Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler Buses nabídne komponenty vyráběné 3D tiskem

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Daimler Buses se chce zařadit mezi přední producenty náhradních dílů, k jejichž výrobě je použito 3D tisku.  

Aditivní výroba, neboli 3D tisk, využívající pokládání souvislých vrstev materiálu je stále rozšířenější napříč obory. Stále častěji proniká také do automobilového světa, kde se lze setkat s nejrůznějšími komponenty nebo i téměř kompletními vozy, vyrobenými za pomoci 3D tisku.

Díky 3D tisku má autobusů divize koncernu Daimler AG pružně, ekonomicky a zároveň i ekologicky reagovat na naléhavé objednávky náhradních dílů, které nelze dodat standardní cestou. Tento postup se má v první řadě týkat především komponentů používaných v interiérech autobusů.

Daimler Buses uvádí, že v současné době probíhá důkladný průzkum přes 300.000 různých náhradních dílů pro autobusy, jehož cílem je určit, které z nich lze vyrábět za pomoci 3D tisku při zajištění nejvyšší možné kvality.

V současnosti má divize Daimler Buses pro 3D tisk schváleno kolem 200 různých komponentů a jejich počet se má v blízké budoucnosti stále zvyšovat. Při výběru dílů pro 3D tisk je vedle jejich konstrukce a použití ve vozidle důležitá i volba materiálu, z nějž jsou vyrobeny.

Za pomoci 3D tisku lze vedle plastových dílů vyrábět i kovové součástky, které vynikají svou vysokou pevností i tepelnou odolností. Tento způsob výroby má být proto obzvláště vhodný pro výrobu mechanicky a tepelně namáhaných komponentů požadovaných v malém počtu.

K přednostem 3D tisku má pak mimo jiné patřit i skutečnost, že není potřeba nákladného vývoje a výroby speciálních nástrojů k produkci komponentů, jejichž výrobní linky již neexistují.

Zdroj: Daimler AG

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Doporučujeme

11. 2. 2022 21:53
3D tisk
To je podle mě skvělá zpráva. Rád vidím, když se právě 3D tisk využívá ve více a více odvětvích. Sám s ním v poslední době také experimentuji. Ale pouze na malé domácí 3D tiskárně. Ze začátku mé výtvory teda nebyly nic moc, ale od té doby, co jsem si z https://eshop.sharplayers.cz/…-adhezivni-sprej objednal 3D Lac adhezivní sprej už je to o trochu lepší, protože teď mé modely podstatně lépe drží na tiskové podložce. Časem ji ale stejně budu muset vyměnit za nějakou lepší.