Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daň za příchod velkých hráčů. Glickenhaus končí v Le Mans

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Americká automobilka Scuderia Cameron Glickenhaus přišla s nepříjemnou zprávou. V roce 2024 se nevrátí na rošt šampionátu WEC.

James Glickenhaus se svým týmem Glickenhaus Racing zúčastnil celkově tří ročníků slavného závodu 24h of Le Mans v letech 2021 až 2023. A další účasti bohužel nepřidá. Problémem je čím dál vyšší konkurence v kategorii Hypercar, s čímž souvisí potřeba financí na vývoj a posouvání výkonu závodního speciálu Glickenhaus SCG007.

Příští rok nabídne šampionát vytrvalostních závodů WEC souboj hned několika velkých automobilek - Ferrari, Toyota, Peugeot, Porsche, Cadillac, BMW, Alpine a Lamborghini. V roce 2025 se do boje zapojí také Aston Martin s modelem Valkyria. Mezi těmito velkými hráči už zkrátka bez externí podpory není pro Glickenhaus místo.

Americký tým se dokonce nevrátí ani na poslední závod letošního šampionátu WEC, který se koná 4. listopadu v Bahrajnu. Nejúspěšnější rok zažil Glickenhaus v roce 2022, když skončil na celkovém třetím místě ve třech závodech za sebou - 1000 mil Sebringu, 6h Spa-Francorchamps a nejslavnějším 24h Le Mans. Úspěch v Le Mans byl podtržen čtvrtým místem druhé posádky.

Video se připravuje ...

Jako malý soukromý tým může Glickenhaus přežít pouze díky velkému sponzorovi nebo pilotům, kteří kvůli závodní sedačce přinesou do týmu velký balík peněz. Ač šampionát vytrvalostních závodů roste na popularitě, takovou kupní sílu, jakou má formule 1, zatím zdaleka nemá. 

Glickenhaus se dle slov svého zakladatele Jamese Glickenhause bude dál soustředit na výrobu silničních vozů, mezi které patří třímístný supersport SCG003 nebo osmiválcové SCG004. Model SCG004 je ve fázi vývoje a pyšní se dokonalým sloganem “Born for Nürburgring.” 

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme