Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dakar 2015, 7. etapa: Loprais triumfoval, De Villiers snížil náskok (+video)

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Dakarský závod se dostal do své poloviny. Včerejší etapu absolvovali jen řidiči aut a kamiónů, na které čekala náročná etapa ve vysoké nadmořské výšce.

V kategorii aut si se sedmou etapou Rallye Dakar nejlépe poradil Argentinec Terranova, který si dojel už pro třetí etapové vítězství v soutěži, vedoucí závodníky už ale ohrozit nemůže. Naopak De Villiers stáhnul náskok celkového lídra Katařana Al-Attiyaha, a zvýšil tak tlak na jeho vedoucí postavení. Dárek ke svým včerejším narozeninám si prvním etapovým vítězstvím nadělil v kategorii kamiónů Aleš Loprais, celkově je pátý.

Auta

Argentinec Terranova už sice není ve hře o celkové vítězství, ale včerejší etapu zvládl nejlépe a rychlostní zkoušku o délce 321 km zvládl v nejrychlejším čase. Do bolivijské Uyuni si dojel už pro své třetí etapové vítězství a ve svém MINI prokázal své umění. Se ztrátou 2´20´´ za ním dojel AlRajhí, který si tím upevnil své celkové třetí místo v soutěži s náskokem více než 54 minut na celkově čtvrtého Hołowczyce. Naopak Polák si své čtvrté místo bude muset ještě hodně hlídat, protože na něj z pátého místa útočí se ztrátou pouhých tří minut Ten Brinke, který etapu dokončil jako třetí.

Celkově spokojený se svým výkonem v etapě může být i Jihoafričan De Villiers, kterému se podařilo stáhnout náskok na vedoucího Al-Attiyaha asi o tři minuty. Katařan v cíli přiznal, že kvůli výškové nemoci musel během závodu několikrát zastavit a do cíle dojel sedmý.

Průběžné pořadí: 1. AL-Attiyah, Baumel (Kat., Fr./Mini), 2. De Villiers, Von Zitzewitz (JAR, Něm./Toyota), 3. Al Rajhí, Gottschalk

Kamiony

Nejlepší výkon v soutěži předvedl Aleš Loprais (MAN), který prvním etapovým vítězstvím oslavil své včerejší narozeniny. Do cíle dojel s více než pětiminutovým náskokem před druhým De Rooyem a v celkovém pořadí je pátý. Třetí byl v cíli Rus Karginov, celkově je druhý. Naopak smolnou etapu zažil celkový vedoucí závodník Nikolaev, který rychlostní zkoušku v délce 335 km dokončil až na 20. místě, v celkovém pořadí tak klesl těsně pod stupně vítězů a je čtvrtý.

Průběžné pořadí: 1. Mardějev, 2. Karginov, 3. Sotnikov (všichni Rus./Kamaz)

Češi v 7. Etapě

Motorkáři měli včera volný den, a tak do závodu nastoupili jen čeští zástupci kategorie kamiónů. Kromě už zmíněného etapového vítězství Aleše Lopraise si dobře vedli i další závodníci: Kolomý dojel devátý (i celkově mu patří devátá příčka) a Vrátný obsadil 20. místo (celkově je 11.).

Motorkáři odpočívají a vybarvují roadbook

Ani motorky a čtyřkolky maratónská etapa nemine. Hned po dni volna se stejně jako auta a kamióny vydají do samostatného bivaku. Na cestu do Bolívie si musí připravit takzvaný roadbook, tedy podrobný popis trasy dakarské etapy podle kilometrů se symboly a stručným popisem upozorňujícími na změny směru, nebezpečí, orientační body a podobně.

„K roadbooku dostáváme další papír, který obsahuje změny, protože pořadatel den před etapou tu trasu projíždí. Jsou tam změny, jakože voda vymlela silnici a je tam díra nebo spadla skála nebo naopak nějakou díru, která v roadbooku je, už opravili. Změny si tam zaneseme, to je jedna věc a druhá, že v roadbooku jsou důležité a nedůležité informace. Každý jezdec má svůj styl, jak to řeší barevně. Samozřejmě spousta jezdců nebezpečné věci označuje červeně,“ vysvětluje český motorkář Jan Veselý.

Kam si roadbook na svůj závodní stroj umístí a jak se s ním potom pracuje a jak to probíhá v bezasistenčním bivaku v Bolívii? Jan Veselý to prozradil na webových stránkách Zelené vlny Radiožurnálu.

Autor: Jan Říha

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - wakantanka
11. 1. 2015 14:43
Alešovi
Lopraisovi srdečne gratulujem. Celkom som však zvedavý ako by sa mu darilo ak by tohtoročný Dakar išiel na svojej kráľovne. Každopádne všetkým, ktorí ešte pokračujú želám, nech im vydrží technika , popreháňajú Ruských bohatierov a urobia dobrý výsledok.