklad o objemu až 100 m3, splňující legislativní požadavky.

DAF Euro 6 XF Low Deck je standardně vybaven pneumatickým odpružením na zadní nápravě doplněným o funkci “manévrovací režim”. Zadní nápravu vozidla lze po stisknutí ovladače v kabine zdvihnout až o 50 mm. Tím se snižuje riziko, že dojde ke kontaktu mezi podvozkem a návěsem při najíždění do trajektů či nakládacích doků nebo při vyjíždění z nich.

Manévrovací režim lze aktivovat při rychlostech do 30 km/h, při vyšších rychlostech se automaticky vypne a podvozek je nastaven do jízdní výšky. Pneumatické odpružení na zadní nápravě má speciální funkci, která upravuje jízdní výšku v závislosti na zatížení nápravy a rychlosti vozidla. Vzduchové odpružení na přední nápravě je k dispozici jako volitelná výbava.

Pro dosažení maximální světlé výšky vozidla od země je provedení Low Deck standardně vybaveno hliníkovými palivovými nádržemi s kapacitou až 1 090 litrů a výškou 580 mm.

Nový model Euro 6 XF Low Deck je vybaven 12,9litrovým motorem PACCAR MX-13 s výkony 300 kW (410 k), 340 kW (460 k) a 375 kW (510 k). Ještě během tohoto roku doplní nabídku motorů zcela nový motor PACCAR MX-11 ve výkonové verzi 320 kW (440 k).

Nové tahače XF Low Deck jsou k dispozici s manuální nebo automatizovanou převodovkou.

Zákazník může volit mezi rozvory 3,6 nebo 3,8 metru a kabiny jsou k dispozici v provedení Space Cab i Super Space Cab o celkovém prostoru větším než 12,6 m3.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)