Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler Trucks založil globální organizaci pro vysoce automatizované řízení

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Daimler Trucks patří mezi průkopníky v oblasti autonomních systémů řízení užitkových vozidel a s ohledem na další pokrok ve vývoji založil globální organizaci, jejímž cílem je uvedení autonomního řízení úrovně čtyři podle SAE na silnice do deseti let.

Daimler Trucks, pod jehož křídla patří značky Mercedes-Benz, Fuso, Freightliner, Western Star, Thomas Built a BharatBenz se vývoji autonomních systémů řízení nákladních vozidel věnuje v posledních letech především prostřednictvím značek Mercedes-Benz a Freightliner.

V souvislosti s vývojem autonomních systémů řízení u Daimler Trucks lze připomenout například koncept Mercedes-Benz Future Truck 2025 z roku 2014. Na tento tahač pro dálkovou dopravu později u značky Mercedes-Benz navázal prototyp rozvážkového nákladního vozidla Urban eTruck, lehký užitkový automobil Vision Van a autobus Future Bus.

V případě značky Freightliner pak byl z pohledu veřejnosti prozatím největším pokrokem projekt Inspiration Truck, který byl představen v roce 2015. Tento prototyp tahače pro dálkovou dopravu s autonomním řízením byl dokonce plně schválen pro běžný provoz na silnicích a dálnicích státu Nevada.

Pro další vývoj a pokrok v automatizaci řízení užitkových vozidel založila divize Daimler Trucks k 1. červnu letošního roku globální organizaci Autonomous Technology Group. Ta se má zaměřit na výzkum a vývoj, jehož cílem má být vysoká automatizace řízení, odpovídající úrovni 4 podle dokumentu organizace SAE (Společnost automobilových inženýrů), blíže specifikujícího rozdíly mezi jednotlivými stupni autonomního řízení.

Nově založená Autonomous Technology Group, kterou vede Dr. Peter Vaughan Schmidt, má zajistit, že budou nákladní automobily zastupující značky divize Daimler Trucks s vysoce automatizovaným řízením na silnicích během následujících deseti let.

S ohledem na zadaný cíl oznámila divize Daimler Trucks již během letošního lednového veletrhu Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas, že během následujícího desetiletí hodlá investovat do vývoje autonomních systému úrovně 4 pro nákladní vozidla 500 milionů eur (zhruba 12,9 miliardy Kč). Na tuto investici navazuje vznik 200 nových pracovních míst ve vývojovém centru v severoamerickém Portlandu.

Součástí Autonomous Technology Group má být mimo jiné i severoamerická společnost Torc Robotics, se sídlem v Blacksburgu ve Virginii, která zamířila pod křídla divize Daimler Trucks na jaře letošního roku. Tato společnost má ve spolupráci s vývojovými centry koncernu Daimler AG v Portlandu a Stuttgartu výrazně přispět k dosažení vytyčeného cíle.

Zdroj: Daimler AG

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme