Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dálniční známky 2019. Dnes je poslední den, kdy můžete využít starou roční známku

David Bureš
Diskuze (0)
Ceny dálničních známek se v letošním roce nemění. Roční kupon přijde na 1.500 korun, měsíční na 440 korun a desetidenní na 310 korun.

Dálniční známky pro rok 2019 je už možné kupovat od konce loňského roku, dnes je však poslední den, kdy můžete na dálnici ještě s roční známkou pro rok 2018. Jestliže tak novou vinětu ještě nemáte, měli byste si pospíšit, od 1. února už musíte mít vylepený kupón pro rok 2019.

Za roční známku řidiči automobilů do 3,5 tuny dají 1.500 korun, tedy stejně jako v předchozích letech. Platná je od 1. prosince 2018 do 31. ledna 2020, aby řidiči měli dostatek času si vyměnit starou známku za novou. Tvoří ji dominantní modrý kruh na žlutém pozadí.

Měsíční známka přijde na 440 korun, zatímco desetidenní na 310 korun. První přitom využívá motiv zeleného čtverce a desetidenní červeného trojúhelníku. Pro policii jsou tak při případné kontrole lépe rozpoznatelné, opět pak na nich nechybí bezpečnostní prvky, aby byly dobře chráněny před paděláním.

Video se připravuje ...

Jestliže platnost ročního kupónu je pevně stanovená (když ho koupíte až v březnu, neplatí až do dalšího března), u měsíčního a desetidenního kupónu lze platnost vyznačit podle potřeby. Viněta musí být vylepena na čelním skle, na viditelném místě v pravém dolním rohu, přičemž na ní i na kontrolním kupónu musí být vyznačena registrační značka daného vozidla. Známku musí mít každé auto do hmotnosti 3,5 tuny, na vozidla nad 3,5 tuny se už vztahuje elektronické mýtné, zatímco motorky mít známku nemusejí.

Zpoplatněná dálnice je prakticky každá dálnice a silnice pro motorová vozidla, označená příslušnou dopravní značkou. Úseky vyjmuté ze zpoplatnění jsou označené dodatkovou tabulkou, na níž je přeškrtnutý symbol dálniční známky.

Úseků vyjmutých ze zpoplatnění je celkem už 199 kilometrů. Nově k nim přibyly úseky D11 mezi Sedlicí a Kukleny (exity 84 – 90), D35 mezi Sedlicí a Opatovicemi nad Labem (exity 126 – 129) a D48 mezi Frýdkem-Místkem a Dobrou (exity 50 – 54).

Papírové dálniční známky přitom již v roce 2019 platit neměly, plánovalo se už zavedení elektronického mýta. Nyní je tzv. videotolling plánován na rok 2021, s jeho realizací má pomoci Rakouské ředitelství silnic a dálnic (Asfinag).

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme