Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další změna ve vedení VW Group? Do čela Audi by mohl zamířit bývalý šéf Škody

David Bureš
Diskuze (0)
Winfried Vahland šéfoval Škodě Auto mezi lety 2010 až 2015. Nyní by mohl zamířit do čela Audi, kterému dosud šéfuje Rupert Stadler.

Vedení německého koncernu VW Group zažilo v roce 2015 v souvislosti s kauzou Dieselgate obří rošádu. Jeden z mála, kdo ve své funkci vydržel, byl šéf Audi Rupert Stadler. Dodnes se ale čas od času spekuluje, že by z vedení značky přece jen mohl odejít. Nyní tyto spekulace opět zesílily.

Stadler je stále kritizován za svůj postup při řešení emisního skandálu. Kritika takovou dobu po Dieselgate možná ztichla, jenže když loni Audi prodejně ztratilo na své německé konkurenty, opět hlasy volající po jeho odvolání zesílily. Zatímco prodeje BMW a Mercedes v roce 2017 čile rostly, o 4,2 procenta, respektive 9,9 procenta, Audi hlásilo jen mírný nárůst o 0,6 procenta.

Německý tabloid Bild už dokonce píše o tom, kdo by Stadlera mohl nahradit. Prý by se novým šéfem Audi mohl stát Winfried Vahland, někdejší šéf Škody Auto, který od loňského podzimu působí v malajské automobilce Proton. Tu vlastní čínské Geely, majitel Volva.

Vahland odešel ze Škody v roce 2015 v rámci tehdejší rošády vedení VW Group, kdy byl nahrazen Bernhardem Maierem, který do té doby byl marketingovém šéfem Porsche. Vahland byl jmenován šéfem amerických operací Volkswagenu, jen krátce poté ale z funkce a z celého koncernu odešel. Údajně kvůli neshodám s vedením značky ohledně budoucí strategie.

Podle této teorie by pak Rupert Stadler koncern neopustil, ale přesunul se na post finančního ředitele VW Group. Financím šéfoval už v Audi, v době, než se stal předsedou jeho představenstva.

Vedení VW Group ale spekulace o odchodu Stadlera z Audi odmítá. „Nezabývejte se prosím spekulacemi šířenými v médiích o naší personální strategii, nemá reálný základ,“ tvrdí sám šéf koncernu Matthias Müller. Zaměstnance Audi pak vyzval k plné koncentraci, aby překonali současné výzvy pod osvědčeným vedením Stadlera.

K výměně ve vedení Audi tak možná přece jen nedojde, i zdroje z dozorčí rady naznačují, že se o nástupci Stadlera nemluví. Definitivně však zprávy budou potvrzeny v příštím týdnu, kdy kontrolní orgán ingolstadtské automobilky bude mít svoji pravidelnou schůzku.

David Bureš
Diskuze (0)